REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ekonomski učinki družbe Huawei v Evropi: 16,4 milijarde evrov in 224.300 delovnih mest

Ekonomski učinki družbe Huawei v Evropi: 16,4 milijarde evrov in 224.300 delovnih mestHuawei je pomemben za Evropo. Vir: Twitter

Analitska hiša Oxford Economics je objavila poročilo z naslovom »Ekonomski učinki družbe Huawei« v katerem so ugotovili, da je Huawei v letu 2019 prispeval 16,4 milijarde evrov k evropskemu BDP ter podprl 224.300 delovnih mest.

Huawei je v tem obdobju prispeval tudi 6,6 milijard evrov davčnih prihodkov uradnim evropskim organom.

Huawei je v tem obdobju prispeval tudi 6,6 milijard evrov davčnih prihodkov uradnim evropskim organom.

Huawei je imel tudi aktivno vlogo pri raziskavah in razvoju (R&R) širom Evrope.

Pregled EU industrijskih naložb za leto 2019 uvršča Huawei na peto mesto največjih vlagateljev v R&R na svetu.

Evropski patentni urad je prav tako opozoril, da je Huawei leta 2019 dosegel prvo mesto na lestvici prijav patentov.

Huawei P40
Medtem ko nekatera - predvsem ameriška - svetovna podjetja v Evropi veliko zaslužijo in plačujejo smešno nizke davke, Huawei evropskim državam plačuje milijarde, ob tem pa, kot priznavajo celo ameriški analitiki, izdeluje vrhunsko in celo najboljšo opremo in izdelke. Kljub temu je soočen s povsem nepoštenimi ovirami.

»Naložbe v raziskave in razvoj - tako to počne Huawei - so ključne za splošno povečanje proizvodnih zmogljivosti v evropskem gospodarstvu,« je povedal Pete Collings, direktor svetovalskega oddelka pri Oxford Economics za proučevanje gospodarskega vpliva Evrope in Bližnjega Vzhoda.

Analitiki ocenjujejo, da bodo države, ki bodo na svojem trgu omejevale svobodno konkurenco, tudi same utrpele največje izgube.

Abraham Liu, glavni predstavnik Huaweija v EU institucijah, je dejal: »Leta 2019 so Huaweijeve dejavnosti neposredno prispevale 2,8 milijarde EUR k evropskemu BDP s povprečno letno rastjo 11,4 odstotkov v zadnjih petih letih. V tem nekonvencionalnem letu je Huawei zagotovil stabilna in varna omrežja, s katerimi ljudem pomaga pri delu in učenju na daljavo. V Evropi je Huawei prisoten že 20 let in močno si prizadeva za vključitev v lokalne skupnosti in skupno spodbujanje industrijskega razvoja. V bodoče bomo še naprej, skupaj z naši partnerji, sodelovali pri premagovanju novih izzivov in ustvarjanju večje vrednosti.«

Pompeo, Logar in Janša
Kdo je prispeval k prepovedi napredne Huawei tehnologije v Sloveniji? Anže Logar, Mike Pompeo in Janez Janša. Vir: Twitter

Poročilo Oxford Economics je ocenilo splošni gospodarski vpliv družbe Huawei v Evropi, vključno z njihovimi prispevki k evropskemu BDP, delovnimi mesti in davki.

V Evropi je bila prva in z najbolj radikalno prepovedjo prav Slovenija.

Celotno poročilo je dostopno na tej povezavi.

Poročilo je postalo javno dostopno prav v času, ko so nekatere države – med njimi pa je bila v Evropi prva in z najbolj radikalno prepovedjo prav Slovenija – začele popuščati pod pritiskom Združenih držav Amerike, ki poskušajo omejiti poslovanje te družbe na svobodnem trgu, predvsem na področju infrastrukture 5G.

Analitiki ocenjujejo, da bodo države, ki bodo na svojem trgu omejevale svobodno konkurenco, tudi same utrpele največje izgube.

Delite članek