REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politični teater: Trumpa so iz bolnišnice odpeljali na krog z avtom, da bi pozdravil svoje privržence

Politični teater: Trumpa so iz bolnišnice odpeljali na krog z avtom, da bi pozdravil svoje privrženceTrumpov častni krog okoli bolnišnice. Vir: Twitter

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa bi lahko po napovedih zdravnikov že danes odpustili iz bolnišnice.

Kljub temu ne bo ostal brez zdravniške oskrbe, saj imajo tudi v Beli hiši »pravo bolnišnico.«

V nedeljo pa se je predsednik ZDA v zahvalo za podporo, ki jo izražajo njegovi privrženci, v avtomobilu s spremstvom zapeljal okrog kompleksa vojaške bolnišnice.

Z novim koronavirusom okuženega Trumpa so v bolnišnico prepeljali v petek, od takrat se je večkrat javil prek video povezave, da bi ameriški javnosti zagotovil, da njegovo okrevanje poteka dobro.

»To je zelo zanimivo potovanje. Veliko sem se naučil o Covidu. S tem, da sem šel v pravo šolo. To je resnična šola. Ne po sistemu, preberimo šolske knjige. Razumem. To je zelo zanimiva stvar, vas bom obveščal o tem,« je dejal v video posnetku, objavljenem na Twitterju v nedeljo popoldne po lokalnem času.

Njegova zdravniška ekipa je v nedeljo sporočila, da se stanje 74-letnega ameriškega predsednika izboljšuje in dodala, da bi se lahko v Belo hišo vrnil v ponedeljek.

Hkrati pa so sporočili, da je prejel steroid deksametazon, ki ga sicer uporabljajo pri bolnikih z najtežjim potekom bolezni. Hkrati še vedno poteka njegova petdnevna terapija z remdesivirjem, prejel pa je tudi poseben, eksperimentalen koktejl protiteles, ki so ga zvezne oblasti dovolile uporabljati le zanj.

Uporaba tega zdravila po oceni analitikov kaže, da Trump ni imel blage, pač pa težje oblike bolezni.

»Malo bomo presenetili velike domoljube, ki jih imamo na ulici,« je napovedal Trump, ko se je odpravljal na shod z avtomobilom okrog bolnišnice.

Potem so ga z avtomobilom popeljali naokrog mimo podpornikov, ki že od sobote navijajo in molijo za njegovo zdravje. S črno masko na obrazu je mahal množici iz avtomobila, nato pa se vrnil nazaj v bolnišnico.

Vendar so se takoj oglasili kritiki početja predsednika ZDA.

»Vsaka oseba v avtomobilu med to povsem nepotrebno predsedniško vožnjo bo sedaj morala v karanteno za 14 dni. Morda bodo zboleli, morda bodo umrli. Za kaj? Za politični teater. Trump jim je ukazal, da tvegajo življenja za teater. Pa to je norost,« je tvitnil James Phillips, zdravnik v bolnišnici Walter Reed.

Trumpov osebni zdravnik Sean P. Conley je v nedeljo priznal, da je bilo Trumpovo stanje slabše, kot je priznal predtem in da je v resnici – lagal.

V petek je imel namreč Trump visoko vročino, preko 39,4 Celzija, dvakrat pa je prejel tudi dodatni kisik zaradi padca ravni kisika v krvi.

Delite članek