REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusko zunanje ministrstvo ponižalo predsednika Srbije: Naslednjič naj raje pokaže še mednožje

Rusko zunanje ministrstvo ponižalo predsednika Srbije: Naslednjič naj raje pokaže še mednožjeVučić vs. mednožje Sharon Stone. Vir: Twitter

Dogovarjanje med predsednikom kosovske vlade in predsednikom Srbije pod taktirko ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Washingtonu ni ostalo neopaženo v Rusiji.

In kot vse kaže, ima sedenje na več stolih hkrati, umetnost, ki jo srbski predsednik Aleksandar (z vzdevki Aca oziroma Alex) Vučić sicer odlično obvlada, svoje zunanjepolitične - omejitve.

To pa je postalo očitno prav ob sedenju Vučića na enem stolu.

Pred predsednikom ZDA.

V čem je torej težava?

Aleksandar Vučić in Donald Trump
Aleksandar Vučić in Donald Trump. Vir: Twitter

Srbski predsednik je sicer še v začetku leta trdil, da je Srbija »jekleni prijatelj bratske« Kitajske, vendar pa je v izjavi, podpisani te dni v Washingtonu pristal na omejevanje »nezanesljivih« (5G) omrežij, kar bi lahko bilo uperjeno le proti Pekingu.

Aleksandar Vučić velikokrat poudarja tudi »bratske vezi« z Rusijo, toda tokrat je s podpisom dokumenta v Ovalni pisarni pristal na marsikaj, kar je v nasprotju s politiko, ki jo je Srbija zagovarjala doslej, zato je dobil močno klofuto prav iz Moskve.

Marija Zaharova
Marija Zaharova. Vir: Twitter

Državni ruski mediji so sicer dogovor med Kosovom in Srbijo pospremili brez posebnih komentarjev, se je pa zato oglasila Marija Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva.

Na svoji osebni Facebook strani je objavila zapis, v katerem je na hudomušen način ponižala – srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

»Če ste povabljeni v Belo hišo, stol pa je postavljen tako, kakor da vas zaslišujejo, potem sedite kot na fotografiji številka 2. Kdorkoli ste. Zaupajte mi,« je zapisala Zaharova.

Če ste povabljeni v Belo hišo, stol pa je postavljen tako, kakor da vas zaslišujejo, potem sedite kot na fotografiji številka 2.

Ob tem je objavila dve fotografiji.

Na prvi fotografiji je videti Vučića, kako se, sedeč na stolu pred ogromno mizo ameriškega predsednika v Ovalnem kabinetu pogovarja z Donaldom Trumpom.

Na drugi pa je znana scena iz fima »Nizke strasti«, kjer kriminalisti zaslišujejo Sharon Stone.

Ona pa zasliševalca zmede z razkrivanjem svojega mednožja, kjer ni niti spodnjih hlačk …

Zapis je komentiral celo srbski predsednik Aleksandar Vučić, srbski diplomati pa obsojajo »izrazito nediplomatsko gesto« Marije Zaharove.

Marko Đurić, vodja pisarne srbske vlade za Kosovo, ki ga neodvisni beograjski mediji vidijo kot oprodo srbskega predsednika, je v svojem tvitu želel braniti Aleksandra Vučića, češ da je Putin Vučića včasih pustil čakati tudi uro in pol in se to ni ocenjevalo kot poniževanje ...

Toda Đurićev zapis je nehote razkril, da srbskega predsednika očitno - ponižuje tudi Vladimir Putin.

Nato so nekateri na družbenih omrežjih komentirali, da je bila ta obramba videti enako, kot da bi se po zelo slabi argumentaciji odvetnika na sodišču obtoženi obrnil proti svojemu odvetniku in mu vpričo sodnika in tožilca zabičal, da naj nemudoma odneha: »Lepo te prosim, ne brani me več!«

Nekateri drugi so se istočasno oglasili, se norčevali iz obljub o »večnem prijateljstvu« Srbije in Rusije in ocenjevali, da je to morda priložnost, da Srbija naposled pospeši svoje integracije z EU.

