REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je Aleksandar Vučić »prodal Kosovo za 29 dolarjev« in zakaj je prišlo do spora v delegaciji Prištine

Kako je Aleksandar Vučić »prodal Kosovo za 29 dolarjev« in zakaj je prišlo do spora v delegaciji PrištineAleksandar Vučić in Trumpovo darilo: Donaldovo penkalo in ključi Bele hiše za Kosovo. Vir: Twitter

Včerajšnje podpisovanje sporazuma med Srbijo in Kosovom ni minilo brez dramatičnih trenutkov.

Zdi se, da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću vsaj v enem trenutku ni bilo povsem jasno, kaj je podpisal oziroma da se je tega zavedel šele tedaj, ko je bilo že - prepozno ...

Sporazum je bil sicer »dvojno bilateralen«, kar pomeni, da sta ga z Donaldom Trumpom, predsednikom ZDA posebej podpisala predsednik Srbije in predsednik vlade Kosova.

Oba sporazuma zato ne obvezujeta Kosovo do Srbije in obratno, pač pa Kosovo in Srbijo do Združenih držav Amerike.

Težav je bilo pred podpisom sporazuma še nekaj.

Najprej je Srbija zavrnila deseto točko, ki je zahtevala priznanje Kosova, v delegaciji Kosova pa je prišlo do spora zaradi točke, ki določa rešitev spora na Gazivodah.

Gre za veliko akumulacijsko jezero, ki oskrbuje z vodo tudi elektrarno in se večinoma nahaja izven administrativne meje Srbije s Kosovom.

Ključ Bele hiše
Ključ Bele hiše. Vir: Twitter
Sam sporazum sicer prinaša marsikaj tudi Kosovu, predvsem velike investicije in prometne povezave s svetom preko Srbije in Albanije.

Po sporazumu, ki so ga zahtevali pogajalci ZDA pa sta se obe podpisnici strinjali, da bosta skupaj z ameriškim ministrstvom za energijo delali na študiji, ki bi razdelila energetske vire jezera Gazivode.

»Zakaj so bili tako zelo proti, mi pa smo bili za, pri čemer nismo želeli odkrivati za kaj gre in smo vsi molčali, to je bilo zato, ker mi danes nimamo niti kilovata elektrike z Gazivod v tem trenutku. In če bomo to nekako razdelili, potem bomo samo lahko dobili in zato so se oni zelo prepirali med seboj. Zelo pomembno je, da Američani naredijo 'feasibility' študijo in da lahko dobimo del energetskih virov, gre za vodo in elektriko. Na našem ozemlju so Gazivode nekaj globlje, in voda gre v glavnem za Kosovo in Metohijo in Prištino, manj pa v srbska naselja. Elektrike pa sploh ne dobivamo in to je za nas odlično, v Prištini pa je izzvalo nemire,« je pojasnil Vučić.

Nekateri so opozarjali tudi na v diplomaciji pomembno govorico telesa in protokol ter razporeditev sedežev.

V preteklosti so bili predstavniki Jugoslavije enakopravni vsaj na zunaj s predstavniki velikih sil, sedaj pa se to niti ne poskuša zamaskirati.

Resnica o podrejeni vlogi državnikov državic z Balkana je sedaj vidna vsem.

Resnica o podrejeni vlogi državnikov državic z Balkana je sedaj vidna vsem.

To je bilo očitno tudi zato, ker sta Vučić in Hoti imela dve majhni mizici, Trump pa je kraljeval za svojo, ogromno.

Sam sporazum sicer prinaša marsikaj tudi Kosovu, predvsem velike investicije in prometne povezave s svetom preko Srbije in Albanije.

Presenetljivo, sporazum, ki naj bi uredil odnose med Beogradom in Prištino, se je izkazal kot terna za - Izrael.

Video posnetek (spodaj) razkriva, da srbski predsednik o tem ni vedel prav nič vse do trenutka, ko je dobil sporazum v podpis.

Pred kamerami, seveda.

Družbena omrežja so se hitro odzvala tudi na Trumpovo nekoliko nerodno pripombo, s katero je Kosovo vmestil na Srednji vzhod in poudaril, da gre za deželo z muslimanskim prebivalstvom ...

Kosovo je dobilo tudi priznanje Izraela in to v trenutku, ko je Srbija Izraelu naredila veliko koncesijo in postala prva evropska država, ki bo svoje veleposlaništvo preselila v Jeruzalem.

Gre verjetno za edinstven primer v svetu, ko se država, ki je oškodovana z aktom neke države le-tej zahvali z veliko koncesijo.

Vučič in penkalo
Darilo ali del kupčije: Vučić in Trumpovo pisalo. Vir: Screenshot TV

V Beli hiši so celo najprej pričakovali in zahtevali, da naj Srbija sama pozove Izrael, da naj le-ta mednarodno prizna Kosovo.

To pa je Srbija zavrnila, ker je v nasprotju s politiko države.

»Na brutalen način smo zavrnili medsebojno priznanje, toda to je bila šahovska miniatura. Rekli smo, da, če se o tem dogovorita Izrael in Priština – v redu. Prav tako smo rekli Izraelu, da, če bodo spoštovali Srbijo, bo naša država preselila veleposlaništvo v Jeruzalem,« je poudaril Vučić.

Srbski predsednik pa seveda ob tem ni pojasnil, kako ti lahko neka država izkaže »spoštovanje« s tem, ko 15 odstotkov tvojega zemlja prizna za samostojno državo.

Ker se je po podpisu sporazuma Vučić hvalil, kako je dobil posebno penkalo, ki mu ga je podaril Donald Trump skupaj s »ključi Bele hiše«, so se na družbenih omrežjih kmalu pojavili zapisi, ki so razkrili, da stane »posebno penkalo« Donalda Trumpa na svetovnem spletu le 29 dolarjev.

In da je za toliko – Vučić prodal Kosovo, ki velja za »zibelko Srbije« in »najdražjo srbsko besedo.«

Istočasno pa je Srbija v nasprotju z politiko EU, ki bi se je kot kandidatka za članstvo morala držati, škodila tudi interesom Palestincev, ki jim Izrael ne priznava njihovega dela Jeruzalema.

Tudi to je bila prikrita »cena sporazuma«, ki je bil podpisan v Washingtonu.

Delite članek