REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik libijske vlade: 800.000 migrantov pripravljenih na invazijo Italije in Evrope

Predsednik libijske vlade: 800.000 migrantov pripravljenih na invazijo Italije in EvropeBorec vladnih sil v Libiji, vir: Pixsell

Fayez al-Sarraj, predsednik mednarodne, s strani OZN priznane vlade v libijskem Tripoliju je v dramatičnem tonu opozoril evropske vlade pred novim begunskim valom, ki bi se lahko »hitro« razvil v Libiji zaradi državljanske vojne, v katero drsi država.

Opozoril je tudi, da naj bi bilo med temi migranti tudi veliko kriminalcev in še posebej džihadistov, povezanih z ISIS-om. Ti naj bi se sedaj iz juga države počasi prebijali proti severu.

Intervju, ki ga je povzela tudi italijanska agencija ANSA, je dal za italijanski časnik Corriere della Sera v Tripoliju, proti kateremu napredujejo sile odpadniškega generala Halife Haftarja in njegove Libijske narodne vojske (LNA).

Za Haftarja je dejal, da je »izdal« državo, Italiji pa se je zahvalil, ker še vedno vzdržuje poljsko bolnišnico v Misrati ter za politično podporo italijanske vlade.

Soočeni smo z agresijo, ki se bo kakor rak razširila preko Sredozemlja

Pohvalil je tudi dejstvo, da ima Italija v Libiji še zmeraj odprto veleposlaništvo.

»Soočeni smo z agresijo, ki se bo kakor rak razširila preko Sredozemlja. Rim in EU morata biti enotna pri preprečevanju agresivne vojne Haftarja, ki je izdal Libijo in mednarodno skupnost,« je dejal predsednik libijske vlade.

Boji se medtem nadaljujejo.

Na fronti Suani ban Adem, 25 kilometov jugovzhodno od Tripolija, naj bi se bataljon Tarhouna, ki pripada Haftarjevim enotam, predala vladnim silam. Gre za del večje brigade Misrata 166. Opremljeni so z oklepnimi vozili in poltovornjaki s težjim orožjem. Predalo naj bi se okoli trideset vojakov vladnih sil.

Sarraj in Haftar Vir:Pixsell
General Haftar (desno), vir: Pixsell

Število smrtnih žrtev pa je medtem že naraslo na 130, ob okoli 560 ranjenimi in 16.000 notranje razseljenimi begunci zaradi zadnjih spopadov v Libiji.

Po drugi strani pa so sile generala Khalife Haftarja na okrožje Abu Slim, blizu centra Tripolija izstrelile pet nevodenih raket Grad. Ena od njih je zadela hišo, ranila tri ljudi in uničila več avtomobilov, parkiranih pred njo.

»Khalifa Haftar ne izvaja antiteroristične operacije, pač pa državni udar,« trdi posebni odposlanec OZN v Libiji Ghassan Salamè za BBC. Toda po drugi strani je veliko poročil o tem, da naj bi imel Haftar finančno podporo Savdske Arabije ter celo določeno podporo ZDA (katere državljan je) in Francije ter prav tako Egipta in Združenih arabskih emiratov.

Khalifa Haftar ne izvaja antiteroristične operacije, pač pa državni udar.

Haftar je bil nekoč eden od tistih, ki so pripeljali na oblast Moamerja Gadafija.

Nato je zbežal v ZDA, kjer je naslednjih 20 let preživel blizu sedeža Cie.

Ob uporu v Libiji, ki so ga podpirale tudi ZDA in predvsem Francija se je vrnil v Libijo, tudi po koncu vojne pa je zadržal nadzor nad svojimi oboroženimi silami. Država je sicer razdeljena, ima tudi dve vladi in dva parlamenta, večina držav sveta pa podpira »zahodni« del države s sedežem v Tripoliju, medtem ko ima Haftar podporo v vzhodnem delu in zlasti v Bengaziju.

Vse to pa so seveda tudi sadovi zelo »uspešne« politike ZDA in držav članic Nato, ki so jih nesebično in kratkovidno podpirale tudi vse slovenske vlade in večina slovenskih medijev.

»Mirna in demokratična Libija je v interesu celotne Evrope,« je medtem tujim medijem v Rimu dejal podpredsednik mednarodno priznane libijske vlade Ahmad Maitig, ki je prav tako opozoril na isti begunski val, ki se pripravlja.

Libija, borec vladnih sil Vir:Pixsell

V Libiji je sicer zaprtih več kot 400 borcev ISIS-a in če bi Haftar zavzel prestolnico, nadzora nad njimi ne bi mogli zagotoviti, je dejal.

»Ti zaporniki so teroristi in sodelovali smo z mednarodno skupnostjo, da jih obdržimo in zadržimo. Obenem pa vidimo nekaj mednarodnih partnerjev, ki podpirajo napad in Haftarja,« je opozoril Maitig.

Zavrnil je tudi možnost, da bi mednarodno priznana libijska vlada posredovala ter migrantom, ki skušajo prebežati v Evropo, to preprečila na podlagi sporazuma med Italijo in Libijo iz leta 2017.

»Dogovora o tem, da bi zadrževali migrante v Libiji, ni. Konec. Sporazum govori o tem, da usposobimo libijsko obalno stražo … in to je vse,« je dejal.

Haftar naj bi dobil velika sredstva, predvsem od Savdske Arabije.  Nekatere države naj bi prav v Haftarju videle nekoga, ki bi lahko stabiliziral Libijo.

Ob tem je sicer izpostavil, da je Haftarjev napad izgubil zagon in da ga bo mogoče »z lahkoto« odbiti.

Toda poročila drugih medijev kažejo, da je Haftar dobil velika sredstva, predvsem od Savdske Arabije.

Nekatere države naj bi prav v Haftarju videle nekoga, ki bi lahko stabiliziral Libijo.

Po nekaterih podatkih naj bi imel celo podporo Rusije, kjer naj bi si dal natisniti nov denar. Vse skupaj zelo pasivno opazujejo tudi v Washingtonu.

Ameriške sile so se pred začetki spopadov hitro umaknile iz Libije, prav tako pa ni zanemarljivo, da Haftar še vedno ostaja ameriški državljan, ki je več desetletij svojega življenja, potem ko se je razšel z pozneje strmoglavljenim voditeljem Moamerjem Gadafijem (ki mu je najprej pomagal, da je z vojnim udarom prišel na oblast), preživel prav v ZDA.

Delite članek