REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lavrov: Zahod ne odneha od upanja na strateški poraz Rusije

Lavrov: Zahod ne odneha od upanja na strateški poraz RusijeMoskva je pripravljena razpravljati o vseh problemih, ki danes obstajajo v svetu na področju strateške stabilnosti in vojaško-političnih vprašanj, je dejal ruski zunanji minister. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Zahod pod vodstvom ZDA ne opušča želje, da bi Rusiji zadal strateški poraz, ne le z vojaškimi sredstvi, je na 32. skupščini Sveta za zunanjo in obrambno politiko dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Po njegovih besedah ​​najbolj agresivni rusofobi vidijo sam obstoj Rusije kot grožnjo globalni prevladi držav Zlate milijarde na čelu z Washingtonom, ostra faza spopada med Rusijo in Zahodom pa je »v polnem teku«.

»Rusija pozorno spremlja dejanja zahodnih voditeljev in njihove pozive, naj se v Kijev pošlje čim več orožja, pa tudi dovoljenje kijevskemu režimu za napad na rusko ozemlje,« je dejal Lavrov.

Potem ko je dolgo napovedovana protiofenziva ukrajinske vojske propadla, je Zahod začel širiti nove laži, češ da se ruski predsednik Vladimir Putin menda nikoli ne bo ustavil, ampak bo napadel NATO, je dejal vodja ruske diplomacije.

»Čeprav so do začetka posebne vojaške operacije v Ukrajini govorili, da če bo Ukrajina sprejeta v NATO, Putin ne bo mogel udariti po tej 'svetinji', kot imenujejo svoje zavezništvo.

Zdaj pa so spremenili zgodbo in govorijo, da bo Putin osvojil Ukrajino, potem pa se obrnil proti Natu, zato pa se morajo oborožiti do zob,« je dejal Lavrov in dodal, da v bistvu to (histerično oboroževanje) tudi ves čas počnejo na Zahodu.

Rusija tudi v razmerah medijskih konfrontacij z Zahodom ne omejuje zunanjih odnosov, sicer ne bi bila tako velika država, je dejal Lavrov.

Po njegovih besedah ​​Moskva po božji volji razvija odnose z državami, ki niso pripravljene žrtvovati odnosov z Rusijo zavoljo geopolitičnih avantur Zahoda v Ukrajini, je dejal ruski minister.

Prednostna naloga ruske zunanje politike ostaja razvoj sodelovanja z državami Azije, Afrike, Bližnjega vzhoda in Latinske Amerike.

Sama Evropa pa ne bo partnerica Rusije celo generacijo, je dejal Lavrov.

Ruska dejanja do Kitajske in drugih »nezahodnih« smeri povzročajo neprikrito zlobo nekdanjega hegemona (Združenih držav) in njegovih satelitov, je dejal Lavrov.

Opozoril je, da poskušajo ZDA na vse načine odvrniti tretje države od sodelovanja z Moskvo.

»Vsi naši partnerji v državah Globalnega juga zelo dobro vedo, za kaj gre v kontekstu ukrajinske krize,« je dejal ruski minister.

Ko Zahod vztraja pri formuli ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, na drugi strani pa povečuje dobave orožja Kijevu, je Rusiji jasno, da niso pripravljeni na resna pogajanja in da se želijo bojevati na bojišču, za kar Rusija je pripravljena.

In to vedno, je sporočil Lavrov.

Ne glede na vse bo Rusija ubranila svoje interese v Ukrajini, kar, kot je opozoril Lavrov, dobro vedo vsi tuji kolegi, s katerimi je imel priložnost govoriti.

Po drugi strani pa je Rusija odprta za dialog z Zahodom o strateški stabilnosti in varnosti, a ne s pozicije moči, temveč na enakopravni osnovi, je dejal ruski minister.

Zato je Rusija pripravljena obravnavati vse probleme, ki danes obstajajo v svetu na področju strateške stabilnosti in vojaško-političnih vprašanj, je pojasnil Lavrov.

»Zahod je na vsakem koraku spodkopaval varnost Rusije in skušal obrniti njene partnerje proti Moskvi.

Toda med obiskom Kitajske je bilo govora o globalni varnostni pobudi kitajskega predsednika.

Ugotovili smo, da bo treba začeti s praktično rešitvijo za zagotavljanje globalne varnosti od izgradnje temeljev evropske varnosti brez kakršnih koli evroatlantskih napadov je dejal Lavrov.

Rusija vidi povezavo med ZDA, Evropsko unijo in njihovimi zavezniki iz Tihega oceana in vzhodne Azije ter vidi povezave med temi bloki in zavezništvi, vendar bi bilo po besedah ​​Lavrova napaka, če ne bi razmišljala o samostojnem zagotavljanju varnosti svoje celine.

»Zato bo Rusija na tem delala s skupino svojih somišljenikov v evrazijskem prostoru. Hkrati pa bo imela odprta vrata za vse brez izjeme, za vse države in strukture v evrazijskem prostoru,« je sklenil Lavrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek