REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Huawei za Insajder: Slovenija prva država v Evropi, ki se je odločila za tako diskriminatoren ukrep

Huawei za Insajder: Slovenija prva država v Evropi, ki se je odločila za tako diskriminatoren ukrepHuawei v Ljubljani. Foto: Insajder.com

Predstavniki tehnološkega velikana Huawei so v Ljubljani opozorili, da ob nadaljevanju sedanje politike obstaja velika nevarnost nastanka »tehnoloških otokov« in pretrganih povezav sveta.

Na vprašanje Insajderja.com, kako se v zvezi s te odzivajo druge države je Radoslaw Kedzia dejal, da je Slovenija »prva država v Evropi, ki se je odločila za tako oster in diskriminatoren ukrep«.

Na namero slovenske vlade, da brez kakršnegakoli dokaza podjetje Huawei označi za »dobavitelja z visokim tveganjem« so se odzvali najvišji predstavniki podjetja Huawei za Evropo in Slovenijo.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani po videopovezavi dejal podpredsednik za regijo srednje in vzhodne Evrope ter nordijsko regijo pri Huawei Technologies Radoslaw Kedzia, so za domnevno namero Janševe vlade izvedeli iz medijev.

»Zaradi takšne namere smo resno zaskrbljeni,« je poudaril.

Na vprašanje Insajderja.com, kako se v zvezi s tem odzivajo druge države je Radoslaw Kedzia izpostavil, da je Slovenija »prva država v Evropi, ki se je odločila za tako oster in diskriminatoren ukrep«.

Huawei, 5 G in konkurenca

Razlogi za pritisk na Huawei so po oceni predstavnikov podjetja Huawei geopolitični, ne pa tehnološki.

Pri Huaweiu so ob tem večkrat poskušali stopiti v stik s predstavniki vlade, da bi jim predstavili svoja stališča, a so vsakič naleteli na zaprta vrata.  

Pri Huaweiu so ob tem večkrat poskušali stopiti v stik s predstavniki vlade, da bi jim predstavili svoja stališča, a so vsakič naleteli na zaprta vrata.

Vlada na njihove pisne pobude sploh niti ne odgovarja, kar je najmanj nevljudno.

Očitkov, ki so jih deležni, ni poleg tega nihče podkrepil s kakršnimikoli dokazi.

»Način odločanja o tem, kdo je dobavitelj z visokim tveganjem, je nejasen,« je dodalpredstavnik Huaweia. Kriteriji za to, kdo je dobavitelj z visokim tveganjem ali ne zato sploh niso tehnološke narave, pač pa so politični.

Slovenska vlada je popustila pod pritiski ZDA
Slovenska vlada je klecnila pod pritiski ZDA. Vir: Twitter

Kot je dodala direktorica odnosov z javnostmi in komuniciranja pri Huaweiu za omenjeno regijo Mariann Krajczarne Gecse, se jim zdi samoumevno, da bi imeli pred takšno odločitvijo priložnost vladi predstaviti svoja stališča.

Razlogi za pritisk na Huawei so po oceni predstavnikov podjetja Huawei geopolitični, ne pa tehnološki.

Kedzia je poudaril, da Huawei spoštuje vso zakonodajo, ustreznost svojih izdelkov pa dokazuje s številnimi certifikati.

Pri svojem poslovanju je popolnoma transparenten in je ves čas odprt za pojasnila.

Kot je dodal generalni direktor Huawei Technologies Slovenia Histro Džang (Čin), so v Sloveniji prisotni že kar nekaj časa in so pridobili številne reference.

»Tudi če bi vlada potrdila takšen sklep, tako Slovenije ne bomo zapustili,« je poudaril.

O možnih ukrepih proti takšni odločitvi vlade Kedzia danes ni želel govoriti. Kot je dejal, želijo najprej pridobiti uradno informacijo, nato pa se bodo odločali naprej. »Proučujemo pa več možnosti,« je dodal.

Janševa vada naj bi v prihodnjih tednih po neuradnih informacijah odločala o predlogu sklepa, s katerim bi Huawei označila za dobavitelja z visokim tveganjem.

Huawei Mate X Vir:The Verge

Vlada trdi, da je ocena tveganja pripravljena na podlagi evropskih meril za kibernetsko varnost tehnologije 5G, vendar v drugih državah podobnih sklepov niso sprejeli – prav nasprotno.

V Franciji in Nemčiji na primer izrecno opozarjajo na nevarnosti izključevanja določenih ponudnikov.

V Franciji in Nemčiji na primer izrecno opozarjajo na nevarnosti izključevanja določenih ponudnikov.

Če bo sklep sprejet, slovenski operaterji mobilnih telekomunikacijskih omrežij, ki zagotavljajo elektronske telekomunikacijske storitve in ki nabavljajo telekomunikacijsko infrastrukturo, te ne bodo smele več kupovati pri Huaweiu.

Prav tako njegove opreme in storitev ne bodo smele uporabljati obrambne in obveščevalne strukture, sistemi notranje varnosti ter sistemi zaščite in reševanja.

Delite članek