REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evo Morales prvo noč po begu iz Bolivije prespal na tleh

Evo Morales prvo noč po begu iz Bolivije prespal na tlehEvo Morales in protestniki

Evo Morales je končal na tleh. Dobesedno.

Nekdanji bolivijski predsednik Evo Morales, ki je bil na oblasti kar 14 let in je po dolgotrajnih protestih v državi odstopil, ter si nato poiskal politično zatočišče v sosednji Mehiki, je prvo noč po sestopu z oblasti prespal kar na tleh.

Tako vsaj dokazuje fotografija, ki jo je delil preko Twitterja.

Evo Morales - na tleh

Kje je bila fotografija posneta, sicer ni zabeleženo. Je pa Morales zatrdil, da je bilo njegovo življenje ogroženo.

Evo Morales je končal na tleh. Dobesedno.

Njegov odstop sicer še vedno buri duhove. Nekateri opozarjajo, na številne nepravilnosti pri zadnjih volitvah in sporne poteze, s katerimi si je Morales želel podaljšati vladavino.

Drugi pa opozarjajo, da je Morales moral odstopiti po pozivu načelnika generalštaba vojske, kar dokazuje vmešavanje vojske.

Da gre za »državni udar« je prepričan tudi britanski vodja laburistov Jeremy Corbyn.

Morales je sicer prvi predsednik iz vrst staroselcev. Sam se ima za njihovega zaščitnika.

Je pa mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard takoj dejal, da je Morales že v Mehiki in da sta sedaj »njegovo življenje in integriteta zavarovana

Mehiška vlada je leva in je znana po tem, da pomaga tudi drugim državam v Latinski Ameriki, predvsem državam, ki so se znašle pod pritiskom ZDA, na primer Venezuela.

Moralesova vlada je razpadla, ko so jo pod valom obtožb o nepravilnostih pri volitvah zapustili Moralesovi zavezniki.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je pohvalil Moralesa, ker se je raje odločil za odstop, kot pa da z vztrajanjem na položaju ogroža življenja ljudi.

Ob prihodu je napovedal nadaljevanje političnega boja, dokler bo živ. Bolivijsko opozicijo je obtožil državnega udara.

Dejal je še, da mu je mehiški predsednik rešil življenje.

Morales, ki je v nedeljo zvečer odstopil s predsedniškega mesta, je še menil, da se je val protestov proti njemu, ki so se začeli po predsedniških volitvah 20. oktobra, začel, ker je staroselec in si je zgolj prizadeval za »socialne programe za najrevnejše« ter »enakost in pravičnost«.

»Mir bo samo, ko bo socialna pravičnost,« je še dejal.

Morales je dejal, da mu je mehiški predsednik rešil življenje.

Morales je odstopil v nedeljo zvečer po večtedenskih protestih in nemirih zaradi domnevne volilne prevare na volitvah 20. oktobra, na katerih je že v prvem krogu premagal glavnega izzivalca Carlosa Mesa in si s tem zagotovil četrti predsedniški mandat.

Vendar je volilna komisija ravnala nenavadno, saj je za 24 ur prenehala šteti glasove, nato pa sporočila rezultate, ki so pokazali, da ne bo drugega kroga volitev, kar bi bilo nadvse ugodno za Moralesa.

To je sprožilo proteste.

Kmalu zatem pa so se policisti pričeli solidarizirati s protestniki.

Mnogi so prestopili na njihovo stran.

Glede tega se je položaj v Boliviji zelo razlikoval od primera Venezuele, kjer so to ni zgodilo.

Bolivija - protesti, odstop Moralesa

Poleg Moralesa so odstopili še vsi, ki bi ga lahko nasledili v skladu z ustavo, zaradi česar se je Bolivija znašla v brezvladju.

Po Moralesovem odstopu so položaje zapustili tudi številni ministri in drugi visoki politični predstavniki Bolivije.

Odstopil je tudi podpredsednik države Alvaro Garcia Linera, ki bi nadomestil predsednika. V skladu z ustavo pri prevzemu položaja sledita predsednik senata in predsednik spodnjega doma kongresa, a sta prav tako odstopila.

Vodenje države je pripravljena prevzeti ena od opozicijskih podpredsednic senata Jeanine Anez, a jo mora potrditi kongres. Protesti se medtem nadaljujejo, v prestolnici pa so zaprti uradi in trgovine.

Poleg Moralesa so odstopili še vsi, ki bi ga lahko nasledili v skladu z ustavo, zaradi česar se je Bolivija znašla v brezvladju.

Policija se po navedbah načelnika Vladimirja Yurija Calderona vrača na ulice.

Od petka, ko so izbruhnili izgredi, je namreč večina ostala v uradih, nekateri pa so celo pridružili protestnikom.

Morales je sicer danes vodstvo opozicije pozval, naj »prevzame odgovornost in pomiri državo ter zagotovi politično stabilnost in mirno sobivanje naših ljudi«.

Opozicijska voditelja Carlosa Meso in Luisa Fernanda Camacha je označil za »zarotnika, ki se bosta v zgodovino zapisala kot rasista in načrtovalca državnega udara«.

Države z levimi vladami v regiji - Argentina, Kuba in Venezuela - so prav tako izrekle podporo Moralesu in poudarile, da gre za državni udar proti Moralesu.

Delite članek