REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Balkanski »kalif« se vrača domov? Grozil, da bo klal »nevernike«, a so ga dobili pri begu z bojišča

Balkanski »kalif« se vrača domov? Grozil, da bo klal »nevernike«, a so ga dobili pri begu z bojiščaAmir Selimović je imel posebno sporočilo za 'nevernike': »Zaklali vas bomo, zastrupljali in razstrelili ter raznesli«, vir: YouTube screenshot

Sirske demokratične sile (SDF) so v vasi Baguz na meji med Sirijo in Irakom, ki je veljala za zadnjo utrdbo samooklicane Islamske države (ISIS) na vzhodu Sirije in kjer so do nedavnega potekali srditi boji, uspele skozi humanitarni koridor evakuirati več tisoč ljudi, ki so bili ujeti v primežu teroristov.

Toda med evakuiranimi so se skrivali tako sorodniki džihadistov iz omenjene skrajne skupine islamistov kot tudi zakrinkani teroristi, ki so si iskali »bližnjico«, kako zbežati na prostost.

Selimović je pošiljal srhljive grožnje iz Sirije, vir: Twitter

Med njimi je tudi pripadnik vahabizma - ekstremne muslimanske ločine, Amir Selimović, džihadist, ki se je pred leti prostovoljno pridružil »kalifatu« oziroma t. i. Islamski državi v Siriji, od tam pa grozil, da načrtuje, kako se bo obračunal in predvsem klal svoje nasprotnike sredi (sarajevske) Baščaršije.

Spomnimo - vahabizem je skrajna oblika islama, ki ga je v 18. stoletju zasnoval Muhamad Ibn Abd Al Vahab in ima glavno oporo v Savdski Arabiji.

Vahabiti se denimo zavzemajo za vračanje islama h koreninam in za strogi kodeks oblačenja, ki med drugim od žensk zahteva, da so v celoti pokrite.

Obljubljal je teror v imenu Allaha, vir: YouTube, screenshot

Selimović je živ in aretiran, poročajo tiskovne agencije. Skrival se je v skupini civilistov, ko so ga ujeli.

Na bojišču si je nadel ime Abu Jusuf.

Poskušal je pobegniti iz vasi, ki je bila zadnja trdnjava te teroristične organizacije v Siriji.

Na bojišču si je nadel ime Abu Jusuf.

Amir Selimović je znan tudi po tem, da je leta 2016 objavil srhljivo video sporočilo, ki je bilo namenjeno sorojakom na Balkanu.

V njem je napovedal, da bo lastnoročno usmrtil vsakega bosanskega muslimana, ki je proti Islamski državi. Selimović je grozil tudi novinarjem v BiH, zlasti Bošnjakom, ki so poročali in pisali proti ISIS.

»Zaklali vas bomo, obglavili, tudi zastrupljali in razstrelili ter raznesli«, je prek družbenih omrežij že leta 2016 sporočal zmernim muslimanom in »nevernikom« v Bosni in Sandžaku (Srbija), če se ne skesajo in spreobrnejo na pot pravega - torej radikaliziranega islama.

ISIS-ovec iz Živinicev posnet na frontni črti v Siriji: najprej tehta (eksploziv), nato strelja: »Ta izstrelek bo inšalah (če bo taka božja volja) ubila vsaj 10 nevernikov ...«

Sarajevski in hrvaški mediji poročajo, da se pričakuje, da bo Selimović ne nazadnje izročen Bosni in Hercegovini, kjer bi ga naj čakalo sojenje.

Dokazovanje zločinov islamskemu skrajnežu Amirju Selimoviću bo sicer sila težko, opozarjajo viri iz tožilstva, ker namreč ni ne prič, ne materialnih dokazov …

Državna agencija za preiskave in zaščito (SIPA) sicer pod nadzorom tožilstva BiH že od začetka leta 2016 sprejema ukrepe in sproža dejavnosti za dokumentiranje nezakonitih aktivnosti in ugotavljanje vseh dejstev v zvezi z grožnjam Bošnjakom in zmernim islamskim pridigarjem, ki jih je posnel Amir Selimović iz vasi Živinice nedaleč od Tuzle, nato pa vse skupaj objavil prek YouTuba.

Preden so ga naposled ujeli in razorožili, je Selimović prebil na bojiščih v Siriji skoraj pet let. Iz »zavetja« sirskih bojišč je muslimanom z Balkana nenehno pošiljal srdite pozive, naj se vendarle pridružijo džihadu.

Rojen v odročni vasici Svojate pri Živincih (BiH), se je namreč že leta 2014 pretihotapil na ozemlje Sirije pod taktirko ISIS.

S seboj je na bojišče odpeljal tudi ženo in 5-mesečnega otroka.

T. i. Islamsko državo je prek svetovnega spleta svojim somišljenikom predstavljal kot kraj, ki je pravi raj.

Razlagal je, da je zato s seboj vzel tudi družino: »Otroka sem pripeljal iz pekla v blaginjo, ker je edina blaginja tam, kjer je zavladal šeriat

»Upam, da boste krepali od muke, ker mi vemo, da bo šeriat vladal po vsem svetu. Če se ne pokesate, boste doživeli klavrn konec,« se je glasilo eno od prvotnih sporočil džihadista Amirja Selimovića.

Zdi se da je, naposled klavrn konec doletel tudi fanatičnega borca nekdanjega kalifata, ki sedaj v ujetništvu čaka na odločitev, če ga bodo vrnili domov. Na Balkan.

Delite članek