REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ob dnevu zmage slovesno po Evropi, v Topolšici proslava ob obletnici kapitulacije nemške armadne skupine E

Ob dnevu zmage slovesno po Evropi, v Topolšici proslava ob obletnici kapitulacije nemške armadne skupine EDan zmage, generalpolkovnik Aleksander Löhr in ruski tank armata

Ob dnevu zmage v drugi svetovni vojni v teh dneh povsod potekajo spominske slovesnosti. Tudi v Sloveniji in v državah naslednicah nekdanje SFRJ, kjer so leta 1945 – tudi še veliko po uradnem koncu vojne – potekali zadnji spopadi v tej vojni.

Jugoslavija je bila namreč ena od držav, ki je plačala enega od najvišjih krvnih davkov za svobodo ob koncu druge svetovne vojne.

Tudi Jugoslavija je bila namreč ena od držav, ki je plačala enega od najvišjih krvnih davkov za svobodo ob koncu druge svetovne vojne, odpor partizanov in drugih antifašistov v tem delu Evrope zoper okupacijo pa je bil izjemno obsežen, kar so borcem NOV in partizanskih odredov Jugoslavije priznavali tudi zavezniki.

V Topolšici bo zato danes potekala slovesnost ob dnevu zmage nad fašizmom, s katerim obeležujemo konec druge svetovne vojne. Prav ta kraj je bil namreč eno od petih evropskih prizorišč, kjer so zavezniki leta 1945 dosegli podpis brezpogojne kapitulacije nemških oboroženih sil. Slavnostni govornik na prireditvi bo obrambni minister Karel Erjavec.

Aleksander Lohr z generali
Poveljnik nemške armadne skupine E, generalpolkovnik Aleksander Löhr

Poveljnik nemške armadne skupine E, generalpolkovnik Aleksander Löhr, pa je kapitulacijo nemških sil za Jugovzhodno Evropo v štabu četrte operativne cone po celodnevnih pogajanjih 9. maja podpisal prav v Topolšici.

Prireditev v zdraviliškem parku v Topolšici prirejajo Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj in Krajevna skupnost Topolšica.

Po scenariju Marka Vezoviška bo prireditev vodil znan slovenski kulturni ustvarjalec Jure Ivanušič. Nastopila bosta tudi pevski zbor Osnovne šole Karla Destovnika Kajuha in Pihalni orkester Zarja.

Pred slovesnostjo se bodo s polaganjem vencev k spominskemu obeležju v spominskem parku v Topolšici poklonili talcem in padlim borcem, žrtvam fašizma v Topolšici, njihovemu spominu in spominu na vse žrtve druge svetovne vojne.

Ranjeni partizani v bitki za Sutjesko
Ranjenci v času bitke na Sutjeski.  

Dan zmage 9. maja praznuje vsa Evropa. V slovenskih medijih sicer prevladuje zgodovinsko popačena ocena, da se je Rusija, ki je v tem boju prispevala največ žrtev in vojaških naporov, bila samo »zraven« ob kapitulaciji, ki jo je Nemčija podpisala z zahodnimi zavezniki.

Dan zmage v drugi svetovni vojni v zahodni Evropi sicer res slavijo 8. maja, dan prej kot vzhodna Evropa.

»Nemčija je uradno kapitulirala 7. maja 1945 v Reimsu, kjer so podpisali kapitulacijo ob prisotnosti zaveznikov. Predstavniki takratne Sovjetske zveze so želeli biti zraven, zato so kapitulacijo 8. maja še enkrat podpisali v Berlinu in dan kasneje je bilo razglašeno premirje,« o tem dogodku na primer poroča STA, kakor da bi se Rusija »vsilila« zahodnim zaveznikom, kar seveda ni res.

Dan zmage v drugi svetovni vojni v zahodni Evropi sicer res slavijo 8. maja, dan prej kot vzhodna Evropa.

To pa zato, ker je opolnomočeni nemški feldmaršal Wilhelm Keitel kapitulacijo pred ruskim maršalom Žukovim podpisal 8. maja ob 23 uri in eni minuti po lokalnem času v Berlinu, medtem ko je v Moskvi, ki je bila v drugi časovni coni, ura tedaj že kazala prvo uro in prvo minuto dne 9. maja leta 1945 ...

Topolščica, podpis kapitulacije

Kako pa je bila videti predaja nemških sil zmagovitim partizanom v Jugoslaviji pa si je še danes mogoče ogledati tudi v Topolščici vsak dan in ob katerikoli uri.

Spominska soba v Topolšici, ki je okoli 10 kilometrov od Velenja, je posvečena spominu na podpis ene od štirih delnih vdaj nemške vojske. Za Slovence se je s tem končala druga svetovna vojna.

V stavbi zdraviliškega parka v Topolšici je temu posvečena spominska soba, ki predstavlja delno nemško kapitulacijo armadne skupine E in nemških sil za JV Evropo.

Podpisal jo je general Aleksander Löhr.

Ena izmed posebnosti zbirke je tudi pištola generala Löhra, ki mu jo je nekaj dni po podpisu kapitulacije zaplenil Ivan Dolničar.

