REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ponarejanje zgodovine: Facebook prepovedal sliko sovjetske zasedbe Reichstaga, ZDA spregledale ogromne žrtve Rusije

Ponarejanje zgodovine: Facebook prepovedal sliko sovjetske zasedbe Reichstaga, ZDA spregledale ogromne žrtve RusijeZastava nad Reichstagom

Ob 75-obletnici konca druge svetovne vojne in zmage nad fašizmom so predvsem v Rusiji opazili nenavadne poskuse ponarejanja zgodovinskih dejstev.

Najprej je Facebook kot »neprimerno« zavrnil objavo sliko svetovno znane fotografije zasedbe in osvoboditve Reichstaga maja leta 1945, ko je na nemškem parlamentu zavihrala sovjetska zastava.

Algoritmi tega podjetja so omenjeno fotografijo vztrajno zavračali številnim uporabnikom.

Svetovno znana fotografija naj bi bila namreč v nasprotju s »standardi skupnosti«, tisti, ki so jo poskusili naložiti pa so dobili tridnevno prepoved objav.

Svetovno znana fotografija naj bi bila namreč v nasprotju s »standardi skupnosti«, tisti, ki so jo poskusili naložiti pa so dobili tridnevno prepoved objav.

Eden od prvih, ki so mu blokirali račun je bil novinar televizije Rossiya Segodnya Leonid Sviridov.

»Le kakšne standarde skupnosti sem kršil? Sem jih kršil s tem, ko sem zapisal, da smo zmagali in da je ZSSR zmagala v drugi svetovni vojni? Ali Facebook dvomi v to, da so sovjetski vojaki namestili zmagovito zastavo v Berlinu? Odkrito povedano, to, kar počne Facebook je fašizem je dejal novinar.

Na Facebooku so se pozneje opravičevali, da je objavo prepovedal njihov »robot.«

Podobne izkušnje imamo s tem podjetjem tudi sami.

Robota pa pri pisanju zgodovine niso uporabili v ameriškem zunanjem ministrstvu, kjer so izdali več sporočil glede konca druge svetovne vojne, vendar v njih niso niti z besedo omenili prispevek Rusije.

Na Facebooku so se pozneje opravičevali, da je objavo prepovedal njihov 'robot.'  

Ameriška vlada je sporočila izdala že 7. maja, v dolgem sporočilu pa so opozarjali le na dejstvo, da je bila vzhodna Evropa tudi po koncu druge svetovne vojne še vedno nesvobodna.

Poslanico so ob tem podpisali tudi zunanji ministri Madžarske, Poljske, Češke, Slovaške, Romunije, Bolgarije, Latvije, Litve in Estonije, pri čemer vsaj Madžarska, Bolgarija in Romunija niso imele z osvoboditvijo Evrope od nacizma prav nič, saj so bile v vojni na strani agresorjev.

Ruski vojaki pred Reichstagom

Pozabili so tudi dodati, da je Rdeča armada osvobodila prav vsako od omenjenih držav.

Istočasno se je v poslanici znova pojavila obtožba o tem, kako nekateri »manipulirajo z zgodovinskimi dejstvi, ki so vodila do druge svetovne vojne in delitve Evrope

Gre za na pol prikrito kritiko Rusije zaradi pakta z Nemčijo leta 1941, zaradi česar poskušajo v ZDA in zaveznicah vlogo Rusije naknadno predstaviti kot enako vlogi Nemčije.

Pozablja se, da je bil taktičen pakt SZ z Nemčijo samo odgovor Sovjetske zveze na izdajo zahoda, ki je najprej izdal Španijo, nato pa zavračal pobude Sovjetske zveze o zavezništvu, zaradi česar je bila poteza Sovjetske zveze samoobrambna.

Kar seveda ni res, obenem pa se pozablja, da je bil taktičen pakt SZ z Nemčijo samo odgovor Sovjetske zveze na izdajo zahoda, ki je najprej izdal Španijo, nato pa zavračal pobude Sovjetske zveze o zavezništvu, zaradi česar je bila poteza Sovjetske zveze samoobrambna.

In v tem duhu je nato še ameriški predsednik Donald Trump tvitnil, da sta 8. maja 1945 »ZDA in Velika Britanija premagali naciste.«

Glede na to, da je Sovjetska zveza v tej vojni imela daleč največ žrtev in na svojih plečih nosila daleč največje breme vojne so takšne izjave v Rusiji izzvale precej jeznih komentarjev.

»Tri leta, od 22. junija 1941 do 6. junija 1944 se je Sovjetska zveza proti nacistični Nemčiji borila skoraj povsem sama. Nihče pred Rdečo armado ni bil sposoben premagati na prvi pogled nepremagljiv Wermacht. In po zaustavitvi Nemčije pred vrati Moskve decembra leta 1941 je Rdeča armada pričela beležiti zmago za zmago. Bitke za Stalingrad, Kursk, Harkov, Belgorod, Smolensk, Dnieper, Kijev in Krim so z drugimi uspehi, še posebej z razbitjem obkolitve Leningrada nemškim oboroženim silam prizadejali uničujoče poraze,« je zapisal George Szamuely.

In tako je Rdeča armada osvobodila tudi Češkoslovaško, Bolgarijo, Romunijo in pomagala pri osvoboditvi Jugoslavije.

»Ko so Velika Britanija , ZDA in Kanada sprožili svojo ofenzivo v Evropi, so se soočili z nemškim vojaškim strojem, ki je že bil poražen. Od 300 divizij, ki so jih imeli Nemci jih je bilo samo 58 v Franciji, Belgiji in Nizozemski, ko so čakali na invazijo,« opozarja avtor.

Ogromne so tudi razlike v žrtvah, kjer je tudi Jugoslavija sama imela bistveno več žrtev kot številne »velike sile« tistega časa, na primer Francija ali Velika Britanija.

Rusija na to ni pozabila - ob letošnjem letalskem mimohodu so helikopterji ruske vojske v počasnem mimohodu dolgo časa krožili okoli srbskega veleposlaništva v Moskvi.

Kaj takšnega se je zgodilo prvič.

Ogromne so tudi razlike v žrtvah, kjer je tudi Jugoslavija sama imela bistveno več žrtev kot številne 'velike sile' tistega časa, na primer Francija ali Velika Britanija.

Sovjetska zveza je sicer utrpela okoli 8,7 milijona vojaških žrtev in okoli 19 milijonov civilnih žrtev vojne.

Če to primerjamo z ZDA lahko vidimo, da so ZDA imele na evropskem delu bojišča 552.117 žrtev med junijem leta 1944 in 8. majem 1945.

Od tega jih je bilo 104.812 ubitih v bojih. Velka Britanija je imela 383.700 žrtev vojne.

Tega pa se seveda ne da izbrisati zgolj z nekaj sporočili za javnost.

Delite članek