REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boris Vezjak: "Perverzija ne počiva, o človekovih pravicah bo predaval Bernard Brščič, ki je okradel Adolfa Hitlerja"

Boris Vezjak: Boris Vezjak

Filozof Boris Vezjak je v zadnjih dnevih dvakrat komentiral nastope Bernarda Brščiča.

Prvič je opozoril na perverznost razprave o človekovih pravicah s strani zagovornika kršitev človekovih pravic, že pred tem pa na primer brezskrupulozne Brščičeve intelektualne kraje, saj si je omenjeni svoje izrazoslovje o parazitih in "parazitnini" očitno sposodil pri Adolfu Hitlerju.

"PERVERZIJA NE POČIVA. Ko strankarsko glasilo vabi na pogovor ob mednarodnem dnevu človekovih pravic z izbranimi gosti. Morala zgodbe: če se ne bomo mi ukvarjali s pravicami, se bodo pa tisti, ki jih prikrojeno jemljejo v svoje roke", je zapisal Vezjak.

Nekoliko prej pa je Vezjak zasledil tudi precejšnjo kršitev avtorskih pravic pokojnega Adolfa Hitlerja s strani Bernarda Brščiča. Brščič je namreč uporabil izraz "parazit", ki ga je v delu Mein Kampf na več mestih uporabil že vodja tretjega Rajha in NSDAP, ko je pisal o Židih.

Brščič pa je isti izraz očitno brez avtorjevega dovoljenja uporabil pri opisovanju pravic beguncev. Izraz parazit je bil sicer, kot je znano danes, pomembno psihološko orodje dehumanizacije ljudi, na podlagi katere so bili nato izpeljani množični zločini zoper stigmatizirano družbeno skupino, kot ugotavja na primer Johannes Steizinger v svoji razpravi o nacistični ideologiji in pomenu animalistične dehumanizacije.

Pri tem je pomembno vlogo v socialnem darwinizmu nacistov igralo prav označevanje stigmatiziranih skupin z živalskimi oblikami življenja. Nacističen ideolog Rosenberg je na primer trdil, da je "parazitizem Židov" povsem "biološko dejstvo." 

Brščič - parazitnina

"Tole je precejšnja kršitev avtorskih pravic. Bernard Brščič, ki bo Luko Mesca tožil, ker ga je označil za fašista, ob beguncih zaničevalno uporablja izraz parazit, ki je v delu Mein Kampf uporabljen točno enajstkrat,"je opozoril Vezjak.

Ob tem se seveda, logično, zastavljata dve vprašanji.

Prvič: kako je mogoče, da je Luka Mesec Bernarda Brščiča, ki v današnjem času očitno govori, piše in tvita kot pravi nacist - povsem nepravilno označil za "fašista"? To je res povsem nedopustno!

To seveda pomeni, da bo tožba g. Brščiča zaradi napačne označitve s strani g. Meseca naposled neuspešna. Upajmo, da bo v prihodnje g. Mesec bolj pazljiv in bo g. Brščiča imenoval s pravim izrazom, ki si ga nedvomno zasluži.

In drugič: kako je sploh mogoče, da Brščiču za njegove (neo)nacistične umotvore nekateri mediji v 21. stoletju celo plačujejo, in če mu, ali ni prav to, ne pa socialna pomoč beguncem, v resnici prava družbena "parazitnina"?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek