REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gora laži Domovinske lige: razkrinkana zavajanja stranke DOM o boleznih, ki naj bi jih prenašali migranti

Gora laži Domovinske lige: razkrinkana zavajanja stranke DOM o boleznih, ki naj bi jih prenašali migrantiGora laži

»Vsak psiček mora imeti ob prehodu državne meje potrdilo o cepljenju, migranti pa nič, ker so prvorazredni!«

Izjava predsednika Domovinske lige Bernarda Brščiča in video s podobno vsebino sta nedavno sprožila vrsto komentarjev na družbenih omrežjih. Predvsem glede vprašanja, ali so prebežniki nevarni za zdravje Slovencev.

V videu stranke Domovinska liga (DOM) njihova kandidatka na evropskih volitvah Norma M. Korošec takole govori o »enakosti pred zakonom«:

Norma Korošec

»Vsak kužek, ki je večino časa v stanovanju, mora imeti opravljena vsa cepljenja, če ga lastnik želi vzeti čez mejo. Nezakoniti migranti pa lahko svobodno trosijo tretjesvetne nalezljive bolezni, s katerimi smo pri nas že zdavnaj opravili. Kakšna dvoličnost! Vprašanje pa je, kdo bo plačal stroške zdravljenja teh bolezni. Odgovor pa je: Ti, davkoplačevalec, logično.«

Za nalezljivimi boleznimi, kot so črevesne bolezni in okužbe dihal, zbolevajo namreč migranti 'v enaki meri kot večinsko prebivalstvo'.

Trditev, da so begunci  nevarni za zdravje Slovencev je na portalu »Oštro« preverjala tudi novinarka Klara Škrinjar.

Na ministrstvu za zdravje so jim pojasnili, da pri vstopu v Slovenijo ni omejitev, ki so povezane s prenosljivimi boleznimi, na Nacionalnem inštitutu za varovanje javnega zdravja (NIJZ) pa, da begunci in migranti, ki vstopajo v Slovenijo, ne povečujejo tveganja za širjenje nalezljivih bolezni med prebivalstvom.

Za nalezljivimi boleznimi, kot so črevesne bolezni in okužbe dihal, zbolevajo namreč »v enaki meri kot večinsko prebivalstvo.«

Verjetnost, da bi v Slovenijo vnesli resne nalezljive bolezni, kot so ebola ali druge mrzlice s krvavitvami, ki se pojavljajo v tropskih delih sveta, »je nična«, so sporočili z NIJZ.

Papež - begunci iz Sirije

»Te bolezni imajo večinoma kratko inkubacijsko dobo, begunci oziroma migranti pa potujejo več mesecev. Če že zbolijo, zbolijo kmalu potem, ko zapustijo svojo domovino in zaradi resnosti bolezni poti ne morejo nadaljevati oziroma vsaj toliko časa ne, dokler ne ozdravijo ali pa zaradi okužbe umrejo,« so pojasnili.

Verjetnost, da bi migranti v Slovenijo vnesli resne nalezljive bolezni, kot so ebola ali druge mrzlice s krvavitvami, ki se pojavljajo v tropskih delih sveta, 'je nična'.

Večjo, a še vedno zelo majhno, nevarnost predstavljajo letalski potniki, ki se vračajo iz tropskih ali subtropskih držav. Njihov čas potovanja domov je kratek, običajno krajši kot 24 ur. A tudi to na inštitutu ocenjujejo kot »zelo zelo majhno, saj se v praksi relativno redko zgodi, da se naši potniki nalezejo nalezljive bolezni v tujini in se nato zdravijo doma«. Še več, niti ošpic v Slovenij niso prinesli prebežniki, temveč so jo prinesli slovenski državljani, ki so se okužili v tujini, ali turisti.

Izjavo stranke DOM je zato Klara Škrinjar ocenila kot »manipulacijo.«

Stranka DOM - Triglav

Gre za »objavo, ki uporablja znane in točne podatke, vendar jih pojasnjuje na zavajajoč način, tako, da pripeljejo do netočnih ali nepravilnih zaključkov.« Stranka DOM, ki svoje objave plasira v javnost pod sliko Triglava pri pridobivanju svojih volivcev torej očitno gradi na - izkrivljanju dejstev.

Zanimivo je tudi to, da se delu javnosti – kot vsaj kažejo številne objave na družbenih omrežjih - omenjene trditve o neškodljivosti stika z begunci in migranti še vedno zdijo neprepričljive, čeprav je res, da so ocene slovenskih strokovnjakov popolnoma v skladu tudi z izsledki več kot 300 drugih mednarodnih raziskav, o čemer bomo še poročali.

Delite članek