REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Nosim kri na rokah!« Novi glavobol za Zuckerberga: Še ena žvižgačica o kaznivih dejanjih za katerimi je Facebook

»Nosim kri na rokah!« Novi glavobol za Zuckerberga: Še ena žvižgačica o kaznivih dejanjih za katerimi je FacebookGospodar volilnih izidov? Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka. Vir: Twitter

Sophie Zhang, nekdanja podatkovna analitičarka, zaposlena v Facebooku, ki je septembra 2020 šla v javnost s hudimi kritikami na račun podjetja, v katerem je bila tedaj zaposlena, je za CNN potrdila, da je pripravljena pričati pred Kongresom.

Zhangova je na Twitterju razkrila, da je ameriški agenciji za izvajanje zakonodaje posredovala »podrobno dokumentacijo v zvezi s potencialnimi kaznivimi dejanji« za katerimi stoji Facebook.

Na vprašanje CNN Zhangova ni odgovorila, kateri agenciji je dala občutljive dokumente. Tiskovni predstavnik FBI prav tako ni želel komentirati to zadevo, ko se je nanj obrnil CNN.

»Če želi Kongres, da pričam, bom izpolnila svojo državljansko dolžnost, kot sem javno že naznanila v zadnjih šestih mesecih,« je poudarila Zhangova.

Povedala je, da jo je dvostranska podpora akciji proti Facebooku opogumila in spodbudila, potem ko je Francis Haugen, še ena žvižgačica iz Facebooka, na obravnavi v Kongresu 5. oktobra pričala o nevarnostih, ki prežijo na otroke na družbenih omrežjih Facebook in Instagram.

Facebook je Zhangovo avgusta 2020 odpustil, ko je vsem zaposlenim poslala interno sporočilo, v katerem je razkrila nezanimanje svojih nadrejenih za skrb vzbujajočo zlorabo družbenega omrežja za namen lokalne politike in politikov, ki Facebook v nekaterih državah izkoriščajo za prevzeme oziroma ohranitev oblasti.

Zhangova je bila pri Facebooku zadolžena za odkrivanje lažnih uporabniških računov, ki se v nekaterih državah uporabljajo za politično manipulacijo in poskuse vplivanja na izide volitev.

Tako je Zhangovi pred odhodom iz Facebooka uspelo objaviti memorandum s 7800 besedami, ki podrobno opisuje in našteva argumentacijo, ki podkrepljuje njene sume, da je podjetje dovolilo avtoritarnim režimom po vsem svetu, da manipulirajo s platformo.

Kljub dejstvu, da v hierarhiji zaposlenih pri Facebooku ni bila visoko, je imela Zhangova nepredstavljivo moč, ker je praktično brez nadzora ali odobritve nadrejenih lahko odločala, pri katerih poskusih političnih zlorab Facebooka bo posredovala, pri katerih pa ne.

Pravi kobčič pretkanih lažnih profilov, katerih edini cilj je bil blatenje političnih nasprotnikov vladajočih režimov oziroma nasprotnikov tistih, ki so želeli prevzeti oblast, je Zhangova odkrila v Azerbajdžanu, Hondurasu, Braziliji, Iraku, Indoneziji, Boliviji, Indiji

»Imam kri na rokah!« je Zhangova poskusila ponazoriti svoj del odgovornosti za to zavržno dogajanje v nekaterih državah v dokumentu, ki ga je objavil BuzzFeed News.

Zhangova je ob tem zapisala, da je bila odpuščena z uradno razlago Facebooka zaradi svoje domnevne slabe uspešnosti.

Pred odhodom iz podjetja ji je še uspelo razkriti, da nečednosti, ki so se pod taktirko Facebooka dogajale v državah Azije, Latinske Amerike ali pa Afrike vodstva Facebooka na čelu z Markom Zuckerbergom niso zanimale, ker so se osredotočali na dežele razvitega Zahoda, predvsem na ZDA in države Evropske unije.

Navkljub tem odkritjem, je Facebook počasi ukrepal, zato je posredno odgovoren za smrti v državah, kjer so tudi zaradi širjenja dezinformacij prek tega družbenega omrežja izbruhnili izgredi, na primer leta 2019 v Boliviji, ko je na demonstracijah zaradi suma goljufije na volitvah umrlo 33 protestnikov.

Poleg tega, da je memorandum interno objavila, ga je Zhangova objavila tudi na svoji osebni spletni strani, toda julija je za MIT Technology Review razkrila, da je Facebook vložil pritožbo njenemu strežniku, pri katerem gostuje, nakar je bila njena spletna stran - ugasnjena.

Tiskovni predstavnik Facebooka je v izjavi za Business Insider dejal: »V varnost naše platforme smo vložili 13 milijard dolarjev in imamo 40.000 ljudi, ki brskajo po vsebini v 50 različnih jezikih in delajo na 20 lokacijah po vsem svetu, v cilju podpore naši skupnosti. Prav tako smo uničili več kot 150 omrežij, ki so poskušala manipulirati z javno razpravo od leta 2017 in so se pojavila v več kot 50 državah, večina jih je prihajala iz Združenih držav ali pa se osredotočala nanje. Naši rezultati kažejo, da se borimo proti zlorabam tako v tujini kot v ZDA.«

Toda Haugnova je deloma ovrgla te trditve Zuckerbergovega podjetja v svojem pričanju 5. oktobra, ko je opozorila, da Facebook nima dovolj ekip in orodij za obravnavo zlorab v drugih jezikih, razen v angleščini.

Govorila je tudi o tem, kako se na Facebooku spodbuja sovražni govor in vsebine, ki izzivajo negativna čustva, saj pomenijo tudi več prometa na priljubljeni socialni platformi.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg se je prejšnji teden odzval na obtožbe Haugenove in dejal, da ustvarjajo lažno podobo podjetja.

Novica o napovedi še enega pričevanja nekdanje zaposlene, ki hudo bremeni poslovanje tehnološkega velikana, ni ostala prezrta.

Navkljub Zuckerbergovim naporom, da ustavi curljanje občutljivih notranjih informacij o poslovanju Facebooka, portal Investors.com poroča, da so delnice tega podjetja znova - padle.

Delite članek