REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Facebook Trumpa blokiral do leta 2023, Trump napovedal maščevanje Zuckerbergu, »ko se vrnem v Belo hišo«

Facebook Trumpa blokiral do leta 2023, Trump napovedal maščevanje Zuckerbergu, »ko se vrnem v Belo hišo«Facebook vs. Donald Trump. Vir: Twitter

Facebook je sporočil, da bo nekdanji ameriški predsednik Donald Trump zaradi kršitve pravil na tem družbenem omrežju in vseh povezanih platformah onemogočen do januarja leta 2023.

Isto pa bo po novem veljalo za ostale politike, ki bodo širili laži.

Po tem letu bo Facebook s pomočjo strokovnjakov preučil, ali Trumpova navzočnost na družbenih omrežjih še naprej predstavlja grožnjo za javno varnost.

Facebook, Twitter in YouTube so Trumpa januarja zaradi podžiganja nasilja po napadu njegovih privržencev na ameriški Kapitol 6. januarja letos onemogočili tik pred koncem njegovega mandata.

Omenjena sprememba, kot ocenjuje CNBC, predstavlja '180 stopinjski preobrat' v politiki Facebooka do tega problema.

Trump sicer še naprej trdi, da so mu zmago na predsedniških volitvah novembra lani ukradli z goljufijo.

Neodvisni nadzorni odbor družbenega omrežja Facebook je sicer že na začetku maja odločil, da Trump še ne sme nazaj na Facebook.

Odbor pa je kritiziral odločitev Facebooka o trajni blokadi in podjetju naročil, da to utemelji.

Facebookov predsednik za globalne zadeve Nick Clegg je dejal, da so Trumpovi postopki na družbenih omrežjih predstavljali »hude kršitve naših pravil zaradi katerih si je zaslužil najhujšo kazen, ki je bila na voljo v skladu z novimi protokoli za kaznovanje kršitev.«

Takoj se je odzval tudi nekdanji predsednik Donald Trump in zapisal, da je to »žalitev.«

Obljubil je tudi, da se bo Marku Zuckerbergu, soustanovitelju Facebooka, ki je hkrati njegov predsednik, izvršni direktor in nadzorni delničar - maščeval, ko bo prišel nazaj v Belo hišo.

Donald Trump tvita
Donald Trump tvita. Vir: Twitter

»Ne bi jim smeli dovoliti, da se izmažejo s tem cenzuriranjem in utišanjem in na koncu bomo zmagali. Naša Dežela teh zlorab ne more več prenašati!« je zapisal Trump, ki tako ostaja brez medija, preko katerega bi lahko bil na preprost način v stiku s skoraj 80 milijoni svojih nekdanjih sledilcev.

Sporočilo Clegga pa je vsebovalo tudi grafično ponazoritev visokih kazni za javne osebnosti »v časih družbenih nemirov in trajajočega nasilja.«

Odvisno od resnosti kršitev bi javne osebnosti lahko dobile prepoved v trajanju od enega meseca do dveh let, vse do trajne odstranitve računa.

Napoved maščevanja ob vrnitvi v Belo hišo je sicer doslej najbolj odkrita napoved Trumpa, da bo leta 2024 znova kandidiral za predsednika ZDA.

Omenjena sprememba Facebooka pa, kot ocenjuje CNBC, predstavlja »180 stopinjski preobrat« v politiki Facebooka do tega problema.

Doslej je namreč Facebook trdil, da mora objave politikov kljub žaljivosti objavljati zato, ker so pomembne za obveščanje javnosti in da Facebook ne bo arbiter na področju resničnosti izjav.

Brevik in Janša - neprijetne podobnosti. Vir: Twitter
Skrajni desničar Anders Behring Breivik, norveški množični morilec, in Janez Janša - neprijetne podobnosti. Vir: Twitter

Vendar se je Facebook sedaj odločil, da bo ukrepal proti sovražnemu oziroma bolje rečeno »nevarnemu« izražanju.

To pomeni, da bo Facebook tudi izjave politikov po potrebi opremljal z opozorili ali pa drugače ukrepal zoper očitne laži in izjave, ki bi lahko vzpodbudile nasilje.

To pomeni, da bo tudi izjave politikov po potrebi opremljal z opozorili ali pa drugače ukrepal zoper očitne laži in izjave, ki bi lahko vzpodbudile nasilje.

Pri tem je potrebno spomniti tudi na dejstvo, da je celo še ob predsedniških volitvah leta 2020 Facebook dovoljeval objavljanje reklam tudi tedaj, ko so vsebovale dezinformacije.

Facebook je pred lanskimi volitvami v Združenih državah Amerike sicer napovedal okrepljen boj proti širjenju lažnih ali zavajajočih informacij, potem ko je bil leta 2016 tarča kritik, da je storil premalo.

V povprečju so med 27. oktobrom in 11. novembrom lani z opozorilom opremili eno objavo na 500 objav, ki so bile povezane z ameriškimi volitvami, vendar je le redko drugače kaznoval javne osebnosti.

Janša se rad prepira - tokrat z Američani
Janša se rad prepira - tudi z Američani. Vir: Twitter

Zelo pogosto se je to dogajalo zlasti z objavami ob tvitih tedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ko je na primer predčasno razglasil zmago ali tvital o prevarah na novembrskih volitvah.

Z opozorilom pa so opremili tudi tvit slovenskega predsednika vlade Janeza Janše, ko je že dan po ameriških volitvah zatrdil, da je zmagal Trump in mu celo čestital za zmago, čeprav glasovi sploh še niso bili prešteti.

Ta zgodba bi se zaradi zaostrenih pravil kdaj v prihodnosti lahko tudi ponovila, Trumpov primer pa bi lahko bil samo eden v vrsti podobnih.

Toda po drugi strani se Facebook res sooča tudi z realnim problemom cenzure nekaterih vsebin.

Janša je že dan po ameriških volitvah zatrdil, da je zmagal Trump in mu celo čestital za zmago, čeprav glasovi sploh še niso bili prešteti. Ta zgodba bi se zaradi zaostrenih pravil kdaj v prihodnosti lahko tudi ponovila, Trumpov primer pa bi lahko bil samo eden v vrsti podobnih.

Lani so na primer prepovedali objavljanje sporočil z ikonično fotografijo sovjetske zastave na zgradbi Reichstaga.

Ta je sicer zaigrana, vendar je dejansko prikazovala izobešanje več zastav na zgradbi, ki je bila simbolično osrednje mesto nacistične Nemčije v drugi svetovni vojni.

Slika je menda kršila Facebookova »pravila skupnosti.«

In menda ne prvič.

Konec aprila so RT-ju prepovedali projekt, kjer se je prikazovala slika obešenja Mussolinija s strani italijanskih partizanov.

Že prej pa so morale iz omrežja izginiti slike taboriščnikov v koncentracijskem taborišču Auschwitz, zaradi neprimernega - prikazovanja golote.

Ob upravičenih blokadah so takšne seveda precej neupravičene.

Zgodovine pač ni mogoče stlačiti v pravila skupnosti.

Skupnost, ki ne želi videti resnice zaradi svojih pravil pa je na poti v resne težave.

Tudi zato se del vsebin že seli na druga omrežja, na primer na Telegram.

Delite članek