REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Drugi najvišji ameriški general med zavračanjem ideje o agresiji na Venezuelo besno tolkel po mizi

Drugi najvišji ameriški general med zavračanjem ideje o agresiji na Venezuelo besno tolkel po miziGeneral Selva in ameriška vojska

Ameriški general Paul Selva, drugi najvišji ameriški častnik po rangu v ameriški vojski, se je menda precej vznemiril, ko je bil na posebnem sestanku pomočnikov ameriškega svetovalca Johna Boltona o Venezueli večkrat prekinjen.

Vojaška intervencija brez odobritve VS OZN in zoper državo, ki neko državo ni prva napadla, pa je po mednarodnem pravu agresija in zločin.

Zato naj bi večkrat glasno udaril po mizi, ker pa je imel ob tem na prstu tudi prstan je to povzročilo »zvok«, kot poroča Business Insider.

Besno udarjanje po mizi je bilo rezultat vztrajnih pritiskov na generala s strani svetovalcev, češ da potrebujejo »več opcij« in tudi bolj »agresiven pristop« glede možnosti uporabe ameriške vojske zoper Venezuelo.

General Selva Vir:BI

Po drugi strani pa naj bi jih ameriški general opozarjal na potrebo po zadržanosti in previdnosti ter »svaril proti povečevanju konflikta.«

Srečanje naj bi se končalo tudi »prej, kot je bilo pričakovano.« Eden od višjih Boltonovih svetovalcev naj bi po srečanju priznal, da jim Silva »ni dal dovolj vojaških možnosti« glede ameriškega posredovanja v Venezueli.

Besno udarjanje po mizi je bilo rezultat vztrajnih pritiskov na generala s strani svetovalcev, češ da potrebujejo »več opcij« in tudi bolj »agresiven pristop« glede Venezuele.

Selva velja sicer za človeka, ki »govori mirno«, ob živce pa naj bi ga spravile pogoste prekinitve Boltonovih svetovalcev, ki delijo poglede Johna Boltona, Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost in enega od največjih »jastrebov« v ameriški vladi.

Bolton je, na primer, zmeraj podpiral ameriški napad na Irak leta 2003, za katerega je celo Donald Trump leta 2016 priznal, da je bila »velika, debela napaka«. Bolton pa je še celo leta 2018 vztrajal, da je bil napad na Irak koristen, čeprav ga danes kot napako ocenjujejo tudi številni, najvišji častniki v ameriški vojski.

Istočasno naj bi se v Pentagonu sestali tudi John Bolton, zunanji minister Mike Pompeo in vršilec dolžnosti obrambnega ministra Patrick Shanahan. Na sedežu ameriškega obrambnega ministrstva so razpravljali o »vojaških opcijah v Venezueli.«

Ameriška vojska Vir:Wallpapersafari.com

Po sestanku Shanahan ni želel odgovoriti na vprašanje, ali je administracija odobrila uporabo vojske v Venezueli. Zavrnil je tudi kritike novinarjev, češ da bi se glede Venezuele lahko ponovila situacija iz leta 2003, ko je vojska ukrepala na podlagi fabriciranih obveščevalnih »podatkov.«

Nicolas Maduro je tudi na zadnjih volitvah imel protikandidate in dosegel prepričljivo zmago, kljub delnemu bojkotu volitev, ki so ga sicer že tedaj podpirale ZDA.

Vsem trem naj bi poročal poveljnik južnega poveljstva ameriške vojske, admiral Charles Faller, ki je v začetku leta dejal, da bi vojska morala biti »pripravljena, da gre« in podpre venezuelsko opozicijo pri poskusih prevrata v državi.

Vendar je pred nekaj dnevi nasprotoval zunanjemu ministru Pompeu, ki je navedel, da ameriška vlada ocenjuje »vojaške možnosti« za prevrat zoper venezuelskega predsednika Nicolasa Madura v Venezueli. Tedaj je dejal, da bi sprememba oblasti »morala biti in naj bi bila demokratična tranzicija.«

Venezuelska opozicija in ZDA ocenjujejo, da je drugi predsedniški mandat Nicolasa Madura, ki se je začel januarja letos »nelegitimen«, zato tudi podpirajo opozicijo, ki si prizadeva s protesti, poskusi vojaškega udara in pozivi tujim državam da naj intervenirajo – prekiniti njegovo vladavino.

Ameriška vojska Vir:Wallpapersafari.com

Vendar je Nicolas Maduro tudi na zadnjih volitvah imel protikandidate in dosegel prepričljivo zmago, kljub delnemu bojkotu volitev, ki so ga sicer že tedaj podpirale ZDA. Tudi zato več kot 140 držav sveta Nicolasa Madura priznava za legitimnega predsednika Venezuele, med njimi pa je tudi nekaj članic EU.

Slovensko stališče do vprašanja, kdo je predsednik Venezuele je nekoliko kontroverzno, nejasno in dvoumno.

Slovensko stališče do tega vprašanja je nekoliko kontroverzno, nejasno in dvoumno, kajti Slovenija je po eni strani samooklicanega Juana Guaida »prepoznala« kot predsednika države, po drugi strani pa smatra, da se s tem prepoznanjem ni nič spremenilo in je Nicolas Maduro še vedno predsednik države.

Ameriška administracija vztraja, da so glede Venezuele na mizi še vedno »vse opcije«, torej tudi uporaba vojske. Vendar naj bi v zadnjih dnevih ukvarjanje z Venezuelo Donald Trump menda skoraj v celoti prepustil Johnu Boltonu, medtem ko se je sam te dni po poročanju ameriških medijev bolj posvečal predvsem igranju golfa.

Vojaška intervencija brez odobritve VS OZN in zoper državo, ki neko državo ni prva napadla, pa je po mednarodnem pravu agresija in zločin.

Ki pa ga očitno ZDA znova načrtujejo in tega niti posebej ne skrivajo.

Delite članek