REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izredne razmere v Tihem oceanu: Francija izgublja nadzor nad deli Nove Kaledonije

Izredne razmere v Tihem oceanu: Francija izgublja nadzor nad deli Nove KaledonijeOblasti v Parizu so na pacifiško ozemlje poslale dodatne enote. Vir: Posnetek zaslona, X

Francoska vlada poskuša ponovno prevzeti nadzor nad Novo Kaledonijo, je dejal visoki komisar Louis Le Franc, medtem ko na pacifiško ozemlje prihajajo dodatne varnostne sile, da bi končale teden nasilnih protestov skupin, ki se zavzemajo za neodvisnost otoka.

Le Franc je dejal, da bodo nove varnostne sile, potem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron razglasil izredne razmere, pomagale ponovno vzpostaviti vladni nadzor po večdnevnih nemirih, ki so za seboj pustili goreče avtomobile, požgane trgovine in improvizirane cestne zapore, poroča Bloomberg.

Protesti so izbruhnili zaradi predloga zakona, ki bi nekaterim priseljenim francoskim prebivalcem otoka omogočil, da volijo, kar bi lahko zmanjšalo moč domorodnih volivcev.

To je tudi v nasprotju s preteklimi dogovori, s katerimi so se končali podobni nemiri.

Nova Kaledonija je leta 2021 izvedla referendum o neodvisnosti, na katerem je z veliko večino glasovala, da ostane del Francije, potem ko so ključne lokalne skupine bojkotirale glasovanje.

»Prispele bodo znatne okrepitve,« je v petek novinarjem povedal visoki komisar Le Franc.

Pomagale bodo vzpostaviti oblast na »območjih, ki smo jih v zadnjih dneh izgubili in kjer nadzor ni več zagotovljen«.

Nasilje je prekinilo proizvodnjo niklja, ključno industrijo na ozemlju, kar vpliva na rudarjenje, vključno s francoskim podjetjem Erame SA.

Protesti niso bili uperjeni proti podjetjem za pridobivanje virov.

Ozemlje je bilo lani tretji največji proizvajalec kovin za baterije na svetu, po podatkih ameriškega Geološkega zavoda je predstavljalo približno 6 odstotkov svetovne proizvodnje.

V sredo uvedene izredne razmere naj bi trajale 12 dni.

Vladna tiskovna predstavnica Prisca Theveno je novinarjem povedala, da ukrep oblastem med drugim omogoča prepoved javnih protestov in od ljudi zahteva, da ostanejo na svojih domovih.

Vse kaže, da je bil predsednik Francije Emmanuel Macron francoske enote namesto v Ukrajino prisiljen poslati čez ocean, na francosko prekomorsko ozemlje, s katerim pa upravlja, kakor da bi to bila še vedno kolonija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek