REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škandal v črnogorskem parlamentu: poslanci se na mrtvo skregali zaradi tresavice Angele Merkel?!

Škandal v črnogorskem parlamentu: poslanci se na mrtvo skregali zaradi tresavice Angele Merkel?!Angela Merkel, vir: RSE

Črnogorski parlament se je tekom 10. seje svojega prvega rednega zasedanja v letu 2019 lotil bizarne teme – poslanci so vneto razpravljali tudi o zdravju nemške kanclerke Angele Merkel in o tem, kako bi to lahko vplivalo na integracije držav zahodnega Balkana v EU.

V javnosti se sporno dogajanje ocenjuje kot diplomatski škandal in ob tem opozarja, da je, milo povedano, šlo ali za nespodobno, ali pa nerodno oblikovano politično stališče, poroča Radio svobodna Evropa (RSE).

Poslanec vladajoče Demokratske partije socialistov (DPS) Nikola Divanović se je namreč med razpravo o evropskih integracijah razgovoril o evropskih voditeljih in ob tem se nenadoma spravil tudi na slabotno zdravje nemške kanclerke.

»Nikogar ni treba spominjati na vse pogostejše tresavice Angele Merkel, kar bi danes bilo nekaj takega kot Weltschmerz (svetovna bolečina), toda dvomim, da bo to danes izzvalo nekaj empatije. Cilj je predstaviti Merklovo kot jekleno voditeljico in glavno podpornico ter bankirko EU,« je dejal poslanec DPS Nikola Divanović.

Na to izjavo se je odzvala poslanka opozicijske Demokratske fronte (DF) Branka Bošnjak.

»Zelo nekorektno je primerjati tresavico Angele Merkel kot drgetanje Evrope oziroma Nemčije. Vem, da ste užaljeni, ker predsednika vaše stranke (Mila Đukanovića) Merklova dolgo ni hotela sprejeti in ko ga je naposled sprejela, mu je le narekovala določene naloge, ki jih mora izvršiti,« je opozorila poslanka Branka Bošnjak.

Divanovićev »elaborat« o razmerah v Evropi je nato poskušala ubraniti njegova strankarska kolegica Aleksandra Vuković.

»Merklovo zebe, ona trepeta ob misli, kakšna bo prihodnost tako zasnovane Evrope in EU,« je dejala poslanka Aleksandra Vuković.

Nato se je razvnela pestra debata …

Nikola Divanović (levo) in Branka Bošnjak (desno). Vir: Arhiv skupščine Črne gore

Toda, kot poudarja RSE, se od spornih ocen poslanca Divanovića ni distancirala niti DPS in se nanje z opominom ni odzval niti predsednik črnogorskega parlamenta.

Seja črnogorskega parlamenta. Foto: Skupščina Črne gore

Opozicijska DF je nato v sporočilu za javnost ocenila, da so omenjene izjave o zdravstvenem stanju Angele Merkel enake diplomatskemu škandalu, ne toliko zaradi Divanovića, ki se je, kot poudarjajo, »nevešč zaletel v poskusu, da bi bil pameten,« ampak zaradi zavračanja DPS, da bi se distancirala ali opravičila za to, kar je rekel.

Zato se je RSE obrnil na nemško veleposlaništvo v Podgorici in zaprosil za komentar glede spornih izjav poslanca vladajoče Demokratske partije socialistov Nikole Divanovića, ki je med parlamentarno razpravo nenadoma in niti malo taktno sprožil razpravo o zdravju nič hudega sluteče nemške kanclerke.

Toda odgovora, sporoča RSE, niso prejeli.

Britanski BBC pa je v tekstu o politični karieri nemške kanclerke in špekulacijah o njenem zdravju, objavil, da tako večina medijev v Nemčiji kot tudi skoraj dve tretjini nemških državljanov, meni, da Angela Merkel ni dolžna posredovati nobenih informacij o svojem zdravju.

Merklova sama pa je že večkrat ponovila, da se počuti dobro, da je sposobna nadaljevati vse dejavnosti in da ni razloga za skrb, kljub dejstvu, da se je zgodba o njenem domnevno poslabšanem zdravju začela potem, ko so mediji med več uradnimi sestanki zabeležili, da se je njeno telo - treslo.

Angela Merkel je sicer julija dopolnila 65 let in navkljub špekulacijam o njenem zdravju je napovedala, da namerava ostati na položaju nemške kanclerke do konca svojega mandata leta 2021.

Kljub tovrstnim zagotovilom aktualne nemške kanclerke, pa ameriška tiskovna agencija Bloomberg te dni ugiba, ali bo Angela Merkel morda prisiljena, da vendarle prezgodaj odstopi zaradi vnovičnih napadov tresavice.

Delite članek