Marija Zaharova - zapis na Facebooku

»Marija Zaharova je največ povedala o sami sebi. Primitivizem in prostaštvo govorijo o njej kot tudi o tistih, ki so jo postavili na ta položaj,« se je nato jezno odzval tudi sam Aleksandar Vučić.

'Marija Zaharova je največ povedala o sami sebi. Primitivizem in prostaštvo govorijo o njej kot tudi o tistih, ki so jo postavili na ta položaj,' je jezno odvrnil Aleksandar Vučić in v isti sapi napadel tudi ruskega zunanjega ministra Lavrova.

Tako je Vučić v isti sapi v resnici napadel tudi ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki je Zaharovo 'postavil na položaj' tiskovne predstavnice zunanjega ministrstva Rusije.

Ni dvoma, da Marija Zaharova kaj takšnega skoraj zagotovo ne bi mogla zapisati brez odobritve »z vrha«.

Očitno gre za neformalno, toda jasno sporočilo iz Kremlja, da ruskemu vodstvu številni dogovori, ki jih je Srbija sklenila z ZDA niso niti najmanj všeč.

Vse to pa se je zgodilo v trenutku, ko je srbski obrambni minister Aleksandar Vulin prav v Rusiji, od koder je v Srbijo znova pošiljal sporočila o prijateljstvu in dobrih odnosih med obema državama.

Sicer pa je sam dogovor, ki ga je domov iz ZDA prinesel Vučić res dokaj nenavaden.

Sharon Stone
Razvpiti filmski prizor in odlična Sharon Stone. Vir: Twitter

Izkazalo se je, da v resnici gre za dve enostranski izjavi, pri čemer ameriški predsednik sploh ni podpisal ne izjave srbskega predsednika in ne izjave kosovskega predsednika vlade.

Donald Trump naj bi podpisal nek drugačen papir, z delegacijo Kosova in Srbije pa naj bi imeli le »izmenjavo besedil.«

Za nekdanjega zunanjega ministra Srbije Vuka Jeremića je ta izjava, ki jo je podpisal Vučić 'vic, ki ga ne bi pojedel niti pes z maslom'.

Za nekdanjega zunanjega ministra Srbije Vuka Jeremića je ta izjava, ki jo je podpisal Vučić »vic, ki ga ne bi pojedel niti pes z maslom«.

Obenem je obljuba o preselitvi veleposlaništva Srbije iz Tel Aviva v Jeruzalem v neposrednem nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN).

Srbija pa svojo suverenost nad Kosovom brani prav s pozivanjem na resolucijo št. 1244 VS OZN, zato je to, kar je podpisal Aleksandar Vučić, pravzaprav vsaj deloma celo v nasprotju z mednarodnim pravom.

Kljub temu pa bi ti dve izjavi, Vučićeva in Hotijeva, Srbijo in Kosovo lahko obvezovali, ker gre za enostranska pravna dejanja in za izjave, sklenjene v posebnih, svečanih trenutkih …

Se je pa medtem že znova oglasila Zaharova in dejala, da je bila njena objava napačno razumljena.

In da je v bistvu kritizirala gostitelje, ZDA.

»Protokolarni triki so postali eden od pristopov, ki jih ameriški uradniki redno uporabljajo, da bi umetno ustvarili videz lastne izjemnosti. To pa je nesprejemljivo,« je sklenila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva.

Medtem pa se v Srbiji iz Vučićevega podpisovanja sporazuma s Kosovom norčujejo.

Vladni mediji objavljajo karikature iz albanskih medijev, kjer je videti, da je Vučić iz Washingtona prinesel več daril kot Hoti, po drugi strani pa na družbenih omrežjih opozarjajo, da je Angela Merkel za Vučića ob njegovem naslednjem obisku v Berlinu pripravila ne samo penkalo, ampak cel set oziroma kar dve škatlici barvic.

»Pa je šel Banat!«, potrto sklepa pisatelj Siniša Kovačević.

Delite članek