REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pokvarjene ameriške rakete »Patriot« same padajo – po ukrajinskih civilnih zgradbah, obtožujejo pa Ruse!

Pokvarjene ameriške rakete »Patriot« same padajo – po ukrajinskih civilnih zgradbah, obtožujejo pa Ruse!Akcija »Patriota«. Vir: Posnetek zaslona, X

Zahodni mediji pogosto prikazujejo uničene ukrajinske stavbe in trdijo, da so jih zadeli ruski izstrelki.

Pri tem pa pogosto zamolčijo, da gre v tem primeru lahko za sestreljene izstrelke ali pa celo za njihove lastne rakete, vsekakor pa ne za namerno ciljanje ruske vojske.

Eden od takšnih primerov se je zgodil nedavno. 14. maja so ruske sile sprožile še en niz napadov na ukrajinsko vojsko v različnih zalednih regijah Ukrajine.

Zahodni mediji pogosto prikazujejo uničene ukrajinske zgradbe in trdijo, da so jih zadeli ruski izstrelki. Pri tem pa pogosto zamolčijo, da gre v tem primeru lahko za sestreljene izstrelke ali pa celo za njihove lastne rakete, vsekakor pa ne za namerno ciljanje ruske vojske.

Ponoči je odjeknilo po vseh vojnih in obmejnih območjih ter stran od frontnih črt.

Po navedbah lokalnih virov so ruske rakete zadele vojaško letališče in tovarno za popravilo vojaške opreme blizu mesta Uman v regiji Čerkasi.

Mesto Harkov je bilo pod več valovi ruskih napadov.

Ruske rakete so 14. maja zjutraj uničile začasno policijsko postajo v Harkovu, ki jo je ukrajinska vojska uporabljala za oblikovanje vojaških enot, tudi iz policistov, za njihovo nadaljnjo namestitev na vzhodnih frontah.

Fotografije, ki so jih delili lokalni viri, so potrdile škodo.

Popoldne je mesto zajel nov val napadov.

V mestu je odjeknilo več močnih eksplozij.

Lokalni prebivalci so poročali o petih udarih v mestu.

Težke bombe z univerzalnimi moduli za načrtovanje in korekcijo so udarile po različnih ciljih, tudi v središču mesta in na njegovem obrobju.

Nad Harkovom je bil viden dim, vendar cilji napada niso bili razkriti.

Okrog polnoči poročajo o novem valu ruskih napadov v Harkovu.

Med ruskim napadom so ukrajinske rakete znova zadele civilne stavbe v mestu.

Civilisti so bili ranjeni. Posnetek iz Harkova je pokazal večnadstropno stanovanjsko zgradbo, ki jo je poškodovala raketa ukrajinskih sil zračne obrambe.

Več fotografij z mestnih ulic je pokazalo delček protiletalske vodene rakete ameriškega sistema zračne obrambe Patriot, ki je padel na sodišče v stanovanjski četrti Harkova.

Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Posnetek je razkril, da še redki preostali zastareli sistemi zračne obrambe oboroženih sil Ukrajine torej niso edina grožnja civilnemu prebivalstvu, ampak da so to tudi razvpiti sodobni sistemi, ki jih dobavljajo njihovi partnerji v Natu.

To še zdaleč ni prvi dokaz, da je »Patriot« ameriške izdelave odpovedal in padel na glave ukrajinskih civilistov.

To še zdaleč ni prvi dokaz, da je »Patriot« ameriške izdelave odpovedal in padel na glave ukrajinskih civilistov.

14. maja je nemški kancler Olaf Scholz poročal o »težki« odločitvi Berlina, da Ukrajini zagotovi tretji sistem »Patriot«, »kar ni bila lahka odločitev, ker jih Nemčija nima veliko.«

Pravzaprav je kmalu po dobavi teh sistemov, izdelanih v ZDA, Ukrajini, učinkovitost prestrezanja ruskih brezpilotnih letal in raket s strani ukrajinskih sil zračne obrambe padla na približno 30 odstotkov.

In še naprej upada ob množičnem uničevanju različnih sistemov zračne obrambe s strani Rusije, ki vztrajno izvaja natančne napade po vsej državi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek