REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Odje*i!« Tako je legendarni rocker odbrusil Zuckerbergu, ki je želel uspešnico Pink Floyda uporabiti za oglaševanje

»Odje*i!« Tako je legendarni rocker odbrusil Zuckerbergu, ki je želel uspešnico Pink Floyda uporabiti za oglaševanjeWaters ni popustil Zuckerbergu. Vir: Twitter
Rokerska pesem Another Brick in the Wall bo še naprej ostala skladba upora in svobode in ne orodje za reklamo družbenega omrežja, ki si za fasado svobode prizadeva za nadzor in cenzuro.

Soustanovitelj in tekstopisec slavne skupine Pink Floyd Roger Waters je napadel Marka Zuckerberga na nedavni tiskovni konferenci z naznanilom, da mu je lastnik Facebooka ponudil »veliko, res veliko denarja« za uporabo pesmi Another Brick In The Wall v novi oglaševalski kampanji za platformo Instagram.  

Šlo je za dogodek posvečen opozarjanju na klavrno usodo v Londonu zaprtega ustanovitelja WikiLeaksa, novinarja Juliana Assangea, zato Waters ni mogel mimo viška cinizma, da želi Facebook kupiti pravice in za oglaševanje svojih storitev uporabiti prav pesem, ki nasprotuje »nadzoru misli« in brezumnemu konformizmu.

Legendarni rocker je razvoj družbenih omrežjih pod taktirko lastnika Facebooka opisal kot del Zuckerbergovega »zahrbtnega gibanja, ki želi prevzeti popoln nadzor nad vsem«.

Nato je pred kamerami prebral zahtevo Facebooka - elektronsko pošto, v kateri se je Zuckerberg, ob zahtevi za pridobitev pravic za uporabo slavne uspešnice Another Brick In The Wall, vnaprej zahvalil Watersu »za razmislek o tem projektu«, ker Facebookova ekipa namreč meni, da je »jedro čustev, ki jih spodbuja ta pesem še danes tako aktualno, kar govori o tem, kako brezčasno je to delo.«

»Kljub temu pa želi to skladbo uporabiti tako, da bi Facebook in Instagram postala še močnejša, kot sta že sedaj,« je poudaril Waters.

Nato je opozoril, da Zuckerberg vse to počne iz enega in edinega vzgiba, a ta je, da »lahko še naprej cenzurira vse nas v tej sobi in prepreči, da bi na primer tudi zgodba Juliana Assangea zagledala luč sveta...«

»Toda ne, nič več!« je jezno opozoril soustanovitelj skupine Pink Floyd.

»Torej, to je bilo sporočilo Marka Zuckerberga namenjeno meni - s ponudbo ogromne, ogromne količine denarja, toda moj odgovor se glasi: ‘Odje*i! Ni šans!’,« je multimilijonarju odbrusil Waters in požel ovacije.

»Ne bom del tega sranja, Zuckerberg,« je naposled dodal Waters in Zuckerberga označil za »majhnega piz*una« ob dvomu, »kako je ta mali seronja, ki je kariero začel z ‘Oh, ta je lepotička, dali ji bomo oceno 4 od 5’, in ‘Ta je grda, njej bomo dali nezadostno’ (gre za Zuckerbergove začetniške dneve, ko je snoval Facebook – op. avt.), sploh pridobil kakršno koli moč

»Toda gre za enega najmočnejših idiotov na svetu,« je poudaril Waters v svojem nagovoru namenjenem »Zuckerbergovi je*eni cenzorski platformi«.

»Vse to zdaj javno govorim in razkrivam vsebino tega pisma le zato, ker gre za njihovo zahrbtno potezo, ker si želijo imeti v lasti prav vse. In mi, ki imamo nekaj moči, in osebno menim, da imam vsaj nekaj malega nadzora nad izdajo svojih pesmi - nočemo sodelovati v tem sr*nju je dejal Waters.

Spomnimo, Watersova jeza na Zuckerberga izvira tudi iz osebne izkušnje, ko je pred kratkim v podporo zatiranemu palestinskemu ljudstvu na odru v Rimu razvil palestinsko zastavo, nakar je Facebook to fotografijo izbrisal z družbenih omrežij.

Skratka, Facebook je – cenzuriral Watersovo objavo!

»Zagotovo bi vedeli, da smo zdrsnili v distopijski pekel, če bi bila ta pesem kdaj koli odobrena za promocijo Instagrama, torej kot vaba za otroke, da postanejo del omrežja in pustijo, da jim razpadejo možgani, da bi postali del platforme insta-zombijev, ki vsake sekunde odda 4 milijone selfijev,« je sklenil Waters.

Ta primer kaže, da tudi eden najbogatejših moških na svetu, kar lastnik Facebooka zagotovo je, kljub svojemu bogastvu, ne more vedno dobiti vsega, kar mu srce zaželi.

Slavni rocker je ob prizadevanju za izpustitev Juliana Assangea na prostost na lastnem primeru spomnil svet, da ni vse v denarju in da se resnice ne da zmeraj kupiti, pa čeprav jo poskušajo zlorabiti najbogatejši ljudje na svetu.

To pa seveda pomeni še nekaj pozitivnega: da bo tudi rockerska pesem Another Brick in the Wall še naprej ostala skladba upora in svobode in ne orodje za reklamo družbenega omrežja, ki si za fasado svobode prizadeva za nadzor in cenzuro.

Delite članek