REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Konec vladavine Donalda Trumpa: ostal je podlež do konca - in »naša Melania« skupaj z njim

Konec vladavine Donalda Trumpa: ostal je podlež do konca - in »naša Melania« skupaj z njimDonald Trump in Melania sta končno odšla na smetišče zgodovine. Vir: Sky News, posnetek zaslona

Dosedanji ameriški predsednik ZDA Donald Trump je odslej – zgodovina.

Malo po 8 uri zjutraj (ob 2 uri popoldan po našem času) po lokalnem času je s helikopterjem pristal na vojaškem letališču St. Andrews, kjer so priredili skromno slovesnost ob njegovem odhodu.

Skupaj z dosedanjo prvo damo ZDA, Slovenko Melanio Trump se je povzpel na govorniški oder in spregovoril manjši skupini privržencev in številnim zbranim članom lastne družine.

Tudi ona je bila pravo nasprotje tega, kar je propagirala, namreč »biti najboljši« (»Be best«); bila je in ostala – najslabša, ki je v zgodovino odšla skupaj z najslabšim.

V govoru je naštel predvsem »neverjetne uspehe«, ki naj bi jih dosegla njegova administracija.

Njegova administracija naj bi tako poskrbela za boljši status veteranov, zmanjšala nezaposlenost in dosegla izjemne gospodarske rezultate vse od lanskega februarja, ko je ves svet in ZDA zadel »kitajski virus«, ustanovil je »Vesoljsko poveljstvo« in podobno, kar bi težko uspelo kakšni običajni administraciji, toda »mi nismo bili običajna administracija,« je še dodal.

Kot enega od glavnih uspehov je izpostavil »zmanjšanje davkov.«

Navrgel je tudi, da se »bodo (Trumpovi - op.avt.) vrnili na nek način«, kar je skupek privržencev pozdravila z vzkliki.

»Ne veste, kako trdo ta družina dela za vas,« je pristavil in pokimal proti hčerki Ivanki, zetu Jaredu Kuschnerju in ostalim, ki so bili zbrani ob rdeči preprogi.

Trump in Melania - odhod v Florido
Trump in Melania - poslovila sta se od Bele hiše, odhajata v Florido. Vir: Twitter

K mikrofonu je povabil tudi soprogo Melanio, ki je povedala samo nekaj besed v zanjo značilni angleščini, se vsem zahvalila za veliko čast, da je bila njihova prava  dama in nato prosila Boga,  da naj »blagoslovi ZDA.«

Nato sta sestopila z govorniškega odra, se zadnjič povzpela v letalo Air Force One in odletela proti Floridi.

Odhod je Trump koreografiral tudi s svojo glasbo, pa je z govorniškega odra odšel s skladbo Y.M.C.A, skupine Village People.

Letalo pa se je pod nebo vzpelo med predvajanjem skladbe »My way« Franka Sinatre.

Zaradi hujskanja 6. januarja je dobil še eno ustavno obtožbo, o kateri se bo verjetno šele odločalo, vse več republikancev v Senatu pa se že nagiba k obsodbi Donalda Trumpa.

Novega predsednika Joeja Bidna ni omenil niti z besedo in komentatorji so se strinjali, da pač zato, ker je že sam priznal, da »slabo izgublja.«

»To je skoraj surealno. Ta narod je na kolenih, ampak sedaj, ko bo odletel, lahko znova vstanemo,« je očitno zadovoljen nad odhodom Trumpa v zgodovino dejal komentator televizijske mreže CNN.

Številni komentatorji so odhod Trumpa s političnega parketa primerjali s podobno sramotnim odhodom Richarda Nixona iz Ovalne pisarne leta 1974.

Spomnimo, Nixon je bil prvi in doslej edini ameriški predsednik, ki je moral odstopiti s svojega položaja.

Zanj je bila usodna afera Watergate.

Medtem so Trumpov kip že odstranili tudi iz muzeja v Parizu.

Kakšni so torej dosežki Donalda Trumpa po štirih letih?

V zgodovino odhaja kot ameriški predsednik z najnižjo javno podporo odkar se je ta začela meriti.

Medtem pa so se nasprotniki Donalda Trumpa že veselili novega predsednika (zaprisegel je istega dne ob 18. uri po slovenskem času) in nove podpredsednice Kamale Harris, ki zna namesto nekaj lesenih stavkov v polomljeni vzhodnoevropski angleščini, kar je bil vrhunski dosežek Melanie, pokazati čisto drugačen pristop, da o intelektualni širini sploh ne govorimo.

