REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Katere države na svetu so najbolj »socialistične« - kakor to vidijo Američani

Katere države na svetu so najbolj »socialistične« - kakor to vidijo AmeričaniVenezuela - odpor vmešavanju ZDA. Vir: Twitter
Kar se tiče držav, ki jih imajo v ZDA za 'socialistične', sta na prvem mestu Kitajska in Venezuela, za njo pa sledijo Rusija in druge države, številne tudi v Evropi, ki so seveda zelo daleč od 'socializma.'

Ameriška agencija YouGov je naredila zanimivo anketo, v kateri je Američane spraševala o – socializmu.

Republikanci namreč ameriške demokrate pogosto označujejo kot »socialiste«, čeprav to seveda niso, razen tisti, ki se, tako kot Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez ali Rashida Tlaib, opredeljujejo za »demokratične socialiste.«

Ne glede na to jih republikanci obtožujejo, da bodo ZDA spremenili v državo, ki bo podobna Venezueli, čeprav so ideje levih ameriških demokratov bliže idejam socialdemokratov v državah, kot so Danska ali Švedska.

Obe državi imata sicer kapitalistični družbeni sistem, ki v resnici deluje tudi v največjem delu ostalih držav sveta, vključno s tistimi, ki se imajo za »socialistične«, na primer Kitajska ali Venezuela.

Socializem iz ameriške perspektive

Edini izjemi sta verjetno Severna Koreja in deloma Kuba.

Pri vprašanju, ali je Joe Biden socialist, jih 35 odstotkov misli, da je, 37 odstotkov pa, da ni.

In med tistimi, ki mislijo, da je Joe Biden socialist, jih je 71 odstotkov republikancev, 50 odstotkov demokratov pa meni, da ni.

Za Američane »socializem« pomeni predvsem to, da država vodi podjetja za proizvodnjo elektrike in distribucijo vode ter omogoča zastonj vrtce.

In kaj je za Američane »socializem«?

Za Američane »socializem« pomeni predvsem to, da država vodi podjetja za proizvodnjo elektrike in distribucijo vode ter omogoča zastonj vrtce.

Kar se tiče držav, ki jih imajo v ZDA za »socialistične«, sta na prvem mestu Kitajska in Venezuela, za njo pa sledijo Rusija in druge države, številne tudi v Evropi, ki so seveda zelo daleč od »socializma.«

Delite članek