REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Meter od vrat, le 58 korakov od »jedrskega kovčka«: Izgredniki v ZDA za las zgrešili nevaren »nogomet«

Meter od vrat, le 58 korakov od »jedrskega kovčka«: Izgredniki v ZDA za las zgrešili nevaren »nogomet«»Nogomet« - kovček s šiframi za jedrsko orožje ZDA. Vir: Twitter

V procesu ustavne obtožbe proti Donaldu Trumpu zaradi spodbujanja nemirov in vdora v Kapitol 6. januarja letos so prvič predvajani video posnetki, ki dokazujejo, da ni bilo ogroženo samo življenje podpredsednika ZDA Mika Penca (ki so ga razgrajači želeli obesiti) pač pa tudi usoda »jedrskega nogometa.«

Gre za skrivnostni kovček, v katerem so shranjene šifre in oprema za nadzor jedrske oborožitve Združenih držav Amerike.

En takšen kovček v bližini predsednika ZDA ves čas prenaša poseben častnik ameriške vojske, drugega pa ima pod nadzorom podpredsednik ZDA.

Oba morata biti ves čas v pripravljenosti, podpredsednik ZDA pa ima svojega za primer, če bi bil onesposobljen predsednik ZDA.

Pence in jedrski kovček  Vir:Twitter
Mike Pence in jedrski kovček, 6. januarja - beg pred množico podivjalih Trumpovih privržencev na varno, po stopnicah v klet. Vir: Twitter
Častniki vojske so šele ob objavljenih posnetkih spoznali, da se 6. januarja sploh niso zavedali, v kako veliki nevarnosti so bili.

Po poročanju CNN-a pa so častniki vojske šele ob objavljenih posnetkih spoznali, da se 6. januarja sploh niso zavedali, v kako veliki nevarnosti so bili zaradi izgrednikov, ki so se uspeli prebiti v središče zgradbe.

Toda v ameriškem strateškem poveljstvu so šele sedaj videli, kako je Mike Pence, oddaljen vsega 58 korakov od izgrednikov skupaj s pripadniki tajne službe in »nogometom« bežal navzdol po stopnicah Kapitola, da bi se umaknil na varno.

»Ko so izgredniki prišli do vrha stopnic, so bili le okoli 30 metrov od mesta, kjer se je skrival podpredsednik s svojo družino in samo meter od vrat v njegove prostore,« je dejala zagovornica obtožbe Stacey Plaskett.

V drugem posnetku se vidi, kako množica razgrajačev kriči »obesimo Mika Pencea!«.

V še enem posnetku eden od njih poziva k obešenju, ker Pence menda ni storil svoje dolžnosti in razveljavil rezultatov novembrskih predsedniških volitev v ZDA.

Operaterji ameriških jedrskih raket
Bi vojaki strateškega poveljstva sprejeli tudi ukaze izgrednikov, poslane preko »nogometa«? Vir: Twitter

Tudi v primeru, če bi izgrednikom padel v roke »nogomet«, si z njim ne bi mogli veliko pomagati, ker je oprema dobro zavarovana.

Izgredniki so bili le okoli 30 metrov od mesta, kjer se je skrival podpredsednik ZDA s svojo družino in samo meter od vrat v njegove prostore.

Kljub temu pa bi to pomenilo, da je eden od dveh nadzornih sistemov, ki lahko sproži jedrsko vojno - izven nadzora države.

Še huje bi bilo, če bi takšen kovček nato prišel v roke kakšni drugi državi…

»Ni sicer obstajala nevarnost, da bi izgredniki lahko sprožili jedrski napad, če bi dobili Penceov kovček, toda če bi ga ukradli in prišli do vsebine bi lahko svetu razkril vsebino, ki vključuje tudi vnaprej načrtovane cilje možnih preventivnih jedrskih napadov«, je dejal Kingston Rief, strokovnjak za nadzor jedrske oborožitve v ameriški Zvezi za nadzor oboroževanja.

Nato je dodal, da bi bil to »varnostni vdor nepredstavljivih razmer.«

Delite članek