REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poražen vojaški vrh ZDA: Koronavirus v samoizolacijo pregnal tudi celoten generalštab ameriških oboroženih sil

Poražen vojaški vrh ZDA: Koronavirus v samoizolacijo pregnal tudi celoten generalštab ameriških oboroženih silTrump in njegov generalštab - vsi v karanteni

Kar ni uspelo vojaškim nasprotnikom in teroristom, je uspelo predsedniku države. Tudi najmočnejšo vojsko sveta bodo odslej vodili - na daljavo, od doma.

Ob predsedniku države Donaldu Trumpu, ki se je še vedno kužen zaradi covida-19 že vrnil v Belo hišo in si ob tem slavnostno snel masko, se je namreč v karanteni znašla – tudi večina generalov ameriškega generalštaba.

In to skupaj s poveljnikom štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA oziroma načelnikom generalštaba Markom Milleyjem.

Od osmih generalov v ameriškem generalštabu ih je zaradi okuženega s koronavirusom v 14-dnevni samoizolaciji sedem.

Od osmih generalov v ameriškem generalštabu ih je zaradi okuženega s koronavirusom v 14-dnevni samoizolaciji sedem.

Samoizolirana sta tudi poveljnik ameriške vojske in njegov poveljnik – predsednik Trump.

Gre za položaj, v katerem se ZDA niso znašle še nikoli doslej.

Ameriški vojaški vrh je v karanteni zaradi okužbe admirala Charlesa Raya, namestnika poveljnika obalne straže, poroča CNBC.

Vsi so bili namreč v stiku z njim.

Z njim so bili kolegi generali in admirali skupaj v petek v Pentagonu v tako imenovanem bunkerju, v ponedeljek pa je bil admiralov test na covid-19 pozitiven.

Trump ob prihodu iz bolnišnice

Ray je bil 27. septembra v Beli hiši na vojaški proslavi.

Do proslave je prišlo le dan po slovesnosti ob imenovanju kandidatke za ameriško vrhovno sodnico Amy Coney Barrett, na kateri naj bi se okužili številni udeleženci, med njimi tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Kdaj natančno se je Trump okužil, ni znano, ker njegovi zdravniki ne želijo razkriti, kdaj je imel zadnji negativni test na novi koronavirus.

Ameriška vojska sicer trdi, da ostaja operacijsko pripravljena ne glede na samoizolacijo njenih generalov in poveljnikov, toda odzivi mnogih kažejo, da takšen razvoj dogodkov vendarle ocenjujejo kot veliko grožnjo nacionalni varnosti.

Okužbo so pri Trumpu uradno potrdil zgodaj zjutraj v petek. Nato so ga odpeljali v bolnišnico, iz katere se je v ponedeljek zvečer, ko je bil še vedno kužen, preselil nazaj v Belo hišo. V Trumpovem krogu je zdaj okuženih že najmanj 34 ljudi.

Okuženi na Trumpovi zabavi

S koronavirusom se je do torka zvečer v ZDA okužilo 7,5 milijona ljudi, zaradi bolezni covid-19 pa jih je umrlo 211 tisoč.

Med okuženimi je poleg Trumpa in ameriške prve dame Melanie Trump ter številnih uslužbencev Bele hiše od torka tudi Trumpov svetovalec Stephen Miller, ki je sporočil, da je v karanteni.

Njegova soproga Katie Miller, ki je direktorica komunikacij pri ameriškem podpredsedniku Miku Penceu, je bolezen covid-19 prebolela že maja.

Covidu-19 in več kot patetičnemu odzivu administracije nanj je uspelo, da so kljub temu celoten vojaški vrh spravili v njihove brloge.

V ameriških medijih so novico sprejeli z osuplostjo.

Nekateri poudarjajo, da je sedaj očitno pravi čas za nasprotnike ZDA, da udarijo, drugi opozarjajo na neverjetno »uspešnost« bolezni, ki je dosegla to, kar niso dosegli ameriški nasprotniki in teroristi v dolgih desetletjih.

»Da obglaviš ameriške oborožene sile, je potreben velik napor. Britanska armada je prodrla preko celega kontinenta, da bi dobila Georga Washingtona in ni uspela. Al Kaida tega ni uspela narediti z letali. Toda covidu-19 in več kot patetičnemu odzivu administracije nanj je uspelo, da so kljub temu celoten vojaški vrh spravili v njihove brloge,« so zapisali v Esquire.

Ob tem naj bi strah pred okužbo vladal tudi v Beli hiši.

Da imajo kužnega predsednika so namreč izvedeli šele tri dni po njegovi diagnozi in še to iz medijev.

Šele nato so dobili uradno sporočilo, da naj, če imajo simptome, ne hodijo v službo in raje delajo od doma.

 

Delite članek