REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Richard Haass: "To je najbolj nevaren trenutek v ameriški zgodovini"

Richard Haass: Nevarnost za ZDA/ Ameriški F-22, severnokorejska raketa, Bolton in Haass

Imenovanje nekdanjega veleposlanika ZDA v OZN in komentatorja televizije Fox Johna Boltona za novega svetovalca za nacionalno varnost je že sprožilo številne, večinoma negativne odmeve po svetu. John Bolton in novi zunanji minister Mike Pompeo na bi namreč veljala za "super jastreba" v ameriški politiki. Oba silo uvrščata v vrh svojih priljubljenih metod za reševanje sporov.

V zvezi s tem je Richard Haass, ki je zasedal visoke položaje v ameriški administraciji tudi v času predsednika Georga Busha izrekel vrsto resnih opozoril. Po njegovi oceni se nahajamo celo "v najbolj nevarnem trenutku ameriške zgodovine." Kot je namreč za CNN dejal Haas, ima Donald Trump "sedaj odprte tri fronte: politično zoper Boba Millerja, ekonomsko proti Kitajski in ostalim in dejansko zoper Iran in/ali proti Severni Koreji." Zato je to "najbolj nevaren trenutek v ameriški zgodovini" ob tem pa je do vsega tega "v največjem delu prišlo zaradi nas samih, ne zaradi zunanjih dogodkov," je prepričan Haass. 
Haass velja za dolgoletnega poznavalca in celo za "steber" ameriške zunanje politike, saj je dolgoletni predsednik Sveta za zunanje zadeve, ameriškega "think-tanka" ki ima zelo velik vpliv na ameriško zunanjo politiko. 

Nevarna izbira Johna Boltona

Haasova opozorila prihajajo po vrsti zelo velikih sprememb v Beli hiši. Ameriški predsednik je v sredini meseca napovedal val odpuščanj in zamenjav v krogu svojih bližnjih sodelavcev. V okviru obljubljene spremembe se je za sodelovanje zahvalil svojemu nekdanjemu svetovalcu za nacionalno varnost Herbertu McMastera in ga zamenjal z Boltonom, ki naj bi na položaj nastopil 9. aprila.

Odstopil je tudi Trumpov osebni odvetnik John Dowd. Znano je, da je Dowd doslej večkrat preprečil, da bi predsednik ZDA odpoklical Roberta Muellerja ki vodi preiskavo v vzezi z ruskim vpletanjem v predsedniške volitve. Istočasno je predsednik ZDA uvedel nove carine za kitajske izdelke v višini 50 milijard dolarjev "škode" za Kitajsko, ki je prav tako odgovorila z novimi carinami za ameriško blago, vendar zgolj v višini 3 milijard dolarjev - kar analitiki vidijo kot znak, da Kitajska še vedno ne želi zaostrovati odnosov z ZDA. Istočasno pa je prišlo tudi do zamenjave generala  H.R. McMastera z veleposlanikom  Johnom Boltonom.

Tudi nekdanji izraelski obrambni minister Šaul Mofaz je že opozoril pred novim svetovalcem za nacionalno varnost ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Johnom Boltonom. Kot je dejal, ga je Bolton že v času predsednikovanja Georgea Busha poskušal prepričati v napad na Iran.

Mofaz, ki je bil med letoma 2002 in 2006 izraelski obrambni minister, je na sobotni novinarski konferenci v Tel Avivu povedal, da Boltona pozna, odkar je bil ta veleposlanik ZDA pri Združenih narodih. Ob tem je povedal, da ga je Bolton takrat želel prepričati, da mora Izrael napasti Iran.

Trumpova odločitev za imenovanje Boltona po oceni Mofaza ni bila modra "ne za Američane ne za kogarkoli drugega, dokler je prisotna resnična grožnja".

Mofaz je tudi odločno zagovarjal ohranitev iranskega jedrskega sporazuma, ki mu izraelski premier Benjamin Netanjahu sicer močno nasprotuje. Podobnega mnenja, da je sporazum potrebno razdreti, sta tudi Bolton in Trump.

69-letni Bolton, ki bo Trumpov že tretji svetovalec za nacionalno varnost, je v ZN veljal za izjemno spornega veleposlanika. Medtem ko je imel podporo peščice diplomatov, je s svojim pristopom do diplomacije vznemiril mnoge. Med drugim je bil odločen zagovornik vojne v Iraku.

Večina ameriških analitikov meni, da bo Boltonovo imenovanje prineslo še več mednarodnih sporov, imenovanje na položaj pa je presenetljivo, saj je bil Bolton odločen zagovornik napada na Irak, ki ga je Trump v preteklosti označil za neumnega in nepotrebnega. Danes je očitno, da je Donald Trump veliko svojih zunanjepolitičnih stališč, ki jih je razglašal pred volitvami, po zaprisegi za predsednika ZDA obrnil popolnoma "na glavo." 

Bolton je prepričan, da bo napad na Severno Korejo kmalu nujen

O tem, kakšna so Boltonova prepričanja pa jasno kažejo njegove pretekle izjave in ocene. Kot navaja USA Today je John Bolton velikk zagovornik vojaškega napada na Severno Korejo.Prepričan je namreč, da bo prej ali slej prišel čas, ko ZDA ne bodo več imele nobene druge možnosti kot da napadejo Severno Korejo.  Ob kosilu ki ga je organiziral nekdanji republikanski kongresnik Charles Taylor je okoli 450 zbranim zaupal, da si seveda "nihče ne želi, da bi uporabili oboroženo silo proti Severni Koreji", predvsem zaradi "nevarnosti" povezanih s tem in z žrtvami, ki bi jih zagotovo utrpeli v Južni Koreji.

In karkoli ima Severna Koreja danes, to lahko dobi Iran jutri, samo napisati morajo dovolj velik ček

"Toda na določeni točki morate izbrati, ali je večja nevarnost v tem da poskusite Severni Koreji preprečiti, da dobi sposobnost izsiljevanja z napadom na ZDA ali dejansko možnostnapada in nevarnostih preventivnega napada. Rekel bom samo to: prva dolžnost predsednika ZDA je...da varuje Američane. In karkoli ima Severna Koreja danes, to lahko dobi Iran jutri, samo napisati morajo dovolj velik ček. In prepričanje, da bomo uspeli prestrašiti režim, ki je tako iracionalen kot severnokorejski ali tako ekstremno ideološki, kot je iranski, je mit. In mislim, da imamo državljani, kot sem jaz, odgovornost, da o tem razmišljamo sedaj, kajti če razširjanja jedrskega orožja ne bomo ustavili tukaj, potem ga bomo morali ustavit nekje drugje," je tedaj dejal Bolton.  Bolton je tudi pozdravil Trumpovo odločitev, da veleposlaništvo ZDA preseli v Jeruzalem.