REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ravnatelji dobili 65 strani dolgo navodilo o novih pravilih v šolah, pranje rok obvezno po vsakem spuščanju po toboganu

Ravnatelji dobili 65 strani dolgo navodilo o novih pravilih v šolah, pranje rok obvezno po vsakem spuščanju po toboganuV Franciji opozarjajo pred prehitrim odpiranjem šol

Svet se ob izteku sedanjega vala koronavirusa vrača v »novo normalnost.«

Številne omejitve ostajajo, toda kljub temu je strah pred prehitrim »odpiranjem«, predvsem šol in vrtcev marsikje pustil globoke posledice.

V Franciji je na primer več kot 300 predsednikov občin iz pariške regije, med katerimi je tudi županja Pariza, napisalo posebno protestno pismo predsedniku države Emmanuelu Macronu in ga prosilo, da naj za 11.  maj predvideno odpiranje šol – odloži.

Vse je še zelo zapleteno. Ravnatelji šol v Franciji so dobili 65 strani dolgo navodilo o novih pravilih, ki bodo odslej veljala v šolah.

Pranje rok je, na primer, obvezno po vsakem spuščanju po toboganu.

V pismu so nato zapisali, da glede odpiranja šol na dan 11. maja gre za »nevzdržen in nerealen datum.«

Učitelji si v takšnih pogojih bojijo prevzeti odgovornost in zahtevajo odložitev odpiranja šol. Upirajo se tudi sindikati učiteljev, ki zahtevajo obvezne teste.

Raziskave so pokazale, da kar 60 odstotkov staršev nasprotuje vračanju njihovih otrok v šolske klopi v tem trenutku.

Poudarjajo, da je organizacija vrnitve »meglena« in brez dovolj zaščitnih sredstev.

Ni jasno, kako bo organiziran pouk v učilnicah, kako se bo potrebno obnašati v šolskem dvorišču, v kantinah in podobno.

Učitelji si v takšnih pogojih bojijo prevzeti odgovornost in zahtevajo odložitev odpiranja šol.

Upirajo se tudi sindikati učiteljev, ki zahtevajo obvezne teste.

V Franciji namreč nameravajo od 11. maja – podobno kot v Sloveniji od 18. maja – delno odpreti šole, najprej na »prostovoljni podlagi« ter od predšolskih otrok do učencev, ki obiskujejo peti razreda osnove šole.

Istočasno bodo pričele z delom tudi trgovine z manj kot 40.000 kvadratnimi metri, ne pa tudi kavarne in gostilne.

Nezadovoljni so tudi vozniki javnega prevoza, ki niso prepričani, da bodo omejitev števila potnikov, točke kjer je potrebno stati in dezinfekcije vozil dovolj, da ustavijo okužbe.

Francija - označevanje stojišč

V Franciji so nedavno odkrili novega »prvega okuženega« s koronavirusom, ki naj bi zbolel že decembra, torej daleč pred doslej znanim odkritjem prvega pacienta.

Ob tem je vlada dejala, da karantena pri vstopu v Francijo ne bo veljala za državljane EU, schengenskega prostora in Velike Britanije, čeprav je pred tem minister za zdravje napovedoval, da bodo vsi, ki prihajajo v Francijo morali v dvotedensko karanteno.

Veliko zaupanja ne vzbujajo tudi razna presenetljiva odkritja, ki izpodbijajo doslej znane podatke o razširjenosti bolezni Covid-19 v državi.

V Franciji so tako nedavno odkrili novega »prvega okuženega« s koronavirusom, ki naj bi zbolel že decembra, torej daleč pred doslej znanim odkritjem prvega »pacienta nič« v Franciji.

Ta pacient ped tem ni potoval na Kitajsko.

Okužil je tudi svoja dva otroka, ne pa tudi soproge.

Zdravniki v Franciji ocenjujejo, da je virus v državi morda cirkuliral že prej in da je bilo še več okuženih, za katere še ne vedo.

Delite članek