REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nečloveško: »Ladje so plule mimo nas«, pravi edini preživeli iz čolna sredi Sredozemskega morja

Nečloveško: »Ladje so plule mimo nas«, pravi edini preživeli iz čolna sredi Sredozemskega morjaRešeni Mohammed Adam Oga Vir: Reuters

Edini preživeli med petnajstimi migranti, ki jih je na čolnu sredi Sredozemlja premetavalo enajst dni je novinarju Reutersa opisal njihovo tragedijo.

Povedal je, da so ladje plule mimo njih in ignorirale njihove klice na pomoč ter prošnje, da naj jih rešijo.

»Prišle so zelo, zelo blizu nas, lahko so nas videli skozi okna, toda ko so nas zagledali, so zbežali proč,« je dejal Mohammed Adam Oga iz Etiopije za Reuters v bolnišnici Mater Dei v mestu Tal-Qroqq na Malti.

Dvanajstega avgusta so iz malteškega vojaškega helikopterja opazili Mohammeda, ki je ležal preko telesa nekega drugega.

Prišle so zelo, zelo blizu nas, lahko so nas videli skozi okna, toda ko so nas zagledali, so zbežali proč.

Bil je zadnji iz skupine, ki je na čolnu umirala enajst dni.

Ostalih štirinajst je umrlo pred njim. Umirali so drug za drugim, vključno z nosečo žensko, ki je umrla zadnja, desetega dne. Umirali so zato, ker jim je na morju zmanjkalo goriva, hrane in vode.

Ko so njihova telesa na žgočem soncu pričela razpadati, so jih še živi porinili s čolna v vodo.

»Zmanjkalo nam je goriva in tudi elektrike in tako je nehal delati tudi GPS. Bili smo na morju 11 dni in zmanjkalo nam je hrane,« je dejal rešeni.

Delite članek