REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protestniki s transparenti in liki »treh gusarjev«, Orbána, Vučića in Janše - zasenčili Blejski strateški forum!

Protestniki s transparenti in liki »treh gusarjev«, Orbána, Vučića in Janše - zasenčili Blejski strateški forum!Janša, Orbán in Vučić na isti potapljajoči se ladjici ... Foto: Igor Mekina

Precej dolgočasne razprave na tokratnem Blejskem strateškem forumu (BSF) niso prinesle prav ničesar novega razen znanih fraz o tem, kako se mora Evropa bolje povezati, poskrbeti za večjo varnost in podobno.

Blejski strateški forum je ob tem tudi tokrat potekal popolnoma v skladu s politično usmeritvijo predstavnikov držav, ki so na njem sodelovali, gostitelji pa so novinarje razdelili v več skupin, pri tem pa so samo nekaterim privilegirancem – uradno zaradi Covida-19 – dovolili spremljati razpravo v dvorani, drugim pa so dovolili le, da poslikajo začetke razprav, nato pa so jih arogantne in osorne PR-ovke iz slovenskega Urada vlade za komuniciranje (UKOM) - celo nagnale iz dvorane.

O takšnem režimu novinarje tudi niso vnaprej obvestili, kar je poseben škandal in dokaz neprofesionalizma vladnega UKOM-a.

Med drugim smo bili iz festivalne dvorane »izgnani« tudi novinarji Insajderja, čeprav smo bili povsem uradno in pravočasno akreditirani.

Da je razlog za izgon »koronavirus« je bilo ob tem za lase privlečen izgovor, saj smo morali dvorano z npr. zunanjimi ministri, ki so prišli na Bled in njihovim gostiteljem Anžetom Logarjem zapustiti kljub temu, da je bila v trenutku, ko se je razprava začela - skoraj popolnoma prazna.

Po drugi strani je bila nekoliko bolj polna, ko se je v govorjenju angleščine znova preizkusil minister Zdravko Počivalšek ...

Orban, Vučić in Janša na isti ladjici
Orbán, Vučić in Janša na isti ladjici. Foto: Igor Mekina

Na vprašanje, ali gre za novo cenzuro Janševe vlade, predstavnice organizatorja za »stike z javnostjo« niso znale odgovoriti, je bilo pa očitno, da je ukaz, na podlagi katerega nenadoma »nismo bili na seznamu« - prišel »od zgoraj.«   

Kljub temu pa je novinarska ekipa Insajderja že takoj ob Blejskem jezeru opazila glavno atrakcijo, ki je pritegnila največjo pozornost medijev.

In dobesedno ukradla šov tako gostiteljem kot nastopajočim vabljencem Logarjeve letošnje procesije v Festivalni dvorani, ki sliši na ime Blejski strateški forum.

Orban, Vučić in Janša na isti ladjici

Iz barčice, s katero so pluli po jezeru, so pozivali, naj Bled ne postane Balaton.

Po jezeru je namreč priplula ladjica z nekaj protestniki, ki so imeli čez obraz maske slovenskega premierja Janeza Janše, madžarskega premierja Viktorja Orbána in srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Iz barčice, s katero so pluli po jezeru, so pozivali, naj Bled ne postane Balaton.

Protestirali so tudi proti omejevanju svobode tiska v omenjenih državah.

»Sovražimo svobodne medije! Privatizirajte jih!« so sporočali v imenu Orbána, Vučića in Janše.

Orban, Vučić, Janša - za privatizacijo neodvisnih medijev

Maskote treh predsednikov so ob tem mahale z napisi v angleščini, ki so sporočali »Ljubimo sovraštvo« in »Balaton«.

»Danes protestiramo proti politiki janšizma in fašizma, ki se razrašča po celi Evropi.«

Odmevala je tudi znana glasba iz Zvezdnih vojn.

»Šokantno je, da se Janša pajdaši z avtokratskimi voditelji, kot sta Orbán in Vučić, ki želijo skupaj zavzeti Evropo z neofašističnimi idejami je poudarila protestnica Tea Jarc.

»Danes protestiramo proti politiki janšizma in fašizma, ki se razrašča po celi Evropi,« je dodala.

Barčica z jadrom, na katerem je bila mrtvaška glava, je po njenih besedah prikaz »neofašistične politike.«

»Orbán, Janša in Vučić skupaj piratsko plujejo in zavzemajo delavske in socialne pravice, javne dobrine in javni interes. Bojimo se celo, da bodo zavzeli Bled in ga spremenili v Balaton,« je sklenila protestnica.

Malo naprej je klop ob jezeru zasedel še en protestnik s Primorske, Darko Žnidarčič, ki je prav tako protestiral proti Janši, Orbánu in Vučiću.

Darko Žnidaršič
Protest: Darko Žnidarčič

»Nisem mogel preko sebe, zjutraj sem se odločil, napisal ta protest na rjuho in odšel na Bled … To kar se dogaja je res neverjetno, mediji pa tudi pri nas o fašizmu v Italiji poročajo tako, da mladi rodovi sploh ne vedo, za kaj je šlo in kako hudo je bilo,« je dejal in pojasnjeval, zakaj je tudi Pahorjevo »spravno dejanje« nad fojbo, v kateri je 15 mrtvih konj, vredno vseke obsodbe.

