REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik Venezuele: »Trump je kot vodja Klu Klux Klana!«

Predsednik Venezuele: »Trump je kot vodja Klu Klux Klana!«Trump in KKK, vir: http://www.chaunceydevega.com/

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je predsednika ZDA primerjal z »vodjo Klu Klux Klana.«

Svojo kritiko je podal na dan, ko se je deset ameriških evropskih zaveznic odločilo, da kot predsednika države razglasijo samooklicanega vodjo opozicije.

V intervjuju, ki ga je Maduro dal za Sky Italia je dejal: »Evropa in svet bi morali vedeti, da je Belo hišo zasedel ekstremist. To je tako, kakor da bi Klu Klux Klan pridrvel v Belo hišo in bi bil Donald Trump vodja Klu Klux Klana. Obkrožajo ga ljudje, ki se imenujejo 'tim za Venezuelo,'« je ocenil venezuelski predsednik.

Evropa in svet bi morali vedeti, da je Belo hišo zasedel ekstremist.

Dejal je tudi, da sta svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton in Trumpov podpredsednik Mike Pence del »supermacistične«  skupine, ki se dnevno posvečata »konspiraciji proti Venezueli.«

Donald Trump je imel sicer res težave zaradi svojih številnih rasističnih izjav in še posebej zaradi mlačne in zapoznele reakcije ob divjanju neonacistov, pripadnikov Klu Klux Klana in podobnih skupin leta 2017 v Charlotevillu.

Skrajni desničarji so se avgusta 2017 v Charlottesvillu z baklami, nacističnimi simboli in zastavami zbrali zaradi nasprotovanja odstranitvi kipa Roberta E. Leeja, poveljnika vojske Konfederacije, ki je zagovarjala sužnjelastništvo.

Sočasno so se v mestu zbrali tudi njihovi nasprotniki - ena izmed njih, 32-letna Heather Heyer je v nasilju tudi umrla, potem ko je v množico ljudi z avtomobilom dvakrat zapored zapeljal 20-letni James Alex Fields mlajši, ki je obtožen umora. V incidentu je bilo poškodovanih še 19 ljudi, med spopadi obeh skupin pa več kot 30 ljudi.

Stern - Trump

Donald Trump se je najprej odzval z dvoumnimi izjavami, kjer je istočasno kritiziral obe skupini, šele ob glasnih pozivih pa je izrazil tudi žalovanje za umrlo protirasistko in policistoma, ki sta umrla v nesreči policijskega helikopterja v bližini mesta.

Ameriški predsednik doslej poda že vrsto izjav, ki so bile odkrito rasistične ali omalovažujoče.

Da je ameriško vlado na določen način »prevzel« Klu Klux Klan pa ni tako »radikalna« trditev, kot se na prvi pogled zdi. V svoji izdaji z dne 22. januarja letos jo je pojasnjeval znani ameriški New Yorker.

Znano pa je tudi, da je bil Trumpov oče Fred Trump leta 1927 aretiran ob nekem dogodku KKK, vendar ni podatkov o tem, ali je bil član, simpatizer ali samo opazovalec. Policija ga tudi ni ničesar obtožila. 

Res pa je tudi, da je sedanji ameriški predsednik doslej podal že vrsto izjav, ki so bile odkrito rasistične ali omalovežujoče.

Njegovi sodelavci so v knjigah opisali, da za temnopolte uporablja slabšalno besedo, ki se začne na črko n, o afriških državah pa je večkrat govoril kot o usranih luknjah.

Podobnih pogledov pa je še več republikancev, zato je to še nekoliko širši družbeni problem v ZDA.

Komentarji