Poglejmo samo en posnetek.

V državi je preko 400.000 mrtvih zaradi koronavirusa, ki ga je Trump predolgo ignoriral, ZDA je popeljal v trgovinske vojne s Kitajsko in odtujil od zaveznikov.

Preiskovali so ga zaradi sodelovanja z Rusijo, obtožen je bil zaradi nezakonitih pritiskov na Ukrajino in na koncu je bil zaradi ponavljanja laži o »volilni kraji« v ZDA izgnan celo z družbenih omrežij, toda šele potem, ko je množico privržencev nahujskal, da so vpadli v Kapitol.

Odnose s Severno Korejo je samo na videz popravil, toda razen nekaj skupinskih posnetkov ni dosegel ničesar.

Odnose s Pekingom in Moskvo je spravil na najnižjo raven.

V Evropi pa so Združene države Amerike v njegovem mandatu ostale praktično brez zaveznikov.

Zaradi hujskanja svojih privržencev na Kapitol 6. januarja je dobil še eno ustavno obtožbo, o kateri se bo verjetno šele odločalo, vse več republikancev v senatu pa se že nagiba k obsodbi Donalda Trumpa.   

Ena od največjih zgrešenih priložnosti Donalda Trumpa pa je bilo dejstvo, da kljub omenjanju možnosti, da bi lahko pomilostil novinarja in ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, ki zaradi ameriške obtožnice trohni v zaporu v Londonu, čakajoč na končno odločitev sodišča, na koncu ni pomilostil ne Assangea ne žvižgača, ki je svetu razkril zavržno delovanje ameriških tajnih služb Edwarda Snowdena, kljub številnim pozivom vseh novinarskih organizacij sveta.

Pomilostil pa je različne vojne zločince, tatove in kriminalce.

Ena od največjih zgrešenih priložnosti Donalda Trumpa pa je bilo dejstvo, da kljub omenjanju možnosti, da bi lahko pomilostil Juliana Assangea, na koncu ni pomilostil ne Assangea ne Edwarda Snowdena.

Med njimi nekdanjega zaveznika Steva Bannona, ki naj bi pri gradnji zidu z Mehiko skupaj s sostorilci ukradel nekaj milijonov dolarjev.

Pomilostil je tudi avtorja »Ponzijeve piramide«, ki je od žrtev prevare zbral 300 milijonov dolarjev in opeharil tudi mnoge republikance.  

Kot v tisti znani pesmi Bore Čorbe je Donald Trump, mož, ki ne zna sočustvovati z drugimi, človek brez morale in etike ostal »smet do konca« in to mu mnogi ne bodo nikoli pozabili.

Med pozitivnimi »dosežki« njegovega mandata je tako (ob spravi med Izraelom in nekaterimi arabskimi sosedami,) le »dejstvo, da mu ni uspelo zakuhati nobene vojne«, s čemer se ne more pohvaliti niti njegov predhodnik Barack Obama.

Bistveno je tudi okrepil ameriški vojaški proračun in vojsko znova usmeril v krepitev za spopade z velikimi silami –, če je to dobro ali ne pa bo pokazala šele bližnja prihodnost.

Z zelo negativno oceno pa v zgodovino odhaja tudi »naša Melania«.

Postala je prva »prva dama« v novejši ameriški zgodovini, katere delovanje več Američanov ne odobrava, kot pa odobrava.

Slovenije se v štirih letih ni spomnila nikoli, razen da je stokala, kako hudo ji je bilo živeti v 'komunizmu.'

Slovenije se v štirih letih ni spomnila nikoli, razen da je stokala, kako hudo ji je bilo živeti v »komunizmu.«

Svojega soproga pa je podpirala zmeraj in posod, tudi ob ločevanju otrok priseljencev od družin na južni meji ZDA in pri vseh ostalih, najbolj zavržnih dejanjih.

Tudi ona je bila pravo nasprotje tega, kar je propagirala, namreč »biti najboljši« (»Be best«), bila je in ostala – najslabša, ki je v zgodovino odšla skupaj z najslabšim. Donaldom Trumpom.

O naši manekenki z naslovnic in njenem soprogu, »slovenskem zetu« pa je že v času tistega hudega komunizma pevec Bora Čorba, med drugim v zadnjem času tudi Ljubljančan, napisal pesem (spodaj), ki je temu paru, če ne že pisan na kožo vsaj veliko prikladnejši za poslušanje ob odhodu v zgodovino, kot pa solzava pesmica My Way Franka Sinatre.

Delite članek