REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

S strelnim orožjem na demonstrante: Albanska policija vpadla na sever Kosova in z rafali zasula Srbe

S strelnim orožjem na demonstrante: Albanska policija vpadla na sever Kosova in z rafali zasula SrbeAlbanska kosovska policija in ranjeni demonstrant, Srb, civilist. Vir: Twitter

Albanski kosovski specialci, pripadniki specialne enote ROSU so se s težkimi oklepnimi vozili in oboroženi z avtomatskimi puškami danes sredi dneva prebili v severno Kosovsko Mitrovico, kamor bi po mednarodnih dogovorih lahko vstopili le ob dovoljenju KFOR-ja.

V več lekarnah so opravili preiskave, ker so iskali podatke o domnevnem »tihotapljenju« zdravil.

Oklepno vozilo Rosu
Oklepno vozilo Rosu. Vir: Twitter

Znano je, da bolnišnice na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi z zdravili še vedno zalagajo tudi iz Srbije, predvsem v obliki humanitarne pomoči, kar pa kosovske oblasti v Prištini vidijo kot kršitev svoje suverenosti.

Srbija je sicer v dogovoru z EU na Kosovu ukinila vse svoje institucije in umaknila policijo, vendar še zmeraj finančno in materialno pomaga lokalnim skupnostim, šolstvu in zdravstvu.

Pri tem so se jezni zaradi akcije albanske kosovske policije znova zbrali demonstranti, večinoma lokalni Srbi in protestirali proti vpadu policije na sever Kosova pod pretvezo iskanja podatkov o »tihotapljenju« zdravil.

Albanski kosovski policist Vir: Twitter
Albanski policist na Kosovu. Vir: Twitter

Vendar so albansko-kosovske policijske enote odgovorile ne samo s šok bombami in solzivcem, pač pa tudi z rafali iz avtomatskih pušk.

Pri tem je bil v hrbet s strelom iz vojaške avtomatske puške v Zvečanu ranjen leta 1985 rojeni Srb Srećko Sofronijević, ranjenih pa je bilo še več deset Srbov.

Na ulicah leži na desetine tulcev nabojev, krogle so prebile tudi šipe in priletele v več stanovanj. Na številnih mestih so videti eksplozije šok-bomb.

Sledi nabojev
Sledi nabojev iz albanskih brzostrelk. Vir: Twitter
To je »že sedmič, da pripadniki albanske Rosu vpadajo na sever Kosova in napadajo goloroke ljudi.«

Zdravniki se še vedno borijo za življenje Sofronijeviča, ki je v bolnišnici v Kosovski Mitrovici.

S kosovskimi Srbi se je takoj sestal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je od evropskega posrednika Miroslava Lajčaka zaradi »agresije kosovske policije« zahteval takojšnjo prekinitev nasilja.

Petar Petković, direktor urada za Kosovo v srbski vladi pa je dejal, da je to sedaj »že sedmič, da pripadniki Rosu vpadajo na sever Kosova in se spopadajo z golorokimi ljudmi.«

»Povod za to akcijo je nekakšno tihotapljenje blaga. Toda ko vidite, da sta vsa Kosovska Mitrovica in Zvečan zasuta z rafali s strani Rosu, potem vam je jasno, da gre za namere psihopata Albina Kurtija, ki si želi spopadov veliko širših razmer,« je ocenil Petković.

Posledice strelov  Vir: Twitter
Posledice strelov. Vir: Twitter

Medtem so kosovski Srbi znova s težkimi tovornjaki blokirali promet na magistralni cesti Mitrovica-Leposavić v mestu Rudare.

Zdravniki se še vedno borijo za življenje Sofronijeviča, ki je v bolnišnici v Kosovski Mitrovici.

Nedaleč leži na kupu več sto tulcev nabojev bojnega streliva, ki so ga uporabile albanske enote policije iz Prištine.

Oglasila se je tudi raško-prizrenska eparhija Srbske pravoslavne cerkve in obsodila napad.

