REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erdogan: Turčija bi se lahko pridružila Šanghajski organizaciji

Erdogan: Turčija bi se lahko pridružila Šanghajski organizacijiTurški predsednik Recep Tayyip Erdogan

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da Turčiji ni treba vztrajno poskušati vstopiti v Evropsko unijo, in nakazal, da bi se lahko Ankara pridružila Šanghajski organizaciji za sodelovanje, ki med drugim vključuje Kitajsko in Rusijo.

"Turčija mora biti pri vprašanjih EU sproščena in ne zavezana pridružitvi. Nekateri me bodo kritizirali, vendar izražam zgolj svoje mnenje. Zakaj se, na primer, ne bi pridružili Šanghajski organizaciji," je Erdogan dejal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Med letom iz Uzbekistana, ki je tudi ena do članic organizacije, je Erdogan v pogovoru z novinarjem časnika Hurriyet tudi potrdil, da je o morebitnem članstvu razpravljal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in kazahstanskim predsednikom Nursultanom Nazarbajevom.

Erdogan je sicer že večkrat nakazal, da bi se lahko Turčija pridružila Šanghajski organizaciji. Gre za politično in gospodarsko sodelovanje Rusije, Kitajske, Kazahstana, Kirgizistana, Uzbekistana in Tadžikistana, postopek pridruževanja pa sta začeli tudi Indija in Pakistan.

Medtem se odnosi z EU zaradi čistk po julijskem neuspelem poskusu državnega udara v Turčiji zaostrujejo. Tako si nekatere članice EU in tudi nekateri evropski poslanci prizadevajo za prekinitev pristopnih pogajanj z Ankaro, ki so se uradno začela leta 2005. Za članstvo v povezavi je sicer Turčija zaprosila že leta 1987.

Erdogan je medtem minuli teden unijo pozval k napredku v turških pristopnih pogajanjih do konca leta. Če tega ne bo, je zagrozil z razpisom referenduma o prekinitvi pristopnih pogajanj.

Po spodletelem državnem udaru 15. julija so turške oblasti odpustile že več deset tisoč javnih uslužbencev ter pripadnikov vojske in policije, prek 35.000 pa so jih aretirali. Še posebej na udaru so mediji. Po podatkih turškega novinarskega združenja so od poskusa prevrata zaprli 170 medijev ter priprli 105 novinarjev in urednikov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek