REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zločinka ali upornica z razlogom? Nemčija in Italija v diplomatski vojni zaradi neposlušne kapitanke

Zločinka ali upornica z razlogom? Nemčija in Italija v diplomatski vojni zaradi neposlušne kapitankeNemška kapitanka in begunci

Italija se je v zadnjih dnevih znašla sredi diplomatskega spopada z Nemčijo, potem ko je nemška kapitanka Carola Rackete ladjo s prebežniki usmerila v italijansko pristanišče na Lampedusi, čeprav ni dobila dovoljenja za vplutje.

Pri tem je nekoliko poškodovala tudi vojaški patruljni čoln.

Nemški predsednik Frank Walter Steinmeier vztraja, da ljudje, »ki rešujejo življenja, ne morejo biti kriminalci«, medtem pa Rim opozarja, da bo vse, ki prevažajo begunce, kazensko obravnaval.

Zaradi podpiranja nezakonitih migracij in ogrožanja vojaškega plovila ji grozi od tri do deset let zapora.

Po njeni aretaciji so v Nemčiji začeli zbirati sredstva za pomoč kapitanki in do današnjega poldneva so zbrali več kot 500.000 evrov.

Frank Walter Steinmeier: 'Ljudje, ki rešujejo življenja, ne morejo biti kriminalci.'

Uporna kapitanka je postala tudi junakinja na socialnih omrežjih, ker se je postavila po robu strogi politiki do migrantov notranjega ministra in skrajnega desničarja Mattea Salvinija.

Tudi komik Jan Böhmermann in televizijski voditelj Klaas Heufer-Umlauf, ki sta sprožila kampanjo, sta poudarila, da nekdo, ki rešuje življenja, ni kriminalec.

Ladja nemške nevladne organizacije Sea-Watch 3 je migrante sicer rešila pred libijsko obalo 17 dni pred pristankom na Lampedusi.

Prebežniki so se tam naposled izkrcali, nato pa so jih prepeljali v sprejemni center, od koder bodo pot nadaljevali v Francijo, Nemčijo, Finsko, Luksemburg ali Portugalsko.

Kapitanka Sea Wolf 3 in begunci

Italijanski notranji minister Matteo Salvini pa je medtem, kot poroča Reuters, že »jezno zavrnil zahtevo zunanjega ministra Nemčije, da naj kapitanke ne obravnavajo kot zločinke.«

Ravnanje kapitanke je že iznačil kot »kriminalno dejanje, dejanje vojne«.

»Vljudno prosimo nemškega predsednika, da naj skrbi za to, kar se dogaja v Nemčiji in morda še zahteva od njenih državljanov, da ne kršijo italijanske zakone,« je notranji minister Salvini odgovoril nemškemu predsedniku Franku Walterju Steinmeierju.

Salvini: Sodišče ima 48 ur časa, da se odloči, ali si gospodična, ki je odgovorna za ladjo in je želela štiri policiste stisniti kot sardine zasluži, da ostane v zaporu ali ne.

Tudi glede usode kapitanke je bil zelo jasen.

»Sodišče ima 48 ur časa, da se odloči, ali si gospodična, ki je odgovorna za ladjo in je želela štiri policiste stisniti kot sardine zasluži da ostane v zaporu ali ne. Če jo izpustijo, pa imamo že pripravljen nalog za njen izgon,« je dejal Salvini.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je sicer že večkrat  zavzel za zaostritev paketa varnostne zakonodaje, ki ga je decembra lani sprejel italijanski parlament.

Za zasebne ladje, ki na morju rešujejo prebežnike, predlaga denarne kazni od 3.500 do 5.000 evrov za vsakega prebežnika, ki ga sprejmejo na krov.

Če bo takšna ladja plula pod italijansko zastavo, ji tudi grozi odvzem licence za obdobje do enega leta.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je nemško nevladno organizacijo Sea-Watch že pred zadnjim incidentom tudi posvaril, da bodo italijanske oblasti zasegle njeno ladjo Sea-Watch 3, če bo v Italijo pripeljala prebežnike.

»Sea-Watch 3 ne sme razmišljati, da bi pomagala tihotapcem, vzela na krov migrante in zavila proti Italiji. Če bo to storila, jo bomo ustavili z zakonitimi sredstvi,« je na Facebooku napovedal Salvini.

Ladja nemške nevladne organizacije je plula sicer pod nizozemsko zastavo.

Italijanske oblasti so ji podobno kot drugim ladjam nevladnih organizacij, ki rešujejo prebežnike na morju, prepovedale vstop v svoja pristanišča, tako da je že večkrat obstala na morju, vendar njena kapitanka prepovedi po zadnjem čakanju na morju s prebežniki ni spoštovala.

Kapitanka pa pojasnjuje, da se je za svoj korak odločila zato, ker je bila v to prisiljena, po dveh tednih čakanja na morju.

Trdi, da se je pristanišču približala zelo počasi, takoj ko je videla, da bo z ladjo zadela ob policijski čoln je ugasnila motorje in ji je »zelo žal« zaradi incidenta, je dejal njen odvetnik.

Kapitanka, ki je v soboto s 40 migranti in begunci na krovu na silo vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa, je tudi javno branila svoje ravnanje.

Po njenih besedah je šlo za dejanje neposlušnosti, s katerim je želela preprečiti človeško tragedijo.

»To ni bilo nasilno dejanje, temveč dejanje neposlušnosti,« je Nemka povedala v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera.

»Situacija je bila brezupna. Moj cilj je bil samo pripeljati izčrpane in obupane ljudi na kopno,« je povedala.

Kot je dodala, jo je bilo strah, da bi migranti skočili čez krov v morje in se utopili, ker ne znajo plavati.

To ni bilo nasilno dejanje, temveč dejanje neposlušnosti.

»Nikogar nisem želela ogroziti. Sem se že opravičila in znova izrekam svoje opravičilo,« je dejala za italijanski časnik.

Italijanski predsednik vlade Giuseppe Conte je Rackete vseeno obtožil  za »politično izsiljevanje« pred srečanjem s kanclerko Angelo Merkel.

Dejal je tudi, da se o tem primeru s kanclerko ne bo pogovarjal, da pa bo morda vprašal kanclerko, kako je Nemčija izvršila sodbo italijanskega sodišča, ki je zaradi požara iz leta 2007 v Torinu, kjer je umrlo sedem italijanskih delavcev, obsodilo vodilne nemškega podjetja ThyssenKrupp.

Oče uporniške kapitanke Ekkehart Rackete je za nemško medijsko hiši RND izrazil pričakovanje, da bodo njegovo hčerko pogojno ali ob plačilu varščine izpustili na prostost do začetka sojenja.

Potem ko je z njo govoril po telefonu, je dejal, da je hčerka vesela in dobro razpoložena.

Delite članek