REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenska filantropija bi pomagala Slovencem v zamejstvu in tujini

Slovenska filantropija bi pomagala Slovencem v zamejstvu in tujini

Na nedavni konferenci o stanju slovenske skupnosti v Venezueli je eden izmed udeležencev načel tudi vprašanje, kako slovenske humanitarne oz. človekoljubne nevladne organizacije pomagajo Slovencem v zamejstvu in tujini, glede na njihovo pomoč tujim migrantom v Sloveniji.

Promocija prostovoljstva

Posledično smo se med drugim obrnili tudi na Slovensko filantropijo, katera osrednja dejavnost je »promocija prostovoljstva,  saj verjamemo, da lahko s prostovoljstvom vsi prispevamo k boljši in bolj strpni družbi, ki temelji na spoštovanju vseh, ne glede na osebne in življenjske okoliščine«. Njihovi programi »o usmerjeni v dvig kvalitete bivanja v skupnosti in v zagovorništvo socialno šibkejših«, pri čemer delujejo primarno na naslednjih področjih: »pomoč beguncem, otrokom in mladim migrantom, pomoč brezdomcem in drugim osebam brez zdravstvenega zavarovanja pri zagotavljanju zdravstvenih storitev, zagovorništvo pravic migrantskih delavcev, vzpostavljanje medgeneracijskega sodelovanja, itd.«

Več kot 1.500 prostovoljcev

Leta 2015, ko je Slovenijo dosegel višek migrantske krize, so se pri Slovenski filharmoniji »v delo z migranti intenzivno vključili z 25 zaposlenimi v okviru obstoječih projektov in 1517 prostovoljci«.

Zaradi potreb migrantov po oblačilih, obutvi, odejah in posebni prehrani so pričeli zbirati predvsem materialne donacije.

Pri tem jih je finančno podprlo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM), katero je priskrbelo sredstva v višini 80.000 evrov za 22 koordinatorjev prostovoljcev, kateri so meseca novembra in decembra dežurali v sprejemnih centrih v treh izmenah.

Naslednje leto je združenje podprla švicarska vlada z 60.000 evri, pri čemer so denar porabili za »usposabljanja za prostovoljce, dogodke za javnost in dežurstva pri sprejemanju prostovoljcev in materialnih donacijah, koordinacijo prostovoljcev v začetku leta 2016 in logistiko«. Zaradi potreb migrantov po oblačilih, obutvi, odejah in posebni prehrani so pričeli zbirati predvsem materialne donacije. Posledično so od donatorjev po celotni Sloveniji prejeli številne predmete, katere so nato razdelili potrebnim.
V letošnjemu letu v sklopu fundacije deluje na področju migracij osemnajst zaposlenih: »V letu 2017 dela na področju migracij 18 zaposlenih. Trije so financirani s strani MDDSZEM, šest jih dela na projektu, financiranjem s strani evropskega socialnega sklada preko MNZ, delno enega človeka sofinancira MOL in FIHO, 9 ljudi dela z družinami in otroki v projektu s katerim smo kandidirali za sredstva UNICEF.«

Poleg materialnih sredstev so pri filantropiji zbrali tudi 24.000 evrov, katere so namenili za »finančno pomoč prosilcem za azil in beguncem za podporo pri integraciji in šolanju«.

Z veseljem sodelovali

Z veseljem bi sodelovali s Slovenci v zamejstvu mogoče v skupnih projektih oziroma drugače, če bi našli načine kako sodelovati.

Glede dosedanjega sodelovanja s zamejskimi Slovenci in Slovenci v tujini so nam odgovorili sledeče: »Do sedaj nismo veliko sodelovali s Slovenci, ki živijo v tujini, oziroma zamejci. Sodelujemo samo na področju prostovoljstva s Slovenci v Italiji.«
A pri tem poudarjajo, da je možnost za sodelovanje tudi na tem področju: »Z veseljem bi sodelovali s Slovenci v zamejstvu mogoče v skupnih projektih oziroma drugače, če bi našli načine kako sodelovati. Se pa do sedaj še nismo srečali s takimi pobudami.«
Lahko le upamo, da bo sodelovanja dejansko prišlo, saj je slovenska skupnost v Venezueli potrebna vsekakršne pomoči, o čemer smo že večkrat poročali.