REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pilot napadel oporišče v ZDA zaradi »ameriških zločinov proti muslimanom in človeštvu«

Pilot napadel oporišče v ZDA zaradi »ameriških zločinov proti muslimanom in človeštvu«Savdski kralj Salman je Trumpu zatrdil, da Savdci »ljubijo Američane.«

Savdski častnik, ki je ubil tri ljudi v ameriškem vojaškem oporišču v Pensacoli je pred napadom na spletu objavil svoj manifest. Sedaj je očitno, da je šlo za teroristično dejanje.

V manifestu je kot razlog za svoje ravnanje navedel ameriške operacije v tujini, navaja SITE Inteligence Group, organizacija, ki spremlja ekstremistične organizacije na spletu.

Savdski častnik je bil v Pensacoli na šolanju, ker je sicer pogosta praksa v ZDA.

Za kako resen konflikt gre govori dejstvo, da je takoj po napadu predsednika ZDA Donalda Trumpa poklical osebno savdski kralj Salman – in ne prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Za kako resen konflikt gre govori dejstvo, da je takoj po napadu predsednika ZDA Donalda Trumpa poklical osebno savdski kralj Salman – in ne ozloglašeni prestolonaslednik Mohamed bin Salman – in izrazil svoje globoko obžalovanje zaradi dogodka.

Prebivalci Savdske Arabije naj bi po njegovih besedah obsojali zločin in v resnici menili o ZDA povsem drugače, saj »ljubijo Američane.«

»Savdski ljudje so zelo jezni zaradi barbarskih dejanj strelca«, obenem pa ljudje v Savdski Arabiji »ljubijo Američane«, naj bi savdski kralj dejal ameriškemu predsedniku, ki je vsebino pogovora seveda takoj objavil prek Twitterja.

V nasprotju s tem pa je napadalec v svojem manifestu navajal, da so razlogi za njegovo dejanje »vojna izčrpavanja«, ki ji ZDA vodijo proti muslimanom po vsem svetu, vojna z droni, mučenje v taborišču Guantanamo na Kubi in podobna dejanja.

»Nisem proti vam, ker ste Američani, ne sovražim vas zaradi vaših svoboščin. Sovražim vas, ker vsak dan podpirate, financirate in izvajate zločine ne samo proti muslimanom, pa tudi proti človeštvu,« je zapisal napadalec.

»Nisem proti vam, ker ste Američani, ne sovražim vas zaradi vaših svoboščin. Sovražim vas, ker vsak dan podpirate, financirate in izvajate zločine ne samo proti muslimanom, pa tudi proti človeštvu,« je zapisal napadalec.

Zapisal je tudi, da velika poraba denarja za obrambo v ZDA sproža občutke »lažne varnosti«, da pa v resnici ne bodo varni, dokler se enote ZDA ne bodo »umaknile iz naših ozemelj.«

Mediji so tudi razkrili, da naj bi šlo za Mohammeda Saeed Alshamranija.

Varnostni organi so istočasno pridržali tudi šest oseb, ki so snemale dogajanje.

Streljanje je potekalo v dveh nadstropjih. Po besedah namestnika šefira Chipa Simmonsa, sta takoj, ko so bili obveščeni o streljanju, na kraj dogodka odšli dve policijski ekipi.

Po doslej znanih podatkih je bil napadalec savdski pilot, ki je bil v oporišču na urjenju.

V oporišču se je sicer zjutraj ob 6.30 uri po krajevnem času sprožil alarm zaradi streljanja.

Strelec je ubil dva človeka in jih več ranil.

Nekaj minut pozneje je bil strelec mrtev, ustrelili so ga policisti, so sporočili iz šerifovega urada in mornarice.

Trump in Savdijci Vir:www.gazeta.ru
Trump na obisku v Savdski Arabiji. Vir: RT

V bližnjo baptistično bolnišnico so sprejeli osem ranjencev, eden je podlegel poškodbam, tako da se je število žrtev napadalca povišalo na tri. Dva izmed ranjencev sta bila šerifova pomočnika, ki sta skušala onemogočiti strelca. Eden je bil ranjen v ramo in je oskrbovan v lokalni bolnišnici, drugi pa je bil ranjen v koleno in so ga morali operirati.

V avtokratski Savdski Arabiji sicer potrebujejo pomoč ZDA, hkrati pa dopuščajo razmah verskega fundamentalizma, ki v ZDA vidi največjega sovražnika muslimanov.

Oporišče v Pensacoli, ki leži blizu meje med zveznima državama Florida in Alabama, je eno glavnih oporišč za mornarico, v njem je sedež demonstracijske skupine Blue Angels.

V oporišču je okoli 16.000 vojakov in 7.400 civilistov.

ZDA in Savdska Arabija sta tesni zaveznici, vendar med državama prihaja do občasnih napetosti.

Ob tem, da je bila večina napadalcev 11. septembra v ZDA državljanov Savdske Arabije (ZDA pa so nato napadle – Irak), v Washingtonu niso bili posebej srečni niti zatem, ko so v konzulatu Savdske Arabije v Istanbulu ubili, razkosali in v kislini raztopili kolumnista Washington Posta Džamala Hašodžija.

Mohammed bin Salman in umorjeni Džamal Hašodži
Prestolonaslednik Mohammed bin Salman in umorjeni Džamal Hašodži

Težava je tudi v tem, da v avtokratski Savdski Arabiji sicer potrebujejo pomoč ZDA, hkrati pa dopuščajo razmah verskega fundamentalizma, ki v ZDA vidi največjega sovražnika muslimanov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek