REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov problem za Facebook: Na »temnem spletu« se prodaja 1,5 milijarde podatkov njegovih uporabnikov

Nov problem za Facebook: Na »temnem spletu« se prodaja 1,5 milijarde podatkov njegovih uporabnikovNa tnalu: Mark Zuckerberg. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Potem ko so bile strani Facebooka v ponedeljek več ur nedostopne, podjetje pa je zaradi nedelujočih strežnikov utrpelo milijardne izgube, se ameriški medijski magnat in lastnik Facebooka Mark Zuckerberg sooča z novim problemom – prodajo osebnih podatkov uporabnikov tega družbenega omrežja na »temnem spletu.«

Skupaj naj bi šlo za okoli 1,5 milijarde uporabnikov.

Na prodajo so uporabniška imena, imena in priimki, telefonske številke, naslovi elektronske pošte in lokacije ljudi.

Podatki, ki se ponujajo »se zdijo pravi« opozarjajo strokovnjaki.

Kriminalci na drobno prodajajo milijon imen za okoli 5000 dolarjev.

To je sedaj še en razlog več za glavobol Zuckerberga, ki se je moral včeraj zaradi ugasnjenih serverjev soočiti z več kot šestmilijardno izgubo vrednosti podjetij Facebook, Messenger, Instagram in WhatsApp.

Novo težavo Facebooka je razkrilo podjetje Privacy Affairs.

Kot kaže eno od sporočil, kriminalci na drobno prodajajo milijon imen za okoli 5000 dolarjev, podatke pa so »poželi« s pomočjo posebnih programov.

Plačila želijo v kriptovalutah.

Gre za največje curljanje podatkov po aprilu letos, ko je bilo na prodaj 533 milijonov telefonskih številk uporabnikov.

Facebook je tedaj trdil, da gre za »stare podatke« in zatrjeval, da je vse »varnostne luknje« zaprl že leta 2019.

Čeprav računi uporabnikov s tem vdorom niso neposredno prizadeti pa bi lahko tisti, katerih naslovi bodo prodani, doživeli povečano izpostavljenost neželjeni elektronski pošti, reklamam, pa tudi poskusom vdorov v računalnike.

Delite članek