»Uporaba sile s strani albanske kosovske policije, še posebej strelnega orožja, predstavlja odkrit akt agresije proti občanom na etnični podlagi in grozi, da izzove ogromno varnostno nestabilnost,« so zapisali v svojem sporočilu za javnost.

Ranjeni v Kosovski Mitrovici  Vir: Twitter
Ranjeni Srb, civlist. Vir: Twitter
Albanska kosovska policija je dogodke opisala povsem drugače, temu precej enostranskemu opisu pa sledi tudi večina slovenskih medijev.

Albanska kosovska policija je dogodke opisala povsem drugače, temu precej enostranskemu opisu pa sledi tudi večina slovenskih medijev.

Po poročanju STA je namreč »kosovska policija« zgolj »na več krajih izvedla preiskave, med drugim v eni od lekarn v Mitrovici«, srbski prebivalci Mitrovice pa so se zato »podali na ulice, policija pa jih je skušala razgnati.«

Pri tem naj bi bilo poškodovanih le šest policistov.

»Medtem ko je operacija na drugih območjih potekala brez težav, so se v severnem delu Mitrovice organizirano zbrale kriminalne skupine, postavile blokade z vozili, uporabljale plinske jeklenke, šok granate in orožja, da bi ovirale in napadle carinike in policiste, ki so opravljali dolžnost,« je navedla albanska kosovska policija, takšen opis dogodkov pa so pristransko in nekritično povzeli tudi domači mediji.

Srbska premierka Ana Brnabić je mednarodno skupnost pozvala k ukrepanju.

»Mednarodno skupnost, zvezo NATO in Kfor pozivam, naj hitro ukrepajo in zaustavijo Albina Kurtija. Razmere so več kot dramatične in to je zadnji trenutek, v katerem je jasen odziv za zaustavitev nore politike Prištine neizogiben,« je dejala predsednica srbske vlade.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, obrambni minister Nebojša Stefanović in načelnik generalštaba srbske vojske Milan Mojsilović so se medtem odpravili na srečanje s predstavniki Srbov na Kosovu.

Naboj ranjenega Srba
Naboj ranjenega Srba. Vir: Twitter

Ob zadnji zaostritvi je Vučić zagrozil, da bo dal zvezi NATO 24 ur časa, da ukrepa, sicer bo Srbija ukrepala sama.

Toda NATO tokrat ne bo ukrepal, ker je že sporočil, da je kosovska policija zgolj »izvajala zakonodajo.«

Večernje novosti so objavile trenutek, ko je policija streljala na zbrane ljudi.

 

Če Vučić ne bo želel ostati samo pri praznih grožnjah to pomeni, da bi morala Srbija odgovoriti jutri sredi dneva.

Če Vučić ne bo želel ostati samo pri praznih grožnjah to pomeni, da bi morala Srbija odgovoriti jutri sredi dneva.

Do novih napetosti prihaja približno dva tedna po zadnji zaostritvi razmer, do katerih je prišlo, potem ko je Priština uvedla nova pravila glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami.

Kosovo je na mejo s Srbijo poslalo specialne enote policije (Rosu), Srbija pa je dvignila pripravljenost vojske na območju ob meji.

Konec septembra sta strani v pogovorih pod pokroviteljstvom Bruslja dosegli dogovor o umiritvi napetosti.

Analitiki so takrat ocenjevali, da je zaradi srbskih potez iz tega spopada Kurti prišel kot osmoljenec, prav zato pa je predsednik začasnih kosovskih institucij to očitno zdaj želel »popraviti« - z uporabo sile in strelnega orožja.

Pri vsem skupaj je paradoksalno dejstvo, da je sedaj že jasno, da bo Albin Kurti, pogosto opisovan (in v Sloveniji zelo hvaljen) kot politik, ki je izšel iz nenasilnih študentskih demonstracij, veliko manj pripravljen na dogovore s Srbijo in veliko bolj pripravljen na uporabo sile, kot pa so bili njegovi predhodniki iz albanske OVK, vsi po vrsti obtoženi vojnih zločinov nad Srbi.

Delite članek