Spominska soba je urejena tako, da jo je mogoče obiskati 24 ur na dan, saj si s pritiskom na gumb lahko ogledate kratek film o dogodkih maja leta 1945 v teh krajih, poleg tega pa je v prostoru tudi rekonstrukcija podpisa kapitulacije, ki je bila eden najpomembnejših dogodkov na naših tleh v času 2. svetovne vojne.

Ena izmed posebnosti zbirke je tudi pištola generala Löhra, ki mu jo je nekaj dni po podpisu kapitulacije zaplenil Ivan Dolničar.

Pištola je namreč razstavljena sredi steklene kocke, kar naj bi simboliziralo ujetost orožja oziroma odpor proti njegovi nesmiselni uporabi.

Spominsko sobo si lahko brezplačno ogledate vse dni v letu.

Slovesno pa je bilo tudi marsikje drugje. Srbska vojska in obrambno ministrstvo sta na primer na paradi Obramba svobode 10. maja predstavili svoje zmogljivosti, med drugim bojna vozila pehote, tanke in topniške sisteme.

Migi 29 nad Nišem Vir:YouTube
MiG-a 29 nad Nišem, Srbija jih ima deset. Vir: YouTube

Nebo nad Nišem je med drugim preletelo osem Migov 29, osem orlov, šolska letala G4, bombniki in helikopterji MI-8 in MI-17, ter novi ubijalci tankov, bojni helikopterji Mi-35 z ruskimi posadkami. Srbija je namreč štiri helikopterje te vrste pravkar kupila.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pred parado dejal, da je politično-varnostna situacija zelo zapletena, da pa se bo Srbija obnašala zelo odgovorno ter varovala mir in stabilnost.

Vučić je parafraziral bivšega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita: »Živimo, kot da bo 100 let mir, a smo pripravljeni državo braniti v vsakem trenutku.«

Ob nakupu treh helikopterjev MI-17 in naročilu treh pum in H-145 je opozoril, da je Srbija poleg Poljske, Madžarske in Romunije »največja naročnica helikopterjev v tem delu sveta«. To po Vučićevih ocenah dramatično spreminja položaj Srbije v policijskem in vojaškem smislu.

Helikopter Mi-35 srbske vojske
Helikopter Mi-35 srbske vojske.

Spomnil je, da je Srbija kupila tudi dva sistema brezpilotnih letalnikov, ki so »bistvo sodobnega vojskovanja«.

»Vse to mora služiti odvračanju potencialnega agresorja od napada na Srbijo,« je sporočil Vučić.

Zvezda parade je bil tudi eden od prvih tankov T-72 MS. Srbija jih je od Rusije dobila 30, ponašajo pa se z »reaktivnim« oklepom, možnostjo izstreljevanja vodenih raket in boljšimi sistemi navigacije.

Ob tem bo Srbija dobila še oklepnike BRDM-2. Pokazali pa so tudi domače havbice »nora 52«, domača vozila »Lazar« in »Miloš«, večcevne metalce raket »oganj« in »Šumadija«, ter vodene rakete domače proizvodnje - »alas«, protiletalske rakete »Neva« in »kub«, ter novo samohodno vozilo »pasars«.

Ruski tank T-72 MS, v sestavi Vojske Srbije Vir:YouTube
Tank T-72 MS, modernizirana verzija z reaktivnim oklepom, v ozadju jugoslovanski tank M-84. Takšne ima tudi Slovenska vojska, ki novih tankov, žal, ni nabavila še nikoli.

Še večja parada pa je bila seveda v Rusiji, kjer so pokazali več kot 130 vrst vojaških vozil ali tehnike.

V Moskvi je bilo sicer slabo vreme, zato letala niso mogla poleteti, so pa zato pokazali najsodobnejše tanke na svetu vrste T-14 »armata«, balistične rakete in večcevne metalce raket, kot kaže tudi video s parade.

»Lekcije iz preteklosti so znova relevantne. Delamo in naredili bomo vse potrebno za visoko zmogljivost naših oboroženih sil,« je ruski predsednik Vladimir Putin povedal ob začetku parade.

»Vse države pozivamo, da priznajo skupno odgovornost za vzpostavitev učinkovitega in enakopravnega varnostnega sistema,« je poudaril.

Rusija je po njegovih besedah odprta za sodelovanje z vsemi, ki so se pripravljeni boriti proti terorizmu, neonacizmu in ekstremizmu.

T-14 armata, ruski tank na paradi v Moskvi 2019
T-14 armata, ruski tank na paradi v Moskvi.

Parade so ob dnevu zmage, ko se spominjajo kapitulacije nacistične Nemčije leta 1945, potekale tudi v številnih drugih mestih po državi, pripravili pa so jih tudi v nekdanjih republikah Sovjetske zveze.

Med drugim so se konca druge svetovne vojne spomnili v samooklicani republiki Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki se je leta 2014 po modelu odcepitve Kosova od Srbije leta 2008 prav tako odcepila od Ukrajine.

V ruskem Murmansku pa so uspeli iz vode potegniti celo stare ameriške tanke, ki so bili kot pomoč Rusiji poslani iz ZDA z ladjami, vendar so zaradi nemških napadov končali v morju.

Očistili so jih in jih celo obnovili, tako da so se stara vozila lahko udeležila parade v Murmansku, kar si lahko ogledate tudi v filmu.

Delite članek