REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cenzura Donalda Trumpa na Twitterju in Facebooku - deluje!

Cenzura Donalda Trumpa na Twitterju in Facebooku - deluje!Donald Trump in njegova največja strast. Vir: Twitter

Potem, ko so takoj po smrtonosnem vpadu Trumpovih pristašev na Kapitol 6. januarja letos v družbenih omrežjih Twitter, Facebook, Snapchat in še nekaterih 8. januarja trajno ali začasno suspendirali račune Donalda Trumpa so prevladovale ocene, da tudi s temi koraki ne bo mogoče zajeziti poplave dezinformacij, ki jih širi krog fanatičnih pristašev odhajajočega ameriškega predsednika.

Trumpu kljub vztrajnemu ponavljanju laži nihče, vse do 8. januarja, ni za dalj časa onemogočil objavljanja neresnic na družbenih omrežjih.

Toda rezultat je presenetljiv. In vzpodbuden.

Po raziskavah Zignal Labsa, se je v tednu dni po drastičnih korakih lastnikov največjih družbenih omrežjih število dezinformacij o »kraji volitev« v Združenih državah Amerike drastično zmanjšalo in upadlo za 73 odstotkov v primerjavi z obdobjem pred tem.

To kaže, da prepoved, kljub dilemam, ki jih je sprožil ta korak – celo Angela Merkel je bila mnenja, da trajne ukinitve nekega profila ne more odrediti vodstvo zasebnega podjetja, pač pa zgolj sodišče neke države – vendarle daje rezultate.

Zignal je prav tako ugotovil, da se je zmanjšalo število »hashtagov« povezanih z vpadom v Kapitol, na primer »Borimo se za Trumpa« (#FightforTrump), ki je upadel za 95 odstotkov, in »Držite linijo«  (#HoldTheLine) ter »Marširajmo za Trumpa« (#March for Trump), ki sta upadla za preko 95 odstotkov.

Donald Trump je s svoje pozicije predsednika sicer lagal neprestano in vsak dan, mediji pa so njegove laži redno razkrivali.

Vendar Trumpu kljub vztrajnemu ponavljanju laži nihče, vse do 8. januarja, ni za dalj časa onemogočil objavljanja neresnic na družbenih omrežjih.

Donald Trump tvita
Donald Trump je bil znan po neutrudnem čivkanju in poobjavah. Vir: Twitter
Protestniki so pred Kapitolom postavili celo vislice in nekateri med njimi so zelo resno iskali podpredsednika Mika Pencea, da bi ga kaznovali zaradi domnevne 'izdaje Trumpa.'

Objavljanje neresnic je bilo Trumpu omogočeno, zaradi argumenta, da gre za pomembno politično osebnost in da ljudje morajo biti obveščeni o njegovih stališčih, pa čeprav gre za neresnice.

Vse pa se je spremenilo po vpadu v Kapitol, kjer so neresnice privedle tudi do smrtnih žrtev.

Protestniki so pred Kapitolom postavili celo vislice in nekateri med njimi so zelo resno iskali podpredsednika Mika Pencea, da bi ga kaznovali zaradi domnevne »izdaje Trumpa.«

In namesto da bi vse to obsodil je Donald Trump zapisal: »To so stvari, ki se dogajajo, ko je sveta, prepričljiva zmaga tako neceremonijalno in zlobno ukradena.«

Le malo pred tem pa je napadel lastnega podpredsednika, čeprav so izgredniki tedaj že kričali »obesite Mika Pencea,« ki ga je policija v zadnjem trenutku evakuirala iz Senata.

Manj tvitanja pa bi koristilo tudi predsedniku slovenske vlade.

Potem morda ne bi preuranjeno čestital za lažno zmago na volitvah Donaldu Trumpu, s tem tudi sam podžigal k širjenju neresnic, pozneje pa v polemikah s svetovnimi politiki in pred domačo javnostjo še patetično lagal  in zavajal o tem, kaj je v resnici zapisal, čeprav to lahko prebere in razume čisto vsak, ki si prebere zgornji tvit.

Medtem Donald Trump preživlja zadnje dneve svojega mandata v Beli hiši izoliran in slabe volje.

Vse kaže, da tudi gledanje televizije več ni tako zabavno, če ne moreš tako sporočati svojih vtisov desetinam milijonom svojih privržencev, ocenjujejo v ameriškem Voxu.

Delite članek