REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Štirje Albanci pobegnili iz zapora v Siriji, zdaj pa so pricurljali posnetki, ki razkrivajo vezi ISIS s Kosovom

Štirje Albanci pobegnili iz zapora v Siriji, zdaj pa so pricurljali posnetki, ki razkrivajo vezi ISIS s KosovomAlbanci s Kosova so množično odhajali v Sirijo, kjer so se borili v vrstah Islamske države. Vir: Twitter

Štirje Albanci, borci Islamske države predani njenim ciljem, Beko Idrizi, Bekim Fidani, Ilber Bela in Faton Ivaja, so pobegnili iz zapora na vzhodu Sirije in so spet aktivni, kar dokazuje tudi več video posnetkov, objavljenih prejšnji mesec, poroča francoski portal News Front.

Prištinski časnik Gazeta Express opozarja, da so video posnetki podnaslovljeni tudi v albanščino, na enem od njih pa je videti tudi nedavno ubitega vodjo Islamske države Abu Bakr Al Bagdadija.

V drugem posnetku pa je Albanec s Kosova Faton Ivaja prikazan s težko oborožitvijo.

Rdeča nit vseh posnetkov je poziv k »žrtvovanju na Božji poti«, hkrati pa islamski skrajneži iz ISIS pošiljajo ZDA grozeča sporočila.

Gazeta express, ki na svoji spletni strani pogosto objavlja novice o borcih s Kosova v vrstah Islamske države (nakar je večina video posnetkov sicer blokirana oziroma »nedostopna« na YouTubu), je tako pred meseci objavila reportažo z naslovom »Beqo Idrizi, 'shmekeri' shqiptar i ISIS’it«, torej o »šmekerskem Šiptarju« (očarljivem Albancu) v Islamski državi.

Šlo je za kosovskega Albanca Beka Idrizija.

Beko Idrizi, ki ga na Kosovu občudujejo kot »šmekerja v ISIS«. Vir: Twitter

Časnik tokrat piše, da se omenjeni video posnetki, ki propagirajo »vrednote« ISIS med privrženci v svetu, montirajo na Kosovu, kar so po trditvah prištinskega dnevnika »potrdili tudi viri znotraj varnostnih služb«.

Prištinska Gazeta nato pripiše, da islamski skrajneži video sporočila ne snemajo samo na območju Kosova, ampak tudi »nekje na meji med Turčijo in Sirijo«.

»Turškim oblastem ni uspelo zajeti dokaj velikega števila pripadnikov ISIS, ki so se nato pridružili različnim terorističnim skupinam, ki se trenutno ukvarjajo z bolj diskretnimi dejavnostmi na kurdskem in sirskem ozemlju,« opozarja Bedri Elezi s kosovskega Inštituta za mednarodne študije (IMS).

Spomnimo, kako izgledajo manj diskretne aktivnosti pripadnikov ISIS na evropskih tleh: pred štirimi leti so islamski skrajneži 13. novembra v napadu v Parizu ubili 130 ljudi.

Takrat je devet moških izvedlo usklajene napade na več prizoriščih francoske prestolnice in bližnjega Saint-Denisa.

V večernih urah so z eksplozivom in avtomatskimi puškami napadli ljudi, zbrane v restavracijah, na nacionalnem stadionu in v koncertni dvorani. Ubitih je bilo 130 ljudi, še 350 je bilo ranjenih.

11 september in Pariz napad
Teroristična napada: 11. septembra 2001 v ZDA, in v Parizu 13. novembra 2015. Vir: Twitter

»Razmere v Siriji nas opominjajo na nevarnosti, ki prežijo, če se oni vrnejo na Balkan, saj smo imeli priložnost videti, kako so nekateri begunci gladko prispeli celo do Anglije … To pomeni, da se borci ISIS lahko vrnejo na domača tla, torej vstopijo tudi na Kosovo, kar je varnostna grožnja,« poudarja Elezi.

Ob tem navaja tudi primer Albanca iz Makedonije, ki je v nomenklaturi ISIS prilezel dokaj visoko, tako da je bil naposled tesen sodelavec ubitega kalifa.

Zato ne dvomi, da se bodo, kolikor se bo njihov položaj v Siriji poslabševal, poskušali vrniti domov – v balkanske države.

Vprašanje časa je, kdaj se bodo vrnili domov: borci ISIS s Kosova.

Medtem varnostni strokovnjak Drizan Shala opozarja, da bi si morale varnostne institucije s sedežem v Prištini bolj zavzeto prizadevati, da bi hitro identificirale tiste, ki objavljajo sporne video posnetke.

»Dobro bi bilo ustanoviti delovno skupino, ki bi vključevala varnostne organe, ki bi ustvarila trdne temelje zato, da bi lahko hitro odkrili mesta, kje se ti video posnetki snemajo in montirajo,« sklene Shala.

Zaenkrat pa jih uporabniki svetovnega spleta lahko z zamudo le prestrezajo in nato zahtevajo njihov umik z interneta.

Kosovska policija je ob tem lokalnemu časniku potrdila, da se na »območju konflikta« na Bližnjem vzhodu, torej v vrstah radikaliziranih islamistov, še vedno nahaja okoli 100 Albancev s Kosova.

Deutsche Welle poroča, da je bilo Kosovo ena od prvih držav v Evropi, ki je sprejela nazaj svoje državljane, ki so se borili v vrstah Islamske države.

Že aprila letos se je na Kosovo iz Sirije vrnilo 110 ljudi, so takrat poročali kanadski mediji.

Razen 74 otrok, je bila večina ostalih iz vrst džihadistov, ki so se v Siriji in Iraku zagrizeno borili v sveti vojni proti nevernikom.

Zanimivo je, da so oblasti v Prištini med njimi prepoznale kot nevarne le štiri osebe, ki so končale v pridržanju.

Eden (Fitim Lladrovci) je bil nato obsojen in končal tudi v zaporu, iz katerega so ga kmalu izpustili. Nato je Fitim Lladrovci, ki je po zaslugi tako medijev kot občudovalcev doma dobil naziv najnevarnejšega džihadista Balkana, pogumno naznanil, da si »želi ustvariti ISIS na Kosovu, prav rad bom umrl zanj.«

Želim ustvariti ISIS na Kosovu, prav rad bom umrl zanj, pravi najnevarnejši džihadist Balkana
Najnevarnejši terorist Balkana: Fitim Lladrovci in njegova soborca na bojišču v Siriji. Vir: Twitter

Ni skoparil s pričevanji o svojih junaških delih in boju za Islamsko državo: »Razstrelili smo ljudi z raketometi, klali smo celo pse.«

Ni znana usoda njegovih ostalih soborcev, povratnikov na Kosovo.

Kanadski mediji poročajo, da operaciji repatriacije asistirajo ameriške sile, kar dokazuje tudi vojaško letalo z zastavo ZDA na repu, ki je bilo opaženo, ko je povratnike s sirskih bojišč varno pripeljalo domov, na prištinsko letališče.

Rusko zunanje ministrstvo je nato v začetku septembra opozorilo na dejstvo, da se Kosovo spreminja v teroristično trdnjavo.

Zdaj ni več dvoma, da se na desetine albanskih borcev ISIS vrača v regijo, kjer se imajo možnost pregrupirati in si nabirati moči, preden se napotijo na nova vojna območja ...

Delite članek