REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Huawei uspel s pritožbo: švedsko sodišče odločilo, da podjetja Huawei ni dovoljeno diskriminirati

Huawei uspel s pritožbo: švedsko sodišče odločilo, da podjetja Huawei ni dovoljeno diskriminiratiLiu: Huawei je pomemben za Evropo. Vir: Twitter

Švedski regulator mobilnih komunikacij PTS je ustavil javni razpis za oddajo ponudb za opremo in frekvence 5G, potem ko je sodišče razveljavilo dele odločitve istega organa, ki je izključil opremo kitajskega proizvajalca Huawei iz postopkov nabave opreme za omrežja 5G  na Švedskem.

Švedska je namreč prejšnji mesec s svojo sporno odločitvijo izključevanja kitajskega giganta sledila Veliki Britaniji.

Zelo podobne ukrepe in celo najbolj restriktivne ukrepe v Evropi je prva sprejela tudi Slovenija, sledila pa ji je Bolgarija.

Pompeo, Logar in Janša
Anže Logar, Mike Pompeo in Janez Janša. Vir: Twitter

V smer prepovedi za Huawei naj bi se zaradi pritiska odhajajoče ameriške administracije nagibala tudi Italija.

Huawei se je pritožil zoper odločitev, ki po oceni podjetja predstavlja očitno kršitev načel svobodnega trga in diskriminacijo.

Švedski regulator se je pri tem skliceval na nejasna »varnostna tveganja« in zahteval, da se oprema Huaweia iz države odstrani do 1. januarja leta 2025.

Vendar se je Huawei prejšnji mesec pritožil zoper odločitev, ki po oceni podjetja predstavlja očitno kršitev načel svobodnega trga in diskriminacijo.

Švedsko upravno sodišče je nato dele sporne odločitve razveljavilo, medtem pa še naprej proučuje primer.

Huawei za sedaj ne načrtuje več nobenega pravnega dejanja in čaka na »konstruktiven dialog« s švedskimi oblastmi, je dejal Kenneth Fredriksen, izvršni podpredsednik podjetja Huawei za regijo centralne in vzhodne Evrope.

Zadeva je pomembna tudi za Slovenijo, saj je slovenska vlada brez obrazložitve diskriminirala Huawei tudi na domačem in evropskem trgu.

Delite članek