REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Medtem ko v Črni gori vre, Milo Đukanović uživa v ameriškem hotelu na Floridi

Medtem ko v Črni gori vre, Milo Đukanović uživa v ameriškem hotelu na FloridiČrna gora - napadi na SPC

Potem ko je črnogorski parlament sprejel sporen zakon o »svobodi veroizpovedi«, ki omogoča nacionalizacijo skoraj vseh verskih objektov Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori, so mnogi obsodili postopek oblasti v Podgorici.

Ne sicer v Sloveniji, kjer so nekateri celo podprli Apel 88, poziv »intelektualcev« iz regije, ki so podprli sporno ravnanje črnogorskega režima.

Med njimi je iz Slovenije tudi Milan Kučan, nekdanji partijski soborec Mila Đukanovića, večnega predsednika Črne gore, svoj čas tudi tesnega sodelavca Slobodana Miloševića, ki je po številnih pričevanjih predvsem v času vojn in sankcij obogatel z najrazličnejšimi kriminalnimi dejanji, v državi, ki jo popolnoma nadzoruje, pa ni bil nikoli obtožen, kaj šele obsojen.

Predsednika Črne gore je podprl tudi Milan Kučan, nekdanji partijski soborec Mila Đukanovića, večnega predsednika Črne gore, svoj čas tudi tesnega sodelavca Slobodana Miloševića, ki je po številnih pričevanjih predvsem v času vojn in sankcij obogatel z najrazličnejšimi kriminalnimi dejanji.

In medtem ko se po vsej Črni gori širi val protestov, pri čemer prihaja do spopadov demonstrantov in policije, predsednik države Milo Đukanović uživa v ZDA in se zabava v pregrešno dragem ameriškem hotelu, kjer stane prenočišče kar 2000 dolarjev, poroča portal In4S.

Tudi večerjo v dragi restavraciji naj bi plačal 2000 evrov.

Objavljena je tudi fotografija Đukanovića in njegove soproge Lidije, za katero trdijo, da je nastala v hotelu »Pao by Paul Qui« na Floridi.

Medtem predsednik države v video nagovorih državljanom trdi, da jih bo država zaščitila, duhovnike, ki se upirajo zakonu pa obtožuje rušenja ustavne ureditve.

Milo Djukanović v ZDA

V skupščini Črne gore so sicer pred nekaj dnevi v nočnih urah in v dramatičnih okoliščinah sprejeli predlog zakona o svobodi veroizpovedi in pravnem položaju verskih skupnosti.

Za zakon so glasovali poslanci vladajoče črnogorske Demokratične stranke socialistov, Bošnjaške stranke, Hrvaške državljanske iniciative in albanskih strank.

Zakon omogoča podržavljenje objektov Srbske pravoslavne cerkve (SPC). Proti zakonu so glasovale srbske opozicijske stranke, ki pa so v manjšini.

Zakon omogoča podržavljenje objektov Srbske pravoslavne cerkve. Proti zakonu so glasovale srbske opozicijske stranke, ki pa so v manjšini.

V večnacionalni Črni gori je prav to problem – da namreč največja črnogorska stranka DPS s pomočjo strank nekaterih manjšin zmeraj preglasuje stranke največje manjšine.

Gre za primer »majorizacije«, ki nima ničesar skupnega z demokracijo, v tem primeru pa še posebej ne, ker se s temi postopki vztrajno kršijo pravice srbske manjšine.

Opozicija je sicer predlagala tudi 103 amandmajev, s katerimi so želeli ustaviti glasovanje. Vsi so bili zavrnjeni.

Duhovnik in policist - Črna gora

Zavrnjeni so bili tudi trije predlogi amandmajev, ki jih je preko stranke DF predlagala Srbska pravoslavna cerkev (SPC).

Črnogorska policija je aretirala tudi 18 poslancev opozicijske Demokratične Fronte.

Poslanci opozicije so bili aretirani celo pred glasovanjem o zakonu!

Črnogorska policija je aretirala 18 poslancev opozicijske Demokratične Fronte še preden so lahko glasovali o spornem zakonu.

Kljub poslanski imuniteti so jih v maricah iz poslanskega kluba v parlamentu odpeljali v Varnostni center v Podgorici.

Po ustavi Črne gore (člen 86.) proti poslancem parlamenta sicer »ni mogoče sprožiti kazenskega postopka, niti odrediti pripora, brez odobritve Skupščine, razen kadar je zasačen pri izvajanju kaznivega dejanja, za katerega je predpisana kazen daljša od petih let zapora.«

Policija pa je aretirala 18 poslancev, pri katerem je dvema, Kneževiću in Mandiću očitala kaznivo dejanje »preprečevanje uradne osebe pri opravljanju uradnega dejanja«, medtem ko je poslanca Zogovića bremenila za »napad na uradno osebo.«

Za ta kazniva dejanja pa je predvidena kazen manjša od petih let.

Medtem se protesti v Črni gori nadaljujejo, verniki pa bodo organizirano pristopili k obrambi verskih objektov, saj obstaja utemeljena bojazen, da jih želi črnogorski režim prepustiti v upravo pripadnikom maloštevilne črnogorske avtokefalne cerkve, ki je blizu oblastem v Črni gori, ki pa jo druge pravoslavne cerkve ne priznavajo.

Aleksandar Karadžorđević

Zanimivo je, da se v Sloveniji intelektualci niso oglasili zato, da bi protestirali zaradi zapiranja poslancev opozicije, pač pa zato, da bi branili kriminalce črnogorskega režima.

Medtem se je oglasil tudi princ Aleksandar Karađorđević.

Dejal je, da je šokiran zaradi napadov na Srbsko pravoslavno cerkev in te napade ocenil za brezobzirne in brutalne.

»Brutalni napad države na SPC in mitropolijo črnogorsko-primorsko, javno opravičevan s tako imenovano skrbjo za človekove pravice in demokracijo spominja na čase, za katere smo (ne)upravičeno verjeli, da so za nami,« je dejal princ Aleksandar.

 

Delite članek