REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Spustite nas noter«: je za incident, da sta Bidnova postopala pred zaprtimi vrati Bele hiše kriva hudobija Donalda Trumpa?

»Spustite nas noter«: je za incident, da sta Bidnova postopala pred zaprtimi vrati Bele hiše kriva hudobija Donalda Trumpa?Bidnova sta morala počakati pred vrati Bele hiše. Vir: Twitter
Joe in Jill Biden sta vpričo Američanov in vsega sveta postopala, izgubljena, pred zaprtimi vrati svojega predsedniškega domovanja.

Ameriški mediji kažejo s prstom na zakonca Trump medtem ko se ugotavlja, kdo je zaklenil vrata Bele hiše pred prihodom novega predsedniškega para Jill in Joeja Biden.

Vstop 46. ameriškega predsednika Joeja Bidna v Belo hišo namreč ni minil brez incidentov - družina Biden je morala pred vrati svoje rezidence nekaj neprijetnih trenutkov čakati, da jih nekdo spusti noter.

Sproščen sprehod do Bele hiše. Nato pa ... Vir: Twitter

To je bil vrhunec prenosa moči: predsednik Biden in prva dama Jill Biden sta se peš sprehodila do svojega novega doma, se povzpela po stopnicah Severne verande in v pričo medijev pomahala množici medtem ko je vojaška godba igrala skladbo »Pozdrav vrhovnemu poveljniku«

Nato sta se obrnila, da bi vstopila v Belo hišo.

Toda dočakala so ju zaklenjena vrata.

Medtem ko sta Amerika in svet opazovali nenavadno dogajanje in so se zakoncema Biden pridružili še drugi člani družine, je ameriški predsednik čakal pred vrati svoje Bele hiše.

Neprijeten pripetljaj je Biden domiselno rešil tako, da je nenadoma stisnil k sebi soprogo in jo nežno objel, tako da se je opazovalcem zdelo, da je to njegova intimna odločitev v trenutku, ko naj bi ga preplavili občutki ter da je vse v najboljšem redu in po protokolu, zato je le malokdo tisti hip dojel, da v resnici z Jill postopata, izgubljena, pred zaprtimi vrati svojega predsedniškega domovanja.

Nič hudega sluteč predsednik Joe Biden in prva dama ZDA dr. Jill Biden sta se peš sprehodila do svojega novega doma, se povzpela po stopnicah Severne verande in v pričo medijev pomahala množici medtem ko je vojaška godba igrala skladbo »Pozdrav vrhovnemu poveljniku«. Sledilo je - neprijetno presenečenje. Vir: Twitter

Se je pričakovalo, da predsednik sam odpre velika, težka lesena vrata? Ali pa je Bidnov predhodnik, tedaj že nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump, ki je le nekaj ur pred tem zapustil Belo hišo, zaklenil vrata za seboj?

Nekaj zoprnih ​​trenutkov kasneje so se vrata vendarle odprla in sta Bidnova vstopila.

Neprijeten prizor je trajal nekaj sekund, a ni ostal neopažen.

Za ameriške medije je tako videti razčiščevanje Trumpove zapuščine. Vir: Twitter
Za ameriške medije je tako videti razčiščevanje Trumpove zapuščine. Vir: Twitter

»Na vhodnih vratih je prišlo do kršitve protokola, ki niso bila odprta za prvo družino, ki se je povzpela do hiše čez Severno verando,« je razkrila Lea Berman, ki je bila v času administracije Georgea W. Busha tajnica Bele hiše.

»Zamuda pri odpiranju vhodnih vrat me je nekoliko zmedla,« je priznala tudi Betty Monkman, ki je bila 30 let kustosinja Bele hiše in je tokrat pomagala pri prenosu pristojnosti z ene administracije na drugo.

Opisani spodrsljaj je majhna, toda značilna podrobnost, ki nazorno kaže na ves kaos, ki je vladal v ZDA od dne volitev 3. novembra lani do inavguracije.

Prenos oblasti s Trumpove na Bidenovo administracijo še zdaleč ni bil običajen, zato tudi predaja »ključev« Bele hiše Bidnovim ni bila nobena izjema.

Napake so se samo vrstile; predvsem pa predstojnik Bele hiše ni pozdravil Jill in Joeja Bidna ob njunem prihodu do vrat poslopja.

Čeprav se ta trenutek še ugotavlja, zakaj jima vrata nihče ni odprl - običajno jih odprejo marinci - je dejstvo, da je bil Timothy Harleth, sicer Trumpova izbira za skrbnika Bele hiše, odpuščen pet ur prej.

Harleth, ki je v Belo hišo prispel kot izbira Melanie Trump in je bil pred tem eden od menadžerjev v hotelu »Trump« v Washingtonu, je pomagal preseliti družino Biden v Belo hišo, ko mu je bilo ob 11.30 uri po lokalnem času sporočeno, da »njegove usluge niso več potrebne«, poroča New York Times sklicujoč se na svoje vire.

Čeprav je Harleth dejal, da bi tudi v času nove administracije želel ostati na položaju predstojnika Bele hiše, se je družina Biden vseeno odločila, da na to pozicijo namesti svojega človeka.

Leta 2017 je Melania Trump za nadzor osebja in pomoč pri vodenju Bele hiše najela prav Harletha.

Položaj izvršnega direktorja Bele hiše sicer ni vezan na politično pripadnost, a Trumpova odločitev, da zaposli člana lastne organizacije, je v to vlogo vpeljala politiko, čeprav je Harleth službo v Beli hiši poskušal predstaviti kot le eno v vrsti postaj v svoji poklicni karieri hotelirja.

Ni skrivnost, da je to delo v Beli hiši zelo dobro plačano - približno 200.000 ameriških dolarjev, vendar je veliko dela in dan je dolg, še posebej, če se predsednik rad zgodaj vstaja ali pa rad do poznega večera ostaja po konci. Trump je bil oboje.

In je tudi ob poznih urah rad naročal »delicije« v obliki burgerjev in drugih prvin (najbolj nezdrave) hitre prehrane.

Melania Trump je v vsem kopirala soproga, pa je tudi sama poteptala stoletno tradicijo ameriških prvih dam, ko je zavrnila povabiti dr. Jill Biden, da skupaj ogledata Belo hišo, pred vselitvijo.

Toda Biden, pravijo viri, ne sodi med tiste, ki se zgodaj vstajajo.

Po volilnem dnevu se je zato Harleth znašel v nezavidljivem položaju: Belo hišo je moral pripraviti za nove stanovalce, čeprav je Trump zavračal priznati poraza.

Trump prav tako ni spoštoval tradicije in se je izognil snidenju z Bidnom v Beli hiši.

Melania Trump je v vsem kopirala soproga, pa je tudi sama poteptala stoletno tradicijo ameriških prvih dam, ko je zavrnila povabiti dr. Jill Biden, da skupaj ogledata družinsko krilo Bele hiše, pred vselitvijo.

Zdi se da sta Trumpova, ki sta včeraj obeležila 16-obletnico svoje poroke, pred odhodom iz Washingtona na še posebej podel način zagrenila slovesnost inavguracije Joeju Bidnu in njegovi družini, ko sta poskrbela, da Bidnova dočakajo - zaprta vrata Bele hiše.

Toda vse to dogajanje za kulisah politike ni pokvarilo veselja Bidnovih volivcev ob prihodu novega predsednika v Ovalno pisarno.

Raspoloženje večine Američanov in sveta je najbolje uprizoril komik Jimmy Kimmel z domiselnim video spotom, s katerim se je poslovil od Trumpa in njegove ere.

Zdaj je pricurljalo na plano, da je h kaosu pri vselitvi Bidnovih v predsedniško rezidenco prispeval tudi Mark Meadows, šef osebja Bele hiše v času predsedovanja Donalda Trumpa.

Meadows je dobesedno ponorel, ko je izvedel, da je Harleth že konec novembra poskušal Bidnovi ekipi poslati načrte rezidence, so New York Timesu razkrili dobro obveščeni viri.

Na družbenih omrežjih so se nato zvrstili duhoviti odgovori glede vprašanja, kdo je Bidnovima zaklenil vrata Bele hiše, a je Rick McClelland pokopal Trumpove privržence z eno samo fotografijo s katero je spomnil, da je Joe Biden zdaj predsednik tudi – Donaldu Trumpu.

Za zdaj še ni jasno, koga bosta Bidnova izbrala za Harlethevega »dediča«, to delo pa za zdaj opravlja nekaj pomožnih nadzornikov.

»V čast mi je bilo delati kot glavni predstojnik, gre za položaj, pri katerem zvestoba določenemu predsedniku ni tako pomembna kot zvestoba predsedniški instituciji,« je naposled dahnil osramočeni Harleth po novici, da je odpuščen.

»Ponosen sem, da sem imel priložnost osebje v rezidenci poučiti, kako s ponosom in spoštovanjem sprejeti prvo družino, ne samo te administracije, ampak tudi prihodnosti,« je pristavil.

Glede na incident, ki je imel namen ponižati Bidnova pred očmi Američanov in vsega sveta, ko sta bila prisiljena stopicljati pred zaprtimi vrati svojega novega doma, je Harlethu naloga pripraviti teren in topel sprejem za nova stanovalca Bele hiše – klavrno spodletela.

Delite članek