REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukiniti državno maturo: »Znanje in izobraževanje se da nadoknaditi, zdravja pa ne!«

Ukiniti državno maturo: »Znanje in izobraževanje se da nadoknaditi, zdravja pa ne!«Pogumno: Poslanka Sabina Glasovac

Medtem ko v Sloveniji še vedno traja proces fetišizacije mature, kot je to označil dr. Žiga Turk, ki jo želi ministrica za izobraževanje Simona Kustec izvesti za vsako ceno, je Sabina Glasovac, hrvaška poslanka iz stranke SDP že napovedala, da bo v zakonodajno proceduro vložila predlog sprememb zakona o vzgoji in izobraževanju, po katerem bi se za to šolsko leto ukinila državna matura in uvedlo opisno ocenjevanje tudi za učence osnovnih šol.

Po oceni te stranke »svet ne bo propadel, če učence osvobodimo mature.«

Bodimo realni, to leto na noben način ni normalno ali redno. Naš svet ne bo propadel, če bi učence letos osvobodili mature, prav tako pa ne bi bili edina država, ki se je odločila za takšno potezo.

»Na ta način bi omogočili maturantom da končajo srednješolsko izobraževanje, ne da bi jih dodatno travmatizirali in se posvetili temu, da jim skupaj s fakultetami najdemo najboljši način, kako lahko nadaljujejo z izobraževanjem,« je dejala.

Vsi dijaki namreč zaradi nastalih okoliščin v času pandemije Covid-19 letos nimajo enakih pogojev za opravljanje mature.

»Bodimo realni, to leto na noben način ni normalno ali redno. Naš svet ne bo propadel, če bi učence letos osvobodili mature, prav tako pa ne bi bili edina država, ki se je odločila za takšno potezo, ker so za sedaj to že storile tudi Velika Britanija, Nizozemska in Francija. To je racionalna odločitev nekaterih držav, ki so pri tem upoštevale epidemiološke ocene, naši otroci pa so ob tem imeli še štrajk in potres,« je dejala poslanka Sabina Glasovec, poroča zagrebški Večernji list.

Ocenila je tudi, da bi se vlada morala več posvetovati s stroko in poleg epidemiologov o vrnitvi v šole povprašati še pedagoge in psihologe.

»Znanje in izobraževanje se da nadoknaditi, zdravja pa ne. Fizično in mentalno zdravje otrok morata biti v tem trenutku absolutno ključni interes,« je poudarila.

In čeprav je vlada sprejela sklep, da naj bi se matura izvajala junija, so dijaki na Hrvaškem namreč še vedno negotovi, ali se bo to zaradi epidemiološke situacije sploh dalo izpeljati.

Ocenila je tudi, da bi se vlada morala več posvetovati s stroko in poleg epidemiologov o vrnitvi v šole povprašati še pedagoge in psihologe.

Ob tem imajo v Zagrebu še dodaten problem, saj zaradi potresa v nekaterih šolah mature sploh ne morejo izvajati.

Poslanka se je vprašala tudi, kdo bo prevzel odgovornost, če se bo ob odpiranju šol zgodilo kaj slabega in opozorila, da si vlada prizadeva prevzeti vse zasluge, če bo vse dobro in odgovornost prenesti na druge, če bodo problemi.

Ocenila je tudi, da je izobraževalni sistem v Hrvaški »razpadel« in da ministrica ne upravlja s situacijo, pač pa sistem vzdržujejo sami učitelji in profesorji.

Zveni znano?

Delite članek