REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Črnogorski parlament potrdil članstvo v Natu, članica bo postala konec maja

Črnogorski parlament potrdil članstvo v Natu, članica bo postala konec majaZastava_Črna_gora_fotoSTA

Črnogorski parlament je danes na Cetinju potrdil vstop države v Nato. Za vstop je glasovalo vseh 46 prisotnih poslancev. Manjkala pa je opozicija, ki že od predčasnih volitev oktobra lani bojkotira delo parlamenta. Črna gora bo uradno postala članica zavezništva predvidoma do konca maja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poslanci so danes sprejeli zakon o pridružitvi Severnoatlantski pogodbi, ki je potreben za članstvo države v Natu, piše hrvaška tiskovna agencija Hina. Za potrditev je bila v parlamenta potrebna večina.

Že pred glasovanjem so predvidevali, da bo za članstvo v severnoatlantskem zavezništvu glasovalo 46 od skupno 81 poslancev, saj opozicija bojkotira delo parlamenta in se ne udeležuje sej.

Opozicija je zahtevala, da bi o članstvu v Natu odločali na referendumu, kar pa po oceni vlade ni potrebno, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Prav zaradi tega je opozicija na Cetinju danes protestirala. Podporniki Demokratske fronte so ob sicer mirnih protestih zažgali zastavo Nata. Črnogorski mediji so poročali, da je do največjega incidenta prišlo, ko so se protestniki razšli, skupina mladeničev pa jih je začela obmetavati s kamenjem, zato je morala posredovati policija.

Črnogorski premier Duško Marković je pred glasovanjem danes v parlamentu dejal, da je priključitev Natu v nacionalnem interesu, poroča Hina.

"EU in Nato sta glavni zagotovili za mir in stabilnost. Članstvo predstavlja ogromen potencial za nadaljnji razvoj države in vzpostavljanje polne stabilnosti družbe in sistema, ob boljšem privabljanju tujih investicij. Za majhno država je biti članica Nata najboljši način za promocijo v regionalnih in globalnih okvirjih," je dejal Marković.

Črna gora je neodvisnost razglasila junija 2006, le nekaj mesecev po tem, 29. novembra, pa je dobila povabilo, da se pridruži zvezi Nato. Povabilo za začetek pristopnih pogovorov k Natu je dobila decembra 2015, 19. maja lani pa je bil podpisan protokol o njenem pristopu k Severnoatlantski pogodbi. Veljati bo začel, ko bo listine o ratifikaciji protokola vladi ZDA posredovalo vseh 28 držav članic Nata.

Črna gora bo 29. članica Nata predvidoma postala konec maja do zasedanja vrha povezave. Doslej je protokol o pridružitvi Črne gore ratificiralo 27 članic Nata, torej vse razen Španije, ki naj bi to še storila. Kot je še sporočil Marković, pa poleg španskega, še vedno pričakujejo podpis Nizozemske, ki je sicer pogodbo ratificirala že marca. Dobili naj bi ga v prihodnjih dneh.

Slovenija je protokol ratificirala junija lani, kot druga članica zavezništva za Islandijo.

Delite članek