Gospa s štirimi deklicami, ki je prišla mimo in zagledala gesla, ki jih je proti Janši, Orbánu in Vučiću napisal Žnidarčič, se je najprej zgražala, češ »ja kdo pa je to napisal?!«, nato pa se je podučena s trditvijo, da gre »za svobodo govora,« in da naj o tem »kar poduči mlade rodove« na koncu, ko je videla, da okoli Žnidarčiča mrgoli somišljenikov - umaknila in molče odšla naprej ...

Napis Darka Žnidaršiča na Bledu
Napis Darka Žnidarčiča na Bledu: Stop fašizmu, janšizmu, pahorizmu, orbánizmu, vučizmu ... Foto: Igor Mekina

Medtem pa so znotraj dvorane od jutra do večera 31. avgusta menda razpravljali o brexitu, Evropi, Covidu-19, kibernetski varnosti, digitalizaciji ter asimetričnih grožnjah.

Ampak sodeč po tem, kar smo ujeli izven dvoran - česar novega očitno ni bilo slišati, razpravo pa je bistveno omejevala tudi geografska provincialnost foruma ter enostranskost razpravljalcev, ki so zato večino časa (kar je največja nevarnost takih srečanj) – govorili o sebi.

Janša v dobri družbi na barčici...

Češki premier Andrej Babiš je bil na primer kritičen do voditelja panela, Britanca Nika Gowinga, češ da so mu rekli, da bodo na panelu voditeljev govorili o svetu po Covid-19, ne pa o Višegrajski skupini in vladavini prava v EU. »Ne berite lažnih novic,« je pozval z odra, očitno živčen na vsako omenjanje »pravne države«.

Aleksandar Vučić pa si je na vse kriplje prizadeval omiliti poročila o nedemokratičnosti njegove oblasti.

»Potrebujemo Evropo, kar zadeva vrednote, neodvisno sodstvo, vendar tudi boljše življenje za naše državljane, ki jih je treba tudi spoštovati,« je zatrdil in opozoril »na dvojne standarde pri obravnavi Srbije, na primer pri vdoru v srbski parlament in poskusu vdora v nemški parlament, ki se je zgodil v soboto,« je opozoril sogovornike srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Isto taktiko je ubral tudi Janez Janša, ki se je prav tako razgovoril o dvojnih standardih in pri tem vsem ponudil na ogled – svoj lasten primer.

S tem je Janez Janša tudi Blejski strateški forum znova izkoristil za to, da bi jadikoval nad »dvojnimi merili« pri izvajanju načel pravne države in znova javno sramotil Slovenijo, ki da naj bi bila očitno »nepravna«, vse dokler ni sam postal predsednik vlade.

Orban, Janša in Vučić pridigajo ljubezen in spravo...
Orbán, Janša in Vučić pridigajo ljubezen in spravo ...

Kot je Janša dejal, namreč v tistem času, ko so se njemu dogajale krivice, zaradi procesa Patria, spoštovanje pravne države nikogar ni zanimalo.

Pri tem je pozabil omeniti, da je bil v Sloveniji vsaj nekaj časa, ko naj bi se mu dogajale krivice povsem pravnomočno obsojen, ko pa je bila sodba Vrhovnega sodišča s strani Ustavnega sodišča razveljavljena, pa ni bila razveljavljena tudi podobna sodba v Avstriji, kjer je Janša nastopal v vlogi tistega, ki so ga podkupovali, zaradi česar njegovo nezadovoljstvo nad poročanjem slovenskih medijev zagotovo ni povsem utemeljeno.

Ob tem bi zaradi dejstva, da živimo v zelo nevarnem, multipolarnem svetu, bilo na takšnem forumu pomembno slišati glasove iz več centrov moči in več raziskovalnih inštitutov, toda BSF ima tu očitno prekratek domet.

En ameriški institut, Google, Microsoft, nekaj predsednikov in premierov držav iz okolice Slovenije, Joseph Borell in Miroslav Lajčak ter še nekaj uglednežev, ki so bili prisotni na forumu - to je absolutno premalo za kakšne zares polemične in pomembne razprave, kot so na primer številni znani nastopi iz Münchenske varnostne konference, kjer nekatere polemike ostajajo pomembne celo več let ali desetletij.

Res, kako sploh govoriti o »strategijah«, če o njih govorijo tisti, ki so »prejemniki« zunanje politike drugih in ne zunanjepolitični akterji.

To vse bolj velja celo za EU, kaj šele za skupinico obskurnih vzhodnoevropskih držav, ki ne spoštujejo niti evropskega (Češka, Madžarska, Poljska) ali mednarodnega prava (Hrvaška).

Dolgočasnih razprav na Blejskem strateškem forumu se tako, žal, že jutri nihče ne bo spominjal.

Slike Janše, Vučića in Orbána na čolnu sredi Blejskega jezera pa bodo seveda obstale – in bodo zagotovo obšle tudi svet.

Delite članek