REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Socialist Bernie Sanders zmagal v Nevadi, bo premagal tudi Bloomberga in se soočil s Trumpom?

Socialist Bernie Sanders zmagal v Nevadi, bo premagal tudi Bloomberga in se soočil s Trumpom?Bernie Sanders - zmaga v Nevadi

Senator iz Vermonta Bernie Sanders je v soboto v ameriški zvezni državi Nevada prepričljivo zmagal na strankarskih zborovanjih za demokratsko predsedniško nominacijo.

Mnogi so prepričani, da to pomeni, da bo prav Sanders nasprotnik aktualnemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu na volitvah novembra letos.

Navdušil je privržence in še bolj preplašil vodstvo stranke, ki se boji, da kandidat za nominacijo Demokratske stranke, ki se ima za socialista na predsedniških volitvah ne bo mogel premagati Donalda Trumpa.

Na drugem mestu je bil nekdanji podpredsednik ZDA Joseph Biden.

Za njim so največ glasov dobili župan iz Indiane Pete Buttigieg, senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, milijarder Tom Steyer in senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar.

Režiser volilnih zmag Billa Clintona James Carville je po Sandersovi zmagi dejal, da je teorija o Sandersovih možnostih za zmago proti Trumpu politični samomor.

Sandersu naj bi se zgodilo podobno kot Georgu McGovernu, ki je leta 1972 navduševal levico, nato pa pogorel na volitvah proti Richardu Nixonu.

Carville trdi, da to potrjuje vsa politična znanost, čeprav je ta ista znanost leta 2016 trdila, da Trump nima možnosti za zmago.

Bernie Sanders s soprogo

Očitno tudi po Nevadi na demokratski strani še ni tistega sredinskega demokrata, na katerega bi lahko stavilo vodstvo stranke, da bo ustavil Sandersa.

Biden se je slabo odrezal v Iowi in New Hampshiru, Buttigieg se je slabše odrezal v Nevadi, enako tudi Klobucharjeva.

Ob vsem skupaj se Michael (Mike) Bloomberg ni ravno izkazal na prvem televizijskem soočenju, ki se ga je udeležil v Nevadi, v tekmo za nominacijo pa vstopa šele na super torek.

Res pa je, da Bloomberg ogromno vlaga v samopromocijo – za reklame je porabil že 450 milijonov dolarjev, kar je za vse ostale kandidate nekaj nepredstavljivega.

Trumpa je zato najbolj strah prav Bloomberga, toda ni jasno ali bo sploh uspel prepričati dovolj demokratov in nato vseh volivcev v ZDA.

Bloomberg ogromno vlaga v samopromocijo – za reklame je porabil že 450 milijonov dolarjev, kar je za vse ostale kandidate nekaj nepredstavljivega.

Sandersove zmage se je v soboto veselil Trump, ki je tvitnil: »Kaže, da se je nori Bernie dobro odrezal v Nevadi. Ostali delujejo šibko. Čestitam, Bernie, in ne dovoli jim, da ti to vzamejo,« je svoj prispevek razdoru med demokrati dodal še Trump.

Tudi Biden je kritiziral tako Sandersa kot nekdanjega župana New Yorka, milijarderja Michaela Bloomberga, ki v Nevadi ni bil na glasovnicah.

»Nisem socialist, nisem denarni mogotec, sem demokrat in ponosen sem na to,« je dejal nekoliko zagrenjeni Joe Biden.

Michael Bloomberg Vir:Pixell
Michael Bloomberg  Vir: Twitter

Teksas in Kalifornija sta med 14 državami, ki bodo skupaj z ameriško Samoo ter demokrati v tujini izvedle strankarska zborovanja in volitve na tako imenovani super torek 3. marca.

Takrat bo za proporcionalno razdelitev na voljo 1357 od skupaj 3979 zaobljubljenih delegatov za demokratsko konvencijo julija v Wisconsinu.

Kalifornija jih deli 415, Teksas pa 228.

Delegati morajo oddati svoje glasove na konvenciji tistim kandidatom, ki so jih osvojili.

Za zmago je potrebnih 1991 delegatov. Če tega števila do konvencije ne bo uspel zbrati noben od kandidatov, bodo nastopili tako imenovani super delegati, to so strankarski veljaki, ki se lahko odločijo po svoji vesti. Teh je okrog 770.

Če bo Sanders vodil in mu bodo na konvenciji super delegati odvzeli zmago, se Trump lahko že vnaprej veseli zmage, saj bodo najbolj zagrizeni Sandersovi demokrati tako kot leta 2016 - ostali doma.

Delite članek