REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump odšel v bolnišnico šele po grožnji zdravnikov, da ga bodo odpeljali na vozičku ali odnesli na nosilih

Donald Trump odšel v bolnišnico šele po grožnji zdravnikov, da ga bodo odpeljali na vozičku ali odnesli na nosilihTrump ni želel, da ga vidijo na vozičku in nemočnega. Vir: Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump po premestitvi v vojaško bolnišnico Walter Reed »uraduje« kar iz bolnišnice, vendar tja ni odšel povsem prostovoljno.

Po navedbah dobro obveščenih virov se je do zadnjega upiral hospitalizaciji.

Kako je bilo to videti razkriva Vanity Fair.

V Beli hiši naj bi zaradi Trumpove bolezni »vladal kaos«, dogajanje pa naj bi se »iztrgalo nadzoru.«

Predsednik ZDA je v bolnišnico odšel šele potem, ko so zaprli borzo.

To je postalo jasno že tedaj, ko je dr. Sean Conley novinarjem povedal, da je Trumpovo diagnozo glede Covida-19 dobil v sredo – torej dan preden je Donald Trump to javno priznal.

To bi pomenilo, da je bil kužen tudi na javnem televizijskem soočenju z Joejem Bidnom ter ob zbiranju denarja v golf klubu Bedminster, kjer se je srečal z množico ljudi.

Bela hiša je nato zatrdila, da se je zdravniku Conleyju zareklo.

Napačna kronologija dogodkov naj bi bila deloma rezultat dejstva, da je Trump resnost svojega stanja želel prikriti pred javnostjo.

Zavezniki se sprašujejo, ali bi Donald Trump v primeru poslabšanja bolezni kot predsednico lahko imenoval hčerko Ivanko namesto podpredsednika ZDA Mika Penca.

Trije viri so razkrili, da se je Trump v petek prepiral s svojimi zdravniki, ki so mu dejali, da bi ga morali takoj napotiti v bolnišnico Walter Reed.

»Ni želel oditi v bolnišnico mesec dni pred volitvami,« je dejal eden od virov iz republikanske stranke.

Dva vira sta nato potrdila, da so potem zdravniki Trumpu dali ultimat.

Zdravniki so mu pri tem morali zagroziti celo z vozičkom.

Zagrozili so mu namreč, da lahko odide v bolnišnico »na nogah« in vstopi v helikopter ta trenutek, ali pa ga »bodo pozneje odpeljali na vozičku ali na nosilih« in da to »ni nekaj, o čemer se bomo pogajali.«

V tem primeru bi bila beseda zdravnikov očitno celo – nad odločitvijo predsednika ZDA.

Trump in najhujša grožnja: voziček in nosila
Trump in zanj najhujša grožnja: voziček in nosila. Vir: Twitter

Trump je nato počakal, da se je v petek zaprla borza, nato pa odšel v bolnišnico.

Svetovalci priznavajo, da so pri Trumpu opazili redko videno čustvo: strah.

Cene delnic so sicer naslednji dan po svetu kljub temu padle.

»Za Trumpa je bila zelo pomembna optika. Za njegovo ponovno izvolitev bi bilo uničujoče, če bi bilo videti, da ga je bolezen zlomila, glede na to, kako bombastičen je bil glede Covida,« je ocenil eden od virov.

Pomembno pa je tudi nekaj drugega, je opozoril isti vir: »Potem ko je mesece dolgo zanikal nevarnosti Covida-19 sedaj Trump kaže čustvo, ki so ga pri njem videli redko: strah

Vodja zdravniškega konzilija, dr. Mark Meadows je dejal republikancem, da bo nekaj naslednjih dni kritičnih.

»V petek je Trump postal vidno prestrašen, ko se mu je telesna temperatura dvignila na 39,4 Celzija in so mu v Beli hiši morali dati kisik, kar so potrdili trije viri iz republikanske stranke. Dva vira sta mi tudi potrdila, da je Trump v petek zvečer občutil tudi neenakomerno bitje srca – morda zaradi stranskih učinkov eksperimentalnega vnosa protiteles, ki jih je dobil. Trump se je glasno spraševal, ali bo lahko premagal bolezen. 'Ali bom končal kot Stan Chera?' je Trump spraševal svoje svetovalce in pri tem mislil na Stanleyja Chero, nepremičninskega trgovca in prijatelja, ki je umrl aprila letos,« poroča Gabriel Sherman.

Vodja zdravniškega konzilija, dr. Mark Meadows je dejal republikancem, da bo nekaj naslednjih dni kritičnih.

»Meadows je dejal, da, če bo Trump odšel iz bolnišnice do torka, da je potem že šel skozi najhujše. Če pa bo tukaj še po torku, potem najhujše šele prihaja,« je za Vanity Fair dejal neimenovani vir.

Meadows je dejal, da, če bo Trump odšel iz bolnišnice do torka, da je potem že šel skozi najhujše. Če pa bo tukaj še po torku, potem najhujše šele prihaja.

Medtem se strah širi tudi med zavezniki ZDA.

Eden od zunanjih svetovalcev Bele hiše je povedal, da ga je uradnik iz ene od držav skupine G-7 vprašal, ali bi lahko Donald Trump v primeru poslabšanja bolezni kot predsednika imenoval hčerko Ivanko namesto podpredsednika ZDA Mika Penca.

»Doslej je prekršil še vsako pravilo, zato mislijo, da je vse mogoče,« je dejal vir.

Bela hiša te informacije ni želela komentirati.

Delite članek