REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Migranti so »vredni več kot droga«: v Italijo naj bi jih prevažala tudi ruska mafija

Migranti so »vredni več kot droga«: v Italijo naj bi jih prevažala tudi ruska mafijaPolicija zaustavlja ilegalnega migranta in italijanski notranji minister Matteo Salvino

Več kot 600.000 migrantov je samo so v zadnjih štirih letih s čolni prispeli v južno Italijo. Tu so si najprej poiskali zatočišče pred vojno, preganjanjem in skrajno revščino v afriških in bližnjevzhodnih državah.

Sprva je bila večina Italijanov tolerantna in potrpežljiva do novih priseljencev, nato pa se je javno mneje počasi a zagotovo obrnilo proti prišlekom.

Vse več je tudi tujih krimnalnih združb, ki želijo pridobiti nekaj sredstev iz teh nezakonitih 'poslov.'

Najbolj demagoški politiki Italije so to v celoti izkoristili. Po neuspešnih splošnih volitvah marca 2018 je zdaj v Rimu nova vlada - koalicija najbolj desničarske stranke Severna liga in populističnega gibanja Petih zvezdic, ki si obe prizadevata zmanjšati priliv beguncev.

Vendar pa to ni tako enostavno. Begunci namreč v Italijo ne prihajajo sami, ampak ob pomoči kriminalnih združb.

Največ koristi od tega imajo lokalne, italijanske mafije (kalabrijska, sicilijanska…) toda vse več je tudi tujih kriminalnih združb, ki želijo pridobiti nekaj sredstev iz teh nezakonitih »poslov.«

Migracija je tako prerasla v zelo donosen »biznis«, vreden, kot ocenjuje Al Jazeera, več kot 4 milijarde evrov na leto, v katerem je vsak migrant »vreden« približno 35 evrov na dan. Po navedbah italijanskih preiskovalcev tihotapci z ljudmi na eno ladjo vkrcajo tudi do 70 migrantov, za to pa računajo tudi po 10.000 evrov po glavi.

Med migranti so predvsem Kurdi, Sirci in Iračani. Vkrcavajo se predvsem v Istanbulu, vozijo pa jih večinoma v italijanski pokrajini Apulija in Kalabrija.

Za transport z ladjo tihotapci računajo tudi do 10 000 evrov po glavi. 

Takšni zneski pa so magnet za brezobzirne podjetnike in organizirani kriminal.

In ni nenavadno, da je nek italijanski politik nedavno producentom Al Jazeere Emanueli Piano in Alessandru Righiju dejal, da so za mafijo »migranti zdaj vredni več, kot narkotiki«.

V italijanski Kalabriji je tako na primer ta konec tedna pristala jadrnica z 54 migranti. Iz Bodruma v Turčiji sta jih pripeljala dva Rusa, ki so ju ob pristanku prijeli in zaprli. Italijanske oblasti že sumijo, da se s tihotapljenjem migrantov v Italijo poleg domače sedaj vse bolj ukvarja - ruska mafija.

Pri prevažanju migrantov so vse bolj aktivne tudi tuje kriminalne združbe.

Jadrnico je v soboto odkrila italijanska policija ob letalskem nadzoru morja, danes poročajo italijanski mediji. Na krovu so potem odkrili migrante iz Pakistana, ki so jih nato odpeljali v center za begunce.

Potem ko je število migrantov zaradi politike »zaprtih pristanišč« italijanske vlade najprej upadlo, se je zdaj v maju znova začelo nekoliko zviševati.

Po poročanju italijanskih medijev naj bi vse več Rusov, pa tudi Gruzijcev vozilo migrante v Italijo na svojih dragih jadrnicah ali jahtah, ki običajno plujejo pod zastavo ZDA.

Potem ko je število migrantov zaradi politike »zaprtih pristanišč« italijanske vlade najprej upadlo, se je zdaj v maju znova začelo nekoliko zviševati. Po uradnih podatkih je od začetka leta v Italijo prispelo 1425 migrantov, a kar polovica - okoli 700 - jih je prispelo v maju.

Kljub temu je to po podatkih italijanskega ministrstva to še vedno za 86 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Poleg tega so iz države od začetka leta uspešno vrnili 2530 neuspešnih prosilcev za azil v njihove lastne domovine. Vendar pa bi se lahko situacija spremenila, če se bo v ta posel vključilo še več »mafijskih korporacij« iz tujine.

Delite članek