REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Možnost za okužbo s koronavirusom preko površin izjemno majhna, v ZDA prenovili priporočila za dezinfekcijo

Možnost za okužbo s koronavirusom preko površin izjemno majhna, v ZDA prenovili priporočila za dezinfekcijoKoronavirus se lahko prenaša tudi v dvigalu. Vir: Twitter

Ob začetku pandemije je bilo nejasno, kako se novi koronavirus SARS-CoV-2 širi.

Zaradi novih spoznanj so v ZDA posodobili tudi priporočila za čiščenje.

Kmalu je postalo očitno, da tudi daleč po zraku in ne zgolj s pomočjo kapljic, velika pozornost pa je bila namenjena tudi okužbam preko različnih površin.

Zato so že več kot leto dni v veljavi različni ukrepi razkuževanja.

Poleg umivanja rok se priporoča razkuževanje različnih površin, razkuževalna sredstva pa so bila medtem nameščena v skoraj vsak javni prostor, ne samo v Sloveniji (npr. v večstanovanjske zgradbe), pač pa tudi drugje po svetu.

Toda ameriški Center za preprečevanje nalezljivih bolezni (CDC) sedaj v najnovejšem sporočilu ugotavlja, da obsesivno čiščenje in razkuževanje vseh površin pravzaprav nima tako velikega učinka na širjenje koronavirusa, kot pa nekateri drugi ukrepi.

Možnost, da bi se namreč okužili na ta način, so po najnovejših raziskavah zelo majhne, okoli 1 : 10.000 za vsak stik s kontaminirano površino.

Kot je CDC zapisal v zadnjem sporočilu, je »relativno tveganje s posredno okužbo s SARS-CoV-2 majhno v primerjavi z neposrednim stikom, okužbo s kapljicami ali po zraku.«

Te okužbe se sicer težko dokazujejo, dokazani primeri pa kažejo, da je do okužbe prišlo, ko so nekateri ljudje neposredno kašljali ali kihali na določene površine, ki so se jih nato dotaknili drugi ljudje in si virus sami »prenesli v usta, nos ali oči.«

Da se to ne bi zgodilo, je dovolj redno pranje rok z milom.

Študije so tudi pokazale, da se 99 odstotkov virusov razgradi na jeklu, plastiki ali steklu že v roku 72 ur.

Vendar gre v tem primeru za eksperimentalne pogoje, ki se lahko spreminjajo s temperaturo, obsegom virusov, ventilacijo in podobno.

Glede na to so zaradi novih spoznanj v ZDA posodobili tudi svoja priporočila za čiščenje.

prezračevanjem prostorov in odstranjevanjem izdihaneg zraka iz prostorov je mogoče bistveni zmanjšati število okužb.

Po novem je uporaba dezinfekcijskih sredstev priporočljiva, če je bil blizu vas nekdo s covidom-19 v zadnjih 24 urah, preprosta opravila čiščenja pa so povsem dovolj za varovanje zdravja, če se opravljajo vsakih 24 do 72 ur.

Gumijaste rokavice se priporočajo med čiščenjem, toda že od julija leta 2020 jih v ZDA ni potrebno uporabljati ob rednem čiščenju doma.

To pa seveda ne pomeni, da si ni potrebno redno prati rok.

Pranje rok in res dobra zaščitna maska, ki pokriva tako nos kot usta, ostajata dve najboljši sredstvi za boj proti koronavirusu.

To pa seveda ni vse.

In seveda je zelo pomembno še nekaj, vendar se številne vlade s tem ne ukvarjajo že od začetka pandemije - s prezračevanjem prostorov in odstranjevanjem izdihaneg zraka iz prostorov je mogoče bistveno zmanjšati število okužb.

Na to je v Sloveniji (neuspešno) velikokrat opozarjal tudi ustavni pravnik dr. Andrž Teršek, podobna opozorila pa je - ob posmehovanju podpornikov Janševe vlade - podala tudi koalicija KUL.

Sedaj praksa in posledice pandemije v Sloveniji - večanje števila okužb kljub vztrajnim dezinfekcijam prostorov - kažejo, da je kvaliteta zraka v zaprtih prostorih nekaj, čemur bo tudi v prihodnosti potrebno posvetiti več pozornosti.

Delite članek