REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dobrodošli v peklu: zapor, v katerem 5000 džihadistov, okuženih z nevarnimi boleznimi, spi drug čez drugega

Dobrodošli v peklu: zapor, v katerem 5000 džihadistov, okuženih z nevarnimi boleznimi, spi drug čez drugegaZapor iz pekla

Grozljivi prizori iz prenatrpanega zapora v Siriji, kjer so zaporniki v celicah natlačeni kot sardine, okuženi z hudimi boleznimi in tako shirani, da so videti kot okostnjaki, so osupnile ves svet.

Skupini novinarjev francoske tiskovne agencije AFP je uspela misija nemogoče – dobili so dostop do enega redko dostopnih objektov za pridržanje ujetnikov na severovzhodu Sirije, kjer so kurdske sile spravile za zapahe številne arabske osumljence, obtožene, da so pripadniki Islamske države (ISIS), poroča Japan Times.

Ker je turška ofenziva na severu Sirije v začetku oktobra ustvarila kaos, obstaja nevarnost, da se bodo zaporniki, ujeti v primež spopadov med sprtima stranema v vsesplošnem metežu – dokopali svobode.

Fotografije, ki so jih posneli francoski novinarji, kažejo moške vseh starosti, od dečkov do starcev, večino s pohabljenimi udi, gnojnimi ranami in hudo bolne, ki so natlačeni v slabo varovane zapore, kot je tisti v Hasakehu.

Zaprti so brez sojenj in dejansko brez ugotavljanja, če so se res borili na strani ISIS ter storili hudodelstva, ker je brez prič ali skesancev iz vrst samega ISIS-a takšne dokaze, ki bi omogočali sojenja in tudi obsodbo - praktično nemogoče pridobiti, razen za tiste najbolj vnete bojevnike, ki so se sami dovolili snemati med obglavljanjem nevernikov v času, ko je bila moč Islamske države na vrhuncu.

Ujeti džihadisti izvirajo iz različnih držav, tudi evropskih, ampak večina le-teh jih sploh ne želi sprejeti nazaj, kaj šele, da bi bili kadar koli izpuščeni na svobodo.

S 5.000 zaporniki - sirskih, iraških, pa tudi britanskih, francoskih, nemških državljanov - zapor Hasakeh poka po šivih, poln nekdanjih pripadnikov in privržencev ISIS-a.

Kurdske oblasti pravijo, da je v vseh zaporih, v katerih je zdaj več kot 12.000 osumljenih džihadistov, zastopano več kot 50 narodnosti iz 54 držav. Med seboj se sporazumevajo v več kot 40 jezikih ...

Nekateri med njimi so osumljeni grozljivih zločinov na ozemlju, ki ga je nekoč nadzorovala Islamska država - v delu Iraka in Sirije, vključno z množičnimi usmrtitvami, posilstvi, zasužnjevanji in mučenjem, od katerih so bili mnogi tudi posneti za potrebe propagande islamskih skrajnežev, poroča britanski Daily Mail.

»Rad bi šel iz zapora in se vrnil domov, k svoji družini,« pravi 22-letni Aseel Mathan.

Ta golobradi mladenič je zapustil rodni Wales (Združeno kraljestvo), ko je bil star 17 let, da bi se pridružil bratu v Mosulu, severnem iraškem mestu, kjer se je rodil ISIS-ov kalifat.

Toda ko je bil njegov brat ubit, je brž prestopil sirsko mejo, da bi se dokopal Rake, takratnega v Siriji drugega večjega središča zdaj že poraženega kalifata.

»Želim se vrniti nazaj, v Britanijo,« pravi Aseel in dodaja, da obžaluje, da se je sploh odzval povabilu vodje ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadija.

V zaporu je veliko najstnikov in celo en devetletnik po imenu Kaled. Nobeden od njih ni bil več mesecev na svežem zraku ali videl Sonce.

Približno tretjina prebivalstva zapora je bolna in potrebuje zdravljenje različnih ran in bolezenskih stanj, vključno s hepatitisom in aidsom. Veliko je tudi amputirancev

Le približno 300 njih lahko prenoči v posebnem, t. i. zdravstvenem oddelku, med njimi pa je tudi 24-letni Belgijec Aballah Nooman, ki pred novinarji dvigne majico, da pokaže odprto, živo rano.

Zaporniki dneve in ure merijo le s pomočjo petih muslimanskih molitev, ki jih opravijo čez dan.

»Moji notranji organi se izlivajo,« osuplo pove in pojasni, da je utrpel hudo strelno rano zahvaljujoč soborcu, ki ga je po nesreči ustrelil med čiščenjem orožja.

Novinarji AFP so razkrili, da so morali ves čas obhoda zaradi neznosnega smradu nositi maske čez nos in usta.

Ugotovili so tudi, da džihadisti dejansko niti ne vedo, kaj se dogaja v zunanjem svetu, zunaj zaporniških zidov, saj svoje dneve merijo le s pomočjo petih muslimanskih molitev, ki jih opravljajo od zarje čez dan, vse dokler se ne znoči.

Prav tako niso slišali niti, da je ameriški predsednik Donald Trump v nedeljo potrdil smrt voditelja ISIS Abu Bakr al-Bagdadija po ameriškem napadu na njegovo skrivališče v severozahodni Siriji.

»Nimajo popolnoma nobenega stika z zunanjim svetom,« opozarja upravnik zapora, ki se je predstavil kot Serhat in prosil, da se ne razkrije natančna lokacija tega zapora.

Večina ujetnikov so sama kost in koža.

Tisti, ki imajo srečo, imajo postelje, večina pa sedi in spi neposredno na tleh, od koder kažejo svoje amputirane okončine in slabo povite rane.

Zaporniška ambulanta je enako polno nabita kot ostale celice.

Številni zaporniki, ki so zaprti v tej zgradbi, pa tudi na še šestih drugih lokacijah v Siriji, so se sami predali kurdskim vojakom.

Vendar je na svobodi ostalo še veliko število džihadistov, opozarja Serhat in pojasni, da včasih pridejo čisto blizu zaporniških zidov »in nato začnejo streljati, samo da bi zapornikom in soborcem dali vedeti, da so še vedno tam.«

Glavno vprašanje, ki ga skrbi je, kako dolgo bodo sploh lahko obstali ti zapori, glede na turško ofenzivo zoper kurdske sile, že izčrpane od dolgoletnih bojev z Islamsko državo.

Eden od stražarjev, ki je po hodnikih zapora spremljal poročevalce AFP, se je obotavljal, da dvigne pokrov na vratih nekaterih celic.

»Ti tukaj so nevarni«, je povedal, in hitro nadaljeval naprej.

Razkril je, da je poleg ena celica posebej rezervirana za tiste, ki jih je propaganda ISIS-a uporabljala kot »mladičke kalifata«.

Otroke-bojevnike torej.

Ker je dosedanji glavni zaveznik Kurdov (ameriška vojska) postal vse bolj nepredvidljiv zaradi ukazov predsednika Trumpa o umiku stran od turško-sirske meje, zlasti pa zaradi vse večjega pritiska s strani Turčije, je avtonomna uprava sirskih Kurdov komaj sposobna zaščititi samo sebe, kaj šele zapore z džihadisti.

Zato so kurdske sile že večkrat opozorile svet, da turška invazija lahko povzroči množične pobege iz zaporov, zaradi česar se bodo znašli na svobodi nekateri med najhujšimi fanatičnimi teroristi na svetu.

Po besedah visokega ameriškega uradnika, do zdaj jih je več kot 100 že pobegnilo iz kurdskih zaporov.

Serhat trdi, da iz Hasakeha sicer še nobenemu ni uspelo zbežati, čeprav so nekateri zaporniki pred mesecem dni začeli razgrajati tekom delitve obroka.

Želeli so sprožiti upor, saj so napadli stražarje, potem ko jih je eden od zapornikov zvijačno privabil v notranjost celice, kjer se je pretvarjal, da mu je slabo.

42-letni Nizozemec egiptovskih korenin Bassem Abdel Azim je bil ranjen v zračnem napadu in ne more uporabljati desne noge.

Prizna, da je svojo ženo z zvijačo pripeljal v kalifat, z obljubo, da gresta na dopust v Turčijo.

»Nisem ji rekel resnice, nisem želel, da bi se bala,« razlaga Abdel Azim.

Zdaj se mu ne sanja, kje je končala njegova žena in kje se nahaja njunih pet otrok.

»Še enkrat bi jo rad videl. Po tem me lahko obesijo, samo želim ji povedati, da obžalujem, da sem jih pripeljal v to državo, sredi vojne,« sklene Adbel Azim, v zavedanju, da svojega doma na Nizozemskem ne bo videl nikoli več.

Delite članek