REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šangajska organizacija za sodelovanje (SCO) je za razliko od G-7 znova pokazala enotnost

Šangajska organizacija za sodelovanje (SCO) je za razliko od G-7 znova pokazala enotnostVladimir Putin in Xi Jinping Vir:Pixell

Kitajski predsednik Xi Jinping je ob odprtju dvodnevnega vrha Šangajske organizacije za sodelovanje (SCO) v kitajskem mestu Qingdao pohvalil enotnost skupine. Kot je poudaril, skupino vodi "šaghajski duh", ki se osredotoča na iskanje skupnih lastnosti in spodbujanje sodelovanja, ki bo koristilo vsem.

Vrh šanghajske skupine se je začel dan za tem, ko so se na vrhu gospodarsko najmočnejših držav G7 v Kanadi pokazala velika nesoglasja med ZDA in ostalo šesterico članic.

Države članice SCO predstavljajo četrtino svetovnega BDP, 43 odstotkov svetovne populacije in obsegajo 23 odstotkov površine Zemlje.

Vrha šanghajske skupine se udeležuje tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je že v petek v Pekingu sestal s svojim kitajskim kolegom, s katerim sta se zavzela za krepitev sodelovanja med državama.

V luči napetosti z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom sta se zavzela za "multipolaren svet in demokratizacijo mednarodnih odnosov".

Zasedanja se udeležuje tudi iranski predsednik Hasan Rohani, ki se je ob robi vrha danes sešel s Putinom. Ob tej priložnosti je izrazil željo po bolj poglobljeni razpravi med Moskvo in Teheranom o tej temi zaradi umika ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma. Dejal je še, da je bil izstop ZDA iz sporazuma "nezakonit".

V Šanghajski skupini, ki je bila ustanovljena leta 2001, so poleg Rusije in Kitajske še Kazahstan, Kirgizistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Indija in Pakistan. Kot je pred vrhom povedal Putin, države članice predstavljajo "četrtino svetovnega BDP, 43 odstotkov svetovne populacije in obsegajo 23 odstotkov površine Zemlje".

Najpomembnejšo vlogo v organizaciji imajo "veliki trije" - predsednik Kitajske Xi Jinping,  predsednik Rusije  Vladimir Putin in predsednik vlade Indije Narendra Modi.

Kitajski in ruski predsednik sta se zavzela za multipolaren svet in demokratizacijo mednarodnih odnosov.

Kitajski predsednik Xi je Putina opisal kot "najboljšega prijatelja." Putinu je kot prvemu državniku tudi podelil Medaljo prijateljstva Ljudske republike Kitajske. "Predsednik Putin je po letu 2000 Kitajsko obiskal 19-krat in s tem po številu obiskov presegel voditelje vseh večjih držav. Je najbolje poznan in spoštovan voditelj kakšne od večjih držav med kitajskimi ljudmi. Je tudi moj najboljši prijatelj in zaupnik," je priznal kitajski predsednik Xi Jinping.

Putin, Modi in Xi
Kitajski predsednik Xi Jinping in ruski predsednik Vladimir Putin Vir: Pixell

Indijski viri so medtem poročali o "posebni kemiji" med Vladimirjem Putinom in indijskim predsednikom vlade Naendrom Modijem. Po ocenah analitikov je Modi s svojim nastopom želel predvsem doseči, da "indo-pacifična regija ne bi postala vir konfliktov", pač pa da bi se razvijala.

V ospredju pogovorov med članicami naj bi bila tudi ameriška strategija o "Ameriki na prvem mestu", ki jo je vzpostavil ameriški predsednik Donald Trump. Zato se bodo voditelji držav pogovarjali tudi o boju proti terorizmu, mednarodni varnosti in drugih odprtih vprašanjih. Po oceni analitikov se je Putin zavzel za krepitev obrambnih sil članic SCO, ki jo nekateri, kot poroča britanski Telegraph, vidijo kot "protiutež zvezi NATO." V svojem intervjuju je Vladimir Putin dejal, da bi "velik vojaški potencial držav članic lahko postal tudi hrbtenica razvoja za nas."

Po njegovi oceni bi "združitev teh sil brez dvoma postala pomemben faktor našega razvoja, ki bi lahko vplival na svet in to, tako verjamem, na pozitiven način," je dejal Vladimir Putin.