REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Črna gora koplje rove na meji s Srbijo, policija pa izvaja represijo nad opozicijskimi mediji in politiki

Črna gora koplje rove na meji s Srbijo, policija pa izvaja represijo nad opozicijskimi mediji in politikiČrna gora - kopanje rovov na meji s Srbijo in protesti opozicije

V Črni gori se po ulicah mest še vedno vijejo kolone vernikov, včasih dolge več deset kilometrov, ki nasprotujejo nedavno s preglasovanjem (nato celo aretirane!) opozicije sprejetemu verskemu zakonu, ki omogoča nacionalizacijo lastnine Srbske pravoslavne cerkve (SPC) v tej državi.

Na demonstracije je avtokratski režim večnega predsednika Mila Đukanovića odgovoril s policijsko represijo, pa tudi s – poljskimi deli.

Na meji med Črno goro in Srbijo, v vasi Adrovići nad Pljevljami so namreč pričeli z mehanizacijo kopati rove, katerih namen naj bi bilo preprečevanje nezakonitih vstopov v državo – iz smeri Srbije.

Po poročanju medijev naj bi bilo oblast v Podgorici strah, da bi se povorkam pridružili tudi državljani Srbije.

Rov med Srbijo in Črno goro

In ker sta državi podpisali sporazume o mejnih prehodih med njima poskušajo z globokimi kanali, skopanimi na mestih kjer so obstajale neuradne poti med državama le-te »divje prehode« dokončno zapreti.

Istočasno pa se dogaja še marsikaj, kar za državo, ki bi rada čim prej postala članica EU ni prav pohvalno.

Učitelj, katerega učenci so narisali vrsto »Smurfov« je tako izgubil delo. Podoba junaka risank (rdeča - bela - modra) namreč po mnenju črnogorskih oblasti preveč spominja na staro črnogorsko zastavo in tudi na barve srbske zastave. 

Znano je, da je črnogorski predsednik v času svoje vladavine obogatel s tihotapljenjem in jemanjem podkupnin, vendar državni organi teh obtožb nikoli niso dosledno preiskali.

Ob tem je te dni v redakcijo opozicijsko usmerjenega portala IN4S vpadla policija, zadolžena za gospodarski kriminal in zahtevala poslovno dokumentacijo.

Ta portal je sicer nedavno objavil, da se je predsednik države Milo Đukanović v času najhujših protestov v državi s svojo soprogo zabaval v ameriški Floridi.

Razkrili pa so tudi afero »Kuverta« in objavili posnetke o tem, kako svetovalec predsednika Črne gore Mila Đukanovića za svojega šefa jemlje 95.000 evrov podkupnine.

V redakciji akcijo policijo razumejo kot pritisk na svoje delo.

Obenem je že dolga leta znano, da je črnogorski predsednik v času svoje vladavine obogatel s tihotapljenjem in jemanjem podkupnin, vendar državni organi teh obtožb nikoli niso dosledno preiskali.

Režim se čuti varnega tudi zato, ker je Črna gora postala članica zveze Nato in dosledno sledi zunanji politiki EU in ZDA.

Prav zato politiki in mediji na zahodu Evrope teh zavržnih dogodkov praviloma - ne opazijo.

In4S
Portal IN4S

Opazni pa so tudi pritiski na politike opozicije.

Takoj ob prihodu iz Beograda, že na letališču, je bil na primer aretiran predsednik stranke Prava Črna gora Marko Milačić.

Takoj ob prihodu iz Beograda, že na letališču, je bil na primer aretiran predsednik stranke Prava Črna gora Marko Milačić.

»Milo Đukanović, gotof si!« je v kamere med aretacijo sporočil predsednik te stranke, medtem ko je vstopal v policijsko vozilo.

Na podoben način je črnogorska policija aretirala poslance črnogorskega parlamenta, še predno je vladajoča večina potrdila zakon, ki omogoča podržavljenje objektov SPC.

V opoziciji sumijo, da želi država nato to lastnino predati v roke številčno bistveno manjši in kanonsko nepriznani črnogorski pravoslavni cerkvi, saj v SPC, ki ji sicer pripada večina pravoslavnih vernikov v Črni gori - vidi nevarnost.

Milan Knežević, poslanec opozicijske stranke Demokratska fronta pa je na tiskovni konferenci razkril, da je policija čakala, da bi on z bratom odpotoval v Beograd, da bi nato ob njuni odsotnosti vpadla v družinsko hišo in naredila preiskavo oziroma izvedla »premetačino«.

Milan Knežević, DF, Črna gora
Milan Knežević, DF, Črna gora. Vir: Twitter

Sodnik Miladin Pejović je policiji že 28. januarja izdal nalog za preiskavo hiše opozicijskega poslanca, vendar je črnogorska policija čakala na pravi trenutek, ko so se spravili na ostarelo mater opozicijskega poslanca Milana Kneževića.

»Tri dni so vedeli, da obstaja dovoljenje za preiskavo in lahko bi hišo pregledali, ko bi bila v hiši brat in jaz. Čakali so, da greva v Beograd in organizirali akcijo zoper žensko, staro 69 let. Moj brat ni naredil ničesar zoper zakone te države. S to tiskovno konferenco smo želeli sporočiti, da je bila to demonstracija sile in represija. Moj brat je tudi že mesece tajno nadzorovan,« je dejal Knežević.

Povedal je še, da policija ob 5 uri in 20 minut njegovi materi niti ni dovolila, da jim odpre vrata, ampak je vpadla v hišo.

Brutalno so vpadli v hišo in uperili cevi v žensko, staro 69 let. To jim ni bilo dovolj, pa so še demolirali hišo in polomili sliko mojega pokojnega očeta, kar je mojo mamo še dodatno vznemirilo.'

»Brutalno so vpadli v hišo in namerili cevi v žensko, staro 69 let. To jim ni bilo dovolj, pa so še demolirali hišo in polomili sliko mojega pokojnega očeta, kar je mojo mamo še dodatno vznemirilo,« je dejal Knežević.

Nato so njegovi materi dali na roke lisice in jo »spustili v znano betonarico.«

Ob preiskavi so našli dva 15 let stara telefona in sabljo, ki jo je poslanec dobil v dar, ter snemalnik video nadzora.

»Snemalnik so verjetno odnesli zato, da bi obrisali video posnetke,« ki so zabeležili brutalno policijsko akcijo, je dejal Knežević.

Na dogodke v Črni gori se odzivajo tudi slovenski intelektualci.

Nedavno so podpisali apel, v katerem so podprli sporna ravnanja črnogorskih oblasti.

Eden od bolj znanih podpisnikov, ki je stopil v zaščito avtokratu Milu Đukanoviću, je bil tudi nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan.

Delite članek