REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prijava zoper Mila Đukanovića: S službenim letalom odletel v Miami na počitnice, saj mu je državna blagajna kot bankomat

Prijava zoper Mila Đukanovića: S službenim letalom odletel v Miami na počitnice, saj mu je državna blagajna kot bankomatDržavljani so ga oklicali za »zadnjega diktatorja v Evropi«: Milo Đukanović na zlatem prestolu. Foto: Predsedstvo Črne gore, Twitter

Nevladna organizacija MANS je prijavila črnogorskega predsednika Mila Đukanovića Protikorupcijski agenciji (ASK) in Posebnemu državnemu tožilstvu (SDT) zaradi suma, da je uporabljal službeno letalo vlade Črne gore za zasebna potovanja, so sporočili iz omenjene nevladne organizacije.

»Raziskovalno središče nevladnih organizacij MANS je nedavno objavilo raziskovalno zgodbo, ki razkriva, da je letalo v lasti črnogorske vlade priletelo v Pariz dne 29. decembra lani in se takoj vrnilo v Podgorico, nato pa spet 9. januarja letos, ko je letelo proti Parizu in se vrnilo iz francoske prestolnice naslednji dan - 10. januarja,« so v izjavi za javnost zapisali vodilni iz omenjene nevladne organizacije.

Gre za to, da so ravno tistega dne in kmalu po pristanku letala raziskovalci MANS-a v bližini podgoriškega letališča fotografirali službeni »mercedes«, ki ga uporablja Milo Đukanović, ob spremstvu še dva službena avtomobila, saj so odpeljali potnike s povratnega leta vladnega letala, poročajo podgoriške Vijesti.

Dodali so še, da so »mediji medtem poročali, da so Đukanovića z ženo in prijatelji videli v ameriškem mestu Miami, kjer je bival v pregrešno dragem hotelu med novoletnimi in božičnimi prazniki.«

Po drugi strani, poudarjajo, da ni nobenih uradnih informacij, da je bil Đukanović na uradnem obisku bodisi v Franciji bodisi v ZDA.

»Zato obstaja sum, da je Đukanović vladno letalo izkoriščal kot prevozno sredstvo do Pariza in nazaj, da bi se vrnil po praznikih, ki jih je prebil na luksuznih počitnicah v ZDA. Ker je očitno, da ni šlo za uradni obisk, je Đukanović zlorabil vladno letalo v zasebne namene, saj to je nedvomno tranzitni let v Pariz,« poroča MANS.

To, pravijo, zahteva nujno ukrepanje pristojnih državnih organov - v konkretnem primeru Protikorupcijske agencije in Posebnega državnega tožilstva, ki lahko zbirata informacije o tem, kako in v kakšne namene se je uporabljalo državno letalo, pa tudi, ali je prišlo do zlorab.

MANS navaja, da so tudi Natašo Pešić, generalno sekretarko vlade Črne gore, prav tako prijavili zaradi zlorabe položaja visoke državne uradnice.

»S prijavo na tožilstvo zaradi zlorabe uradnega položaja se bremeni tudi Natašo Pešić, ki je kot generalna sekretarka vlade Črne gore dovolila Đukanoviću, da uporablja službeno državno letalo za zasebna potovanja,« se navaja v sporočilu ob opozorilu, da iz Generalnega sekretariata vlade vztrajno zavračajo javnosti posredovati kakršne koli informacije o načinu uporabe zrakoplova, ki je v lasti vlade Črne gore.

Zavrnitev obveščanja javnosti pojasnjujejo z izgovori, da bi to lahko ogrozilo varnost varovanih oseb.

Milo Djukanović v ZDA
Zasačen v Miamiju: Đukanović na kosilu v elitni restavraciji. Vir: Twitter

MANS pojasnjuje, da »voditelj države, vlade in skupščine lahko v skladu z Navodilom o uporabi državnega letala uporabljajo vladni zrakoplov brez plačila in izključno za službene namene, kot so uradni obiski na tujem.«

»Zasebno potovanje do Miamija zagotovo ni bilo službene narave, kar pomeni, da so ga financirali državljani Črne gore, saj se iz državnega proračuna financirajo tako vzdrževanje kot poleti tega letala,« piše v sporočilu za javnost.

Raziskovalno središče MANS naposled ugotavlja, da bi Mila Đukanovića povratni let z zasebnim čarterjem, od Podgorice do Pariza in nazaj, stal med 17 in 26 tisoč evrov.

»Pričakujemo, da bosta Protikorupcijska agencija in Posebno državno tožilstvo ugotovili, koliko je stal državljane Črne gore neprijavljeni zaseben let z državnim letalom, in hkrati ugotovili polno odgovornost za očitno zlorabo uradnega položaja na račun javnega interesa in državnega proračuna,« sklene MANS.

